Skip to content

Hvordan blir potteklatreroser tatt vare på?

4 de juni de 2021

Klatreroser er flotte planter. De er preget av å ha mer eller mindre store blomster, veldig prangende, med veldig slående farger. Imidlertid antas det ofte at de bare kan dyrkes i hager, men virkeligheten er at de støtter beskjæring veldig bra, og derfor de kan også oppbevares i potter. Vil du vite hvordan potteklatreroser blir tatt vare på? Legg merke til disse tipsene for å ha en uteplass eller dekk full av farger.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om potteklatreroser og mye mer.

Hovedtrekkene

Potteklatring rose omsorg og egenskaper

Vi kommer til å vite fullt ut hva som er de viktigste variantene og egenskapene til klatreroser for å kunne forklare godt hvilken pleie den trenger for å være i god stand. De tilhører slekten Rosaceae, og de fleste av dem kommer fra Asia. De har tornete, sterke og treaktige stilker. Hvis planten er godt ivaretatt, kan den nå høyder på omtrent 5 meter. Det er noen varianter som tilhører denne familien som kan nå 20 meter i høyden.

Takket være veksttypen de har, er de perfekte planter for enkelt å dekorere og polstre forskjellige områder som er høyere. Mellom disse områdene er perfekte for dekorasjon av pergolaer, fasader, trelliser og alle slags overflater som er i en viss høyde. I tillegg er de svært ettertraktede planter for dekorasjon utendørs. Og er at de fleste klatreroser har duftende egenskaper.

Deres gjenkjennelige parfyme gjør dem ganske etterspurte, og i tillegg tilbyr de et bredt utvalg av farger, avhengig av arten, alt fra hvitt til rødt. Den går også gjennom fargen gul og rosa blant mange andre toner. Blomstringssesongen skjer på begynnelsen av sommeren, og det er noen arter som kan opprettholde denne blomstringen langt ut på høsten. Alt vil også avhenge av omsorgen du gir dem.

Pottede klatreroser

rosebush

Vi skal klassifisere hvilke som er de viktigste klatreroser og deres egenskaper:

 • Reflowering med store blomster: det er de rosene som har blomster som er større enn resten.
 • Reflowering med små blomster: det er en type rose som vanligvis viser blomstene i form av en bukett, og de er mindre i størrelse.
 • Non-reflowering: Dette er varianter av rosenbusker som har en rikelig blomstring i løpet av året. De er vanligvis de sterkeste når det gjelder motstand og blomstring er mer rikelig.

Noen av variantene av klatreroser som er mest kjent og etterspurt av folk som ønsker å dekorere utsiden, er følgende:

 • Rosebusk New Dawn.
 • Rose Elfe.
 • Rosal Lady Sylvia.
 • Orientalsk klatring rose.
 • Rose Aloha.
 • Rose Pink Cloud.
 • Rosa Madame Alfred Carriere.

Potteklatring rose omsorg

roser

Klatreroser er veldig enkle å dyrke, det samme er rosebusk som ikke klatrer. Selvfølgelig har de en klar forskjell, og det er den første de trenger å ha en støtte som de kan klatre gjennom. Slik sett er det veldig vanlig å plassere dem i nærheten av små tre- eller plastgitter for å dekke dem med blader og fremfor alt vakre blomster som vil spire fra vår til sensommeren eller til og med til høsten hvis du lever i et mildt klima.

For resten anbefales det å plassere dem i et område der det er i direkte sollys, skjønt kan vokse og blomstre i halvskygge forutsatt at de har rikelig med lys.

Et annet spørsmål som vi ikke kan glemme er vanning. Rosenbusker er planter som trenger mye vann, men alltid unngår at underlaget blir oversvømmet. Med tanke på dette, de skal vannes hver 3.-4. dag om sommeren, og hver 6.-7. resten av året. I vekstsesongen, det vil si fra våren til sensommeren, anbefales det å gjødsle dem med mineralgjødsel for blomstrende planter, eller hvis du foretrekker det, med organisk gjødsel, som guano eller algeekstrakt.

For å holde veksten kontrollert, beskjær på sen vinter / tidlig på våren, senker høyden så mye som ønsket. På samme måte er det også viktig å fjerne rosene når de visner; på denne måten får vi mer å spire.

Hvis vi snakker om skadedyr, er de som påvirker dem mest bladlus, som avsettes i blomsterknoppene før de åpnes. Også røde edderkopper og melkeboller bomullsdott de kan skade dem. En måte å unngå dette på er å gjøre forebyggende behandlinger med Neem-olje, men hvis pesten er avansert, vil det være bedre å behandle dem med kjemiske insektmidler, som Chlorpyrifos.

Potteklatring rose omsorg: beskjæring

Når vi har sett hva pleien med å klatre roser i potter er, skal vi se hva vedlikeholdsoppgaven deres er. Det handler om beskjæring. Den første beskjæringen skal gjøres når rosebusk allerede har nådd voksen alder. Mer eller mindre er denne alderen gitt ved 3 år. Når du har dekket en del av støtten, er når du må gjøre den første beskjæringen. Du vil helt sikkert se at klatrerosen allerede har en kraftig hovedstamme som resten av sidestenglene spirer ut for å favorisere blomstringen.

Den beste tiden på året for klatring av rosebusk er sen vinter eller tidlig på våren. Det er her når de er ferdig med blomstringssesongen og temperaturene ikke skader dem. La oss se hva som er de viktigste trinnene for å beskjære rosebusk:

 • Du må skjerpe og desinfisere alle verktøyene du bruker er til bryllupet.
 • Fjern dårlige skudd.
 • Skjær av alle knoppene over en knopp og i en diagonal retning for å forhindre at vann blir igjen i såret under vanning og forhindrer skade på rosenbusken.
 • Slik at de eldste skuddene ikke lider du kan alltid beskjære dem fra basen. Du bør ikke gjøre det på bakkenivå, da det ville være overdreven. Når det gjelder nyere sideskudd, kan du beskjære dem omtrent en tredjedel av spissen for å stimulere veksten og forgreningen.
 • Vann og gjødsle rosebusk slik at den kan vokse godt igjen. Bruk korngjødsel og organisk kompost.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om stell av å klatre roser i en gryte.