Skip to content

Jeg forgrener meg til arkeologi: Klandre blåregn

19 de april de 2021

Blåregn-vinstokker kan være voldsomt aggressive. Hold barn med sakte bevegelse langt utenfor klørne.
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickWisterians kunne ikke ha valgt en vakrere, mer søt luktende skiltpost.
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickWisterian-ordet for planten betydde «vintreet som har lilla blomster som gradvis blekner til syrin, deretter hvitt, og som avgir en subtil duft, men som tiltrekker seg bier, så ikke legg det der folk som er allergiske mot bier, henger ut.»
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickBlåregn tumler over et kjettingleddgjerde mellom jernbanesporene og US 101.
Foto / Illustrasjon: Billy Goodnick14.000 år senere er Wisterians originale sti erstattet med betong og stål.
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickBlåregn-vinstokker kan være voldsomt aggressive. Hold barn med sakte bevegelse langt utenfor klørne.
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickWisterians kunne ikke ha valgt en vakrere, mer søt luktende skiltpost.
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickWisterian-ordet for planten betydde «vintreet som har lilla blomster som gradvis blekner til syrin, deretter hvitt, og som avgir en subtil duft, men som tiltrekker seg bier, så ikke legg det der folk som er allergiske mot bier, henger ut.»
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickBlåregn tumler over et kjettingleddgjerde mellom jernbanesporene og US 101.
Foto / Illustrasjon: Billy Goodnick14.000 år senere er Wisterians originale sti erstattet med betong og stål.
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickVi har kabel. Derfor er jeg en så intellektuell styrke å regne med. Jeg har tilgang til dybdeforskningsverktøy som Hallmark Channel, der jeg lærer hva som får kvinner til å krysse av (noe å gjøre med automatiske luftfriskere), Speed ​​Network for den siste utviklingen innen smusssykkeloljefiltre og History Channel (det handler ikke bare om pantelager).

Men jeg har ennå ikke sett en dokumentar om den gamle vandringsstien til Wisterians, som tydeligvis gikk gjennom Santa Barbara, og etterlot knapt spor. Uten en pålitelig undersøkelse kan jeg bare anta at de dukket opp for rundt 14 000 år siden, men ble fullført av Clovis-sivilisasjonen (leverandører av fine steinspydpunkter). Eller Clovis-folkene hadde bare bedre PR.

tumbling blåregn
Blåregn tumler over et kjettingleddgjerde mellom jernbanesporene og US 101.

Men tilbake til Wisterians. De må ha vært et milde folk, noe det fremgår av deres kjærlighet til søt luktende pastellfargede planter.

«Hvorfor professor Goodnick,» utfordrer du vantro, «med hvilke bevis støtter du hypotesen din?»

Rettferdig spørsmål. Du vet hvordan han i den første Indiana Jones-filmen finner at metal ting er, setter den på toppen av en pinne, og på akkurat den rette dagen til akkurat det rette tidspunktet skinner solen gjennom og belyser den hemmelige plasseringen av paktens ark? Det er slik, bortsett fra i stedet for å beregne solvinkler og årstider, plantet de mattefobiske blåregnene blåregnregn langs sin vandrende rute for å markere deres vei.

Hvordan ellers forklarer du de viltvoksende lilla blåregnene som for øyeblikket sprenger langs motorvei 101, kystveien gjennom min rettferdige tilstand? De spruter opp sammenfiltrede trær og dusjer greiner i saftige lavendelfargede, parfymerte tentriller. I likhet med brødsmuler fra Hansel og Gretel, gjorde de smarte Wisterians kjærligheten til planter til en teknikk som før GPS ble funnet. Selvfølgelig, hvis de kom tilbake på en annen tid på året, ville de håpløst være tapt.

blåregn
Wisterians kunne ikke ha valgt en vakrere og mer luktende skilting.

motorvei
14.000 år senere er Wisterians originale sti erstattet med betong og stål.

Som enhver erfaren forsker vet, må du teste alternative teorier før du erklærer oppdagelsen av en ny ukjent sivilisasjon. Dette er strenghetene i akademia. Så jeg ringte Martin Sanchez, regionoverlegen for Caltrans, tilsynsmenn for Californias statsveier.

«Plantet dere blåregn?» Jeg spurte.

«Nei, de har vært der for alltid,» kom hans usikre svar. Hmmmm, «for alltid» eller kanskje bare 14.000 år? Brikkene falt på plass.

«Har dere med vilje forlatt det da dere gjorde den store oppryddingen for noen måneder siden?» Jeg hadde lagt merke til en masse beskjæring av stripen langs skulderen tidlig på høsten og hjertet mitt sank. Jeg forestilte meg at en ufølsom veileder var lei av denne uhyggelige klatreren og sendte sine ninja motorsagmordere. Men blåregn overlevde, forminsket, men lades tilbake til sin tidligere prakt.

Han forklarte Caltrans «vedlikeholdsprotokoll ved veikanten (hans ord), «Hvis det er en del av den opprinnelige designen, forlater vi den. Hvis det ikke forårsaker problemer, forlater vi det. Hvis det bidrar til screening, forlater vi det. Hvis den griper inn, er den borte. ”

Han visste ikke hvem som hadde plantet de originale vinstokkene, og i mine år i SoCal landskapsarbeid har jeg ennå ikke sett en blåregn fra et villreende frø. Som avgjørende viser teorien min: Disse overdådige druelignende blomsterklyngene MÅ være de legendariske Lost Vines of the Wisterians.

Det er to vanlige arter som vokser i sonen min (Sunset 24 / USDA 10): den lilla blomstrende Wisteria floribunda og den hvite blomstrende Wisteria sinensis. Den kinesiske forbindelsen er spennende og kan kreve dypere graving – kanskje Wisterians reiste over Beringstredet på jakt etter et bedre liv og svingte seg på de sterke, fleksible strengene av deres navnebror. Vi vil gå med det, siden du sannsynligvis er ivrig etter å vite hvordan du kan vokse denne skjønnheten.

blåregn nærbilde
Wisterian-ordet for planten betydde «vintreet som har lilla blomster som gradvis blekner til syrin, deretter hvitt, og som avgir en subtil duft, men som tiltrekker seg bier, så ikke legg det der folk som er allergiske mot bier, henger ut.»

Kjøp en plante, grav et hull og legg den skitne delen av planten (ikke den grønne delen) ned i hullet. Så lenge planten får minst en halv dag med direkte sol og holdes moderat fuktig i noen vekstsesonger, cruiser du. De nedre stilkene blir til slutt til stammer like fett som et lite tre, og vintreet kan bli førti meter langt hvis det får noe å pakke rundt. (Hold barn med sakte bevegelse minst 50 meter fra basen.) Det er et snurrende vintre, så det trenger tøffe søyler og bjelker for å sikre suksessen.

Så jeg håper du har lært noe fra min enorme plantekunnskap og grundige forskning. Du kan se hvorfor jeg er en anerkjent ekspert på alle ting klorofyll og er fryktet av ekte antropologer. Jeg har kanskje ikke en haug med vitenskapelige forkortelser etter navnet mitt, men jeg har kabel.

Full avsløring: Denne artikkelen, med tittelen “? and the Wisterians ”, dukket opp i en lignende form på min Edhat.com-blogg i 2009. Hvis du av en eller annen uforklarlig grunn har funnet og lest den artikkelen tidligere, vil du bli tilgitt hvis du føler deg tvunget til å gi meg til Bureau of Redundancy Bureau.