Skip to content

Hvorfor du må vite om rosen som overlevde Katrina

6 de januar de 2023

«Hun er bare en flink jente,» sier Texas-gartner Ruthie Burrus. «Hun er en vandrer og kan være veldig aggressiv, men hun har ingen torner. Hun er heller ikke en skjærende rose – men på avstand er hun bare fantastisk.» «Hun» er den klassiske, gamle sørstatsrosen «Peggy Martin», oppkalt etter en ivrig gartner fra Louisiana, hvis hjem og eiendom sto under 20 fot saltvann i to uker etter orkanen Katrina i 2005. De eneste plantene som overlevde var en crinum og en en tøff skjønnhet av en rose som Martin hadde skaffet seg gjennom stiklinger fra venner i New Orleans. Før stormen hadde forfatter og Texas A&M-professor Dr. William C. Welch besøkt Martin, som ga ham noen stiklinger av den grasiøse, hardføre klatreren uten navn. Etter Katrina jobbet han og seks dyrkere sammen for å gjøre rosen – som de kalte «Peggy Martin» – allment tilgjengelig. I noen tid etter stormen hjalp $1 fra salget av hver rose med å finansiere hagerestaureringsprosjekter i New Orleans og Beaumont, Texas, samt en Mississippi Gulf Coast-hage. Burrus ga sin elskede «Peggy Martin»-rose et passende hjem – drapert det hun kaller «hagehuset». Da hun og mannen hennes kjøpte eiendommen i Austin, Texas og flyttet hit, ønsket de å legge til noen eldre utseende strukturer for karakter og interesse. «Jeg fant noen buede dører i en antikvitetsbutikk, og vi brukte steiner fra eiendommen vår til å bygge hagehuset rundt disse dørene,» forklarer Burrus. «Så fant vi gamle vinduer og et blikktak. Det ser ut som Hans og Grete burde bo der, men det er faktisk fylt med raker, spader og hansker.»

Bli kjent med «Peggy Martin»

Er hun vanskelig? «Jeg legger bare mye kompost i bedet og legger kanskje til litt økologisk rosemat,» sier Burrus. «Jeg har aldri hatt noen problemer med noen form for sykdom eller insekter. Peggy er en jente med lite vedlikehold.»

Kan hun trenes? Ja! Hvordan gjør du en hagebod til en rosa rosebusk? «Prøv å holde de kraftige hovedstokkene så horisontale som mulig, slik at klynger av blomster som stammer fra dem vil fylle høye og lave rom,» råder Burrus. «Jeg har trent Peggy så hun slanger seg opp på sidene av hagehusets vegger i form av et «S»-mønster.»

Dyrk din egen «Peggy Martin»

Hun kan trives hvor som helst i sør. Noen av de originale dyrkerne som var der for Peggys debut, hjelper til med å spre ordet: The Antique Rose Emporium i Brenham, Texas; Chamblee’s Rose Nursery i Tyler, Texas; King’s Nursery i Tenaha, Texas (936/248-3811); og kronblader fra fortiden i Jemison, Alabama.