Skip to content

Lupiner er hyttehagens blomster som alltid sjarmerer

28 de desember de 2022

Når du skal legge både høyde og farge til hagen, trenger du ikke lete lenger enn til lupiner. Disse muntre hyttehagefavorittene er hjemmehørende i det vestlige USA og kan vokse selv under vanskelige forhold. Hvis du har utfordrende, dårlig jord i hagen din og finner ut at andre blomster bare ikke kan trives, kan lupiner være et godt alternativ for deg. Les videre for mer informasjon om lupiner, de høye blomstringene som vil gjøre hagen din om til en hyttehageoase.

Dyrking av lupiner

I følge The New Southern Living Garden Book, «Lupiner finnes i et bredt spekter av habitater, fra alpine bergarter til strandsand. De fleste lupiner tar dårlig jord, men hybrider foretrekker rik, lett sur, godt drenert jord.» Avhengig av arten trenger lupiner moderat til regelmessig vann. De klarer seg best i full sol eller delvis skygge. De er også kjent for sitt særegne utseende. The New Southern Living Garden Book beskriver dem på denne måten: «Blader er delt inn i mange brosjyrer (som fingrene på en hånd), og søte erteformede blomster bæres i tette pigger ved stilkendene.» Bier er tiltrukket av blomstene, men rådyr er ikke kjent for å bla gjennom dem. Noen arter kan bli så høye som fem fot høye, mens andre er mer kompakte og vokser til en til to fot høye.

Lupin arter

Mange lupinarter vokser godt i Sør. Lupinus havardii, også kjent som bluebonnets, er en av blomstene som Lone Star State er kjent for. Disse Texas-favorittene tar godt av å forsømme og kan dukke opp hvor som helst, ettersom de trives i tørre, sandholdige forhold. Big Bend Bluebonnet er en av disse. Dens dype blå blomster kan nå opptil tre fot høye, mens Lupinus subcarnosus, som er kjent som statens blomst i Texas, vokser bare til en fot høy. Den har blomster med himmelblå og hvite nyanser. Lupinus perennis er hjemmehørende i det østlige USA og produserer høye lilla blomster som når høyder på to fot sent på våren eller forsommeren. Hva er din favorittblomst i hyttehagen? Har du noen lupiner i hagen din i sommer?