Skip to content

Morsomme fakta du bør vite om peoner

10 de januar de 2023

Vi kunne ikke elske disse nydelige blomstene mer enn vi allerede gjør, og det er derfor vi alltid ser frem til peonsesongen. Tror du at du vet alt som er å vite om peoner? Test kunnskapen din med disse morsomme faktaene. Fra deres vitenskapelige klassifisering til blomstringssesongen deres, er det et par ting som alle peonentusiaster bør vite, så les videre: Du kommer garantert til å lære noen ting om disse nydelige plantene i prosessen, og det kan bare inspirere deg til å plante peoner i egen hage i år.

1. Peon er navnet på blomstrende planter i slekten Paeonia

De tilhører også familien Paeoniaceae. Peoner er hjemmehørende i Europa, Kina og Vest-Nord-Amerika, og de krever et kjølig klima og en betydelig vinterkulde for å trives. Disse populære hageplantene har generelt blader med tre fliker og store, prangende blomster.

2. Navnet kommer fra grekerne

Den greske opprinnelsen til navnet er grumsete, men ifølge en teori, den Paeonia slekten ble oppkalt etter Paeon, en student av Asclepius, guden for medisin og helbredelse. I gresk mytologi helbredet Paeon Hades etter at han ble såret i kamp. Etter at en sjalu Asclepius truet med å myrde Paeon, grep gudene inn og forvandlet healeren til en blomst. I gamle tider ble peoner også brukt som medisinplanter.

3. Det er 33 kjente arter

Disse 33 artene faller inn i tre distinkte grupper, hvorav to er dyrket for hager. En gruppe er kjent som urteaktige pioner – stauder som blomstrer på slutten av våren og forsommeren. Den andre gruppen er kjent som tre, eller moutan, peoner, som blomstrer på slutten av våren og kan identifiseres ved deres treaktige buskform. Den tredje gruppen av peoner består av to arter som finnes i begrensede områder i det vestlige USA og ikke dyrkes kommersielt eller selges i hagesentre.

4. Peonsesongen er kort

Peonblomstringssesongen strekker seg fra de siste dagene av april til de første dagene av juni og varierer avhengig av hvor i verden peonene er plantet. Individuelle oppblomstringer varer i syv til 10 dager.

5. Peoner kan vokse i sør

Peoner trenger hundrevis av timer for å kjøle seg ned om vinteren, og det er grunnen til at de fleste varianter vokser best i USDA hardførhetssone 3–7. Men fortvil ikke; det finnes en rekke gammeldagse varianter som kan vokse med hell i sør i sone 8.

6. Peoner er hjortbestandige

Det stemmer: Rådyr har en tendens til å unngå peoner. Plant dem i hagen din, og de vil sannsynligvis bli stående i fred. Dette kan tilskrives plantens velduftende natur, som ikke er særlig appetittvekkende for ganen til beitende hjort.

7. Peoner tiltrekker maur

Mens hjorten kanskje ikke vil ha noe med peoner å gjøre, vil parfymen tiltrekke seg en hær av maur til blomstene. Maurene skader ikke blomstene, så legg vekk insektsprayen.

8. Peoner er symboler på lykke og velstand

Å legge til peoner i hagen din sies å bringe lykke til livet ditt. Plant dem og vær tålmodig; du vil bli belønnet med nydelige blomster når de har modnet.

9. Peoner er 12-årsjubileumsblomsten

Siden peoner er et symbol på et godt liv, lykkelig ekteskap og formue, virker det bare passende at de brukes til å markere bryllupsdager. Denne blåsende, vakre blomsten er også assosiert med romantikk.

10. Peoner kan overleve mennesker

Peoner har vært kjent for å leve i et århundre eller mer, og overleve gartnerne som plantet dem. De bruker ofte tid på å bli etablert (tre år å sove, krype og deretter hoppe), men når de først har satt seg inn, vil du bli belønnet i flere tiår fremover.