Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på klatreroser

18 de oktober de 2022

Plant en klatrerose for et sjarmerende og dramatisk element til din sørlige hage. Kraftig og relativt lett å dyrke, la dem spre seg på et gjerde, bestige et espalier, drapere over en arbor eller klatre opp i et tre. Favoritter som «Climbing Cécile Brunner», «Climbing Old Blush» og «New Dawn» blomstrer ikke bare rikelig om våren, men også om sommeren og høsten. Andre, som Lady Banks klatreroser, «Albéric Barbier», «Russell’s Cottage Rose» og «Veilchenblau», gir en overveldende visning om våren. For å få mest mulig ut av klatrerosene dine, her er noen enkle tips for å sikre en overflod av blomster.

Velg riktig nettsted

Roser har det best i full sol. (Kanskje er det derfor sørlige gartnere elsker roser så mye?) Mens de tåler litt skygge, vil de blomstre mer og vokse tettere og fyldigere når de får minst fire til seks timer med direkte sol hver dag. Velg et sted som vil imøtekomme klatrerens vekstvaner. Klatrere kan vokse fra 6-12 fot høye (noen enda høyere) og spre seg nesten like bredt.

Plant ASAP

Når det er mulig, kjøp en klatrerose som barerotplante. Den vil være i dvale på dette tidspunktet, noe som gjør den enkel å håndtere og plante. Bareroot plantesesong begynner på senvinteren eller tidlig på våren når jorden har tint og er brukbar. Planting på dette tidspunktet lar røttene etablere seg i sitt nye hjem før sommerens hete slår inn. Siden barerotroser ikke har vært omgitt av et pottejordmedium, blir røttene deres etablert i den opprinnelige hagejorda veldig raskt.

Forbered jorden

Mens roser kan tilpasse seg mange typer jord, klarer de seg best i rik, fruktbar, leirholdig jord med god drenering. Enten du har god jord eller ikke, kan du alltid forsterke den med tilsetning av organisk materiale som kompost, mulch eller torvmose. Dette vil forbedre dreneringen i tung leirjord og øke vannretensjonen i sandjord.

Velg en passende struktur

Klatreroser snor seg ikke eller har suger eller ranker for å feste seg til en struktur, så du må feste rosen løst til en solid struktur, for eksempel et espalier eller gjerde. Et triks for å få klatreroser til å blomstre mer er å trene dem mer sideveis enn vertikalt. Når de trenes mer horisontalt, vil klatrere produsere korte sporer langs hovedstilkene, og disse vil produsere oppblomstringer.

Husk å mate

Alle planter trenger mye energi for å produsere — enten de produserer blomster, frukt eller grønnsaker osv. Gjødsle regelmessig med en balansert gjødsel som gir rikelige mengder av alle nødvendige næringsstoffer. Unngå gjødsel ment for plener, som har en tendens til å være ganske høy i nitrogen. Dette vil gi en veldig frodig, mørkegrønn plante, men mindre blomstrer.

Enkelt-gjør-det på beskjæringen

Klatrere trenger lite eller ingen beskjæring de første to årene. Mange av de eldre klatrevariantene har en tendens til å blomstre på andreårsstokker. De fleste klatreroser blomstrer minst to ganger hver vekstsesong: først på eldre grener og deretter på gjeldende sesongs vekst. Når du beskjærer, gjør det i de sovende månedene midten til sen vinter for å oppmuntre til rikelig med sensesongblomster. Fjern eventuelle syke, skadde eller spinkle grener. Beskjær noen av de eldre, treaktige stokkene som ikke blomstret godt forrige sesong, og fjern eventuelle kryssende eller vanskelig plasserte grener.