Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på peoner

29 de november de 2022

Fordi peonplanter lever i flere tiår, bør de betraktes som et permanent tillegg til landskapet ditt, ikke ulikt å plante et tre. Riktig planting vil sikre blomster i årene som kommer. Peoner er flerårige blomster som dukker opp om våren med store, prangende blomster som varer i flere uker. Avhengig av sorten og plasseringen din, begynner peoner å blomstre tidlig på våren og fortsetter til sommeren. Relativt lite vedlikehold trenger peoner full sol, godt drenert jord og god luftsirkulasjon for å trives årlig. Disse plantene er fortsatt giftige for dyr og mennesker når de konsumeres. Her er det du trenger å vite for å vokse og ta vare på peoner i år – og i årene som kommer.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Peon, Hagepion, Kinesisk Peon
 • Botanisk navn: Paeonia
 • Familie: Paeoniaceae
 • Plantetype: Flerårig, Løk, Knoll, Rhizom, Busk, Urteaktig
 • Eldre størrelse: 3 fot høy, 3 fot bred
 • Soleksponering: Full
 • Jordtype: Godt drenert
 • Jords pH: Litt sur til nøytral (pH 6,5-7,0)
 • Blomstringstid: Vår, sommer
 • Blomsterfarge: rød, rosa, lilla, gul, hvit
 • Hardførhetssoner: Sone 2–9 (USDA)
 • Innfødt område: Asia, Europa og Vest-Nord-Amerika
 • Giftighet: giftig for kjæledyr, giftig for mennesker

Peonpleie

Lys

Velg et sted i full sol eller lett ettermiddagsskygge i nedre sør.

Jord

Velg et solrikt, veldrenert sted fri for konkurrerende røtter fra nærliggende trær og busker. For hvert rhizom, grave et område 1 1⁄2 til to fot bredt, løsne og snu jorden til en dybde på minst en fot. Arbeid i store mengder organisk materiale – som hagekompost, kompostert gjødsel eller oppkuttede blader – som du har tilsatt en kopp superfosfat.

Vann

Når du først etablerer et rotsystem, er det best å konsekvent vanne pioner. Etter at planten har modnet, bør rundt en tomme vann være tilstrekkelig, da peoner er tørketolerante i korte perioder. Hovedsakelig bør jorda være godt drenert for å forhindre sopp og råte.

Temperatur og fuktighet

Peoner trives i full sol, men disse plantene trenger kalde vintre for knoppdannelse – Plant peoner i et område som vil beskytte dem mot sterk vind i områder som er utsatt for storm.

Gjødsel

Peoner bør blomstre hvert år etter sin første sesong hvis de blir befruktet to ganger årlig. Mat planter med lav-nitrogen gjødsel, for eksempel 5-10-10. Spre omtrent en halv kopp rundt modne planter om våren når skuddene begynner å komme frem. Reduser mengden til en fjerdedel av en kopp rundt nye, unge planter. Gjenta om høsten. Alternativt toppdress med en tomme kompost om våren før mulching – gjenta om høsten.

Typer peoner

Sjekk ut noen av våre favorittpionvarianter, inkludert noen oppført nedenfor:

 • «Red Charm»: Denne karmosinrøde, urteaktige peonen har prangende blomster og en roselignende duft. Denne varianten er utmerket for områder med høye temperaturer, da den er relativt varmetolerant.
 • «Aprikoshvisker»: Denne fersken-aprikospionen blir lysere når kronbladene når kantene og har vakre volanger som blomstrer tidlig på sesongen.
 • «Pink Parfait»: En klassisk, stor, rund peon med flere lag med kronblader. Denne litt velduftende varianten blomstrer sent på våren eller forsommeren.

Beskjæring

For det meste trenger peoner bare beskjæring hvis den er skadet eller syk. Etter den siste blomstringen kan du kutte døde grener, eller i noen tilfeller til rett over den siste knoppen, for å fremme sunn vekst året etter. Noen peoner kan kreve at du tynner ut busken for å oppmuntre til bedre luftsirkulasjon, men ikke kutt ned før planten er godt etablert.

Forplanter peoner

For å forplante seg er det beste alternativet å dele modne peoner om høsten rett før dvale. Dette er hvordan:

 1. Klipp ned løvverk og bruk et skarpt verktøy til å grave en klump av peonrøtter.
 2. Ved overgangen mellom røtter og stengelvekst skal neste års knopp være synlig og stikke ut. (røde skudd).
 3. Skjær en seksjon med minst tre knopper eller «øyne» med en skarp kniv.
 4. Plasser de nye divisjonene (hver med minst tre «øyne») i jord med knoppene vendt oppover.
 5. Plant rundt to inches under bakkens jordnivå. Det kan hende at oppblomstringer ikke vises året etter, da det kan ta opptil to år eller mer å dele pioner før de dannes til ny vekst.

Hvordan dyrke peoner

Det er best å plante urteaktige pioner om høsten eller tidlig på våren som bare rotplanter bestående av kompakte jordstengler med tykke, kjøttfulle røtter og flere «øyne» (vekstknopper). Plant trepioner, som nesten alle poder på urteaktige peonrøtter, om høsten eller våren – Disse kan kjøpes med barrot. Imidlertid tilbyr mange dyrkere beholderdyrkede trepioner å sette ut når bakken ikke er frossen. Plasser urteaktige peonrøtter, slik at øynene er nøyaktig en tomme under jordoverflaten. Dypere planting kan redusere blomstringen. Sørg for at hvert rhizom har minst tre øyne – rhizomer med færre øyne tar lang tid å blomstre. Sett trepioner slik at podelinjen er tre til fire tommer under jordoverflaten (hensikten er å få den buskete toppen til å rote seg selv). Mulch peoner om våren for å avkjøle røttene og beholde jordfuktigheten. Planter blomstrer vanligvis ikke det første året. For å samle peonblomster til buketter, klipp dem akkurat når knoppene begynner å åpne seg. Legg igjen minst tre blader på hver stilk du klipper, og ikke fjern mer enn halvparten av blomstringene fra en klump – Dette bevarer tilstrekkelig bladoverflate til å bygge opp matreserver for det påfølgende året. Å fjerne brukte blomster umiddelbart før de setter frø hjelper også fremtidig blomstring.

Overvintring

Hvis alvorlig kaldt vær er unntatt, kan litt mulching hjelpe til med å støtte peoner, men for det meste er disse kaldharde planter. Kutt peonløvverk til bakken for å unngå sykdom, og etter blomstrende slutter, pakk peonbuskens base lett med furunåler eller strimlet bark.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Den gode nyheten er at rådyr sjelden ser på peoner. Imidlertid oppstår en soppsykdom kalt botrytis noen ganger under kjølig, fuktig vær. Blomsterknopper blir svarte og utvikler seg ikke, og stilkene visner og kollapser. For å forhindre problemet, sørg for tilstrekkelig luftsirkulasjon rundt plantene, og ryd opp i hagen om høsten, kast alle nedfallne peonblader og gammel mulch. Japanske biller er også en vanlig skadedyr forbundet med peoner, så når ny vekst dukker opp om våren, spre frisk mulch og spray den med et kobbersoppmiddel.

Hvordan få peoner til å blomstre

Hvis du har problemer med å få peoner til å blomstre, har dårlig blomstring mange mulige årsaker.

 • Planten er for ung, så vent litt med å la peonen modnes. Peoner ser kanskje ikke ut til å vokse det første året, spesielt hvis de produseres fra delte røtter, men opprettholdelse av god plantehelse vil hjelpe dem til å trives i årene som kommer. Dessuten, hvis dette er andre (eller tredje) gang du deler peonen, må du kanskje vente til den modnes.
 • Hvis plantedybden er for dyp eller for grunt, løfter du peonen i hvilesesongen og planter den på nytt på riktig dybde. Peoner plantet i for skyggefulle områder har samme problem. Flytt planten til et mer solrikt sted.
 • En sen frysing tok livet av blomsterknoppene. Hvis dette skjer, kan det hende at ny vekst ikke vises før året etter. Alternativt, hvis været har en tendens til å være for varmt for tidlig i området ditt, kan du plante den tidligblomstrende varianten av pioner.
 • Når knopper begynner å forstørre og bli topptunge, støtter du stengler med subtile trådstaker eller grener som er igjen etter beskjæring. Stikk dem inn i jorden for å støtte de kraftige blomstringene, spesielt under vårregn.

Vanlige problemer med peoner

Heldigvis er peoner hardføre planter som ikke lider av mange skadedyr eller sykdommer, men noen ganger kan det oppstå sporadiske problemer. Her er noen vanlige problemer og hva det betyr hvis det skjer med peonen din.

Curling Blader

Krølling av blader er ikke det verste scenarioet for en peon, men det betyr sannsynligvis at vanninntaket er slått av. Å stresse en plante kan skje i en spesielt fuktig sommersesong. Å vanne peonene dine bør løse dette problemet hvis du fortsetter å se typiske blomster.

Bladene blir svarte

Botrytis-sykdom er en soppsykdom som viser seg som svarte eller råtne stengler. Det kan også visne knopper og utvikle en grå-farget mugg nær plantens base. For å avhjelpe dette må du først fjerne alle berørte områder på peonen din. Deretter, for å forhindre at dette skjer igjen, må du sørge for å balansere peonens vann intakt og plante den i godt drenert jord med god luftsirkulasjon.