Skip to content

Når bør jeg beskjære rosene mine?

12 de februar de 2023

Mai er beste tid for roser. Jeg håper din ser like pen ut denne måneden som min. Selv om jeg bare har tre, en vandrer og to typer busker, dominerer deres flåte av strålende blomster plantene rundt dem. Men som med enhver glede i livet, som godt øl og å betale skatt, er ikke skuddpremien gratis. De krever sesongbasert omsorg hvis du vil at de skal sette naboene dine til skamme hvert år. En veldig viktig del av den omsorgen er beskjæring, noe som skremmer pissene ut av folk. Når, hvorfor og hvordan bør du gjøre det uten å drepe dem? Ha ingen frykt. Grumpy er her.

Når skal du beskjære roser

For det første, med mindre du heter Morticia Addams, beskjær ikke hvis plantene dine spirer eller blomstrer nå. Du vil kutte av alle blomstene, noe som gjør det å dyrke roser til en latterlig sløsing med tid. For det andre, avgjør om rosen din blomstrer bare én gang om våren eller blomstrer gjentatte ganger gjennom vekstsesongen. Beskjær en gang blomstrende, som «Lady Banks», «American Beauty» og «Veilchenblau» umiddelbart etter at de er ferdige med å blomstre. Beskjær gjentatte blomster, som «Knock Out», floribundas, hybridteer og Drifts, flere ganger i løpet av året mellom blomstringene.

Hvorfor du bør beskjære roser

Det er to hovedgrunner til å beskjære roser. Den første er å hindre dem fra å bli store, klønete monstre. Jada, hagesenteret vil fortelle deg at «Knock Out»-rosen vokser omtrent 3 til 4 fot høy og bred. Sannheten er at hvis du ikke beskjærer, vil den lett vokse det dobbelte. Det kunne vært verre. Angivelig verdens største rose, en scrapping hvit «Lady Banks» vokser på et espalier i Tombstone, Arizona dekker omtrent 8000 kvadratfot. Det er litt stort for de fleste. Den andre grunnen til å beskjære er å forme rosen, fjerne død og svak vekst, fremme ny vekst og høste blomster til vaser.

Hvordan beskjære roser

Bruk skarpe håndskjærere. Match beskjæringsteknikken din til rosetypen.
For buskroser og buskete floribundas som «Iceberg», kutt ned til ønsket størrelse et par ganger i året. (Bruk skinnhansker når du beskjærer den ondskapsfulle tornede «Knock Out», ellers kan du besvime av blodtap.)
For arvestykke og artsroser, beskjær etter blomstring om våren. Fjern noen treaktige, eldre stokker og åpne sentrene til tette, buskete planter for å la lys og luft trenge inn.
For de storblomstrede hybridteene og grandifloraene (blomsterutstillingstypene som er foretrukket av rosesamfunn), fjern svak, død og syk vekst, så vel som suckers som vokser fra basen som har blader som ser annerledes ut enn den opprinnelige planten. Forkort hovedstokkene med en tredjedel til en halv om våren.
For klatreroser, fjern gamle, treaktige stokker på bakkenivå for å fremme veksten av nye, kraftige. Ikke kutt ned sunne. Tren disse opp på en arbor, espalier eller gjerde. Hvis klatreren er en gjentakende blomst, forkort sidegrenene som vokser fra hovedstokkene til tre knopper etter den første blomstringen om våren.