Skip to content

Når er den perfekte tiden å kjøpe mødrene dine denne høsten?

10 de februar de 2023

Det er noe i luften – kan du føle det? Høsten er på vei. Når høsten kommer hvert år, finner vi oss klare til å bake en pai eller to, pakke oss inn i koselige skjerf og dekorere verandaene våre med alt som er høstlig. Ved siden av sesongens gresskar og kranser er det potter med gull og oransje solnedgangsfargede blomster. Om høsten er én blomst konge, og det er krysantemum. Krysantemum, ofte kalt mødre, har lenge vært en favorittblomst om høsten. Det er på grunn av blomstringene deres, som kommer i et spekter av røde, gull- og bronsfarger. Mødre er en pålitelig fargekilde i de kjøligere månedene når resten av sommerblomstene har begynt å falme. Vi unnlater aldri å hente en potte eller to på våre lokale hagesentre, men vi har ofte spurt: «når er det perfekte tidspunktet å kjøpe mammaer?» Her er en guide til den beste tiden å kjøpe mødre til høsthagen din og hvordan du tar vare på disse blomstene, slik at de varer hele sesongen.

Hva er den beste tiden å kjøpe mammaer?

Den beste tiden å kjøpe mødre er etter at høyden på sommersvelteren har passert helt. Denne tiden er vanligvis når temperaturene begynner å synke jevnt og pålitelig vil holde seg lave. Spesielt er det når nattetemperaturene begynner å synke. Når dette temperaturfallet inntreffer, vet du at høsten er her, og det er tid for mødre. Midten av september er det tidligste tidspunktet du bør vurdere å kjøpe. Imidlertid presser de lengre og varmere somrene hvert år den datoen inn i slutten av september, til og med inn i oktober.

Hvordan vite når mødre er klare?

Se på Buds

Som en regel, Southern Living anbefaler «kjøp av planter når de begynner å knekke knopp. Du maksimerer blomstringstiden. For å finne fargen og typen blomst du leter etter, sjekk plantemerker og kryssreferanse med allerede åpnede blomster. Hagesentre grupperer vanligvis lignende utvalg sammen .» Inspiser også mødre for ødelagte grener før du kjøper for å sikre sunne blomster. Disse plantene går lett i stykker når de er overfylte, så ødelagte grener kan aldri blomstre.

Vær oppmerksom på blomstringsstørrelsen

En annen Southern Living Det anbefalte tipset er: «Det du ser er det du får: Kjøp den større planten. Når knopper begynner å åpne seg, er du ganske garantert blomster – uansett hvor du viser dem ut. De vil være gladest i solen, men hvis du planlegger å kompostere dem når showet er over, det er greit å bøye denne regelen.»

Unngå visnende blomster

Generelt vil du ikke se mye ny eller fortsatt vekst for visne blomster. Visning oppstår når mødre ikke får nok vann, men overvanning kan også skade disse blomstene.

Hva skal du gjøre hvis du vil vokse mødre?

For å se disse høstfavorittene vises riktig, må du plante mødre om våren. I følge Farmer’s Almanac gir en vårplantingssesong mødre tid til å «sette røtter». Hold denne planten i et område av hagen din som mottar mye sollys, og du vil finne vakre blomster om høsten.

Blomstrer alle mødre samtidig?

I følge hagevannsutstyrsselskapet Gilmour faller mødre inn i tre kategorier: tidlige blomstrende, tidlige høstblomstere og sene blomstrende. Disse betegnelsene bestemmer når du kan forvente den beste visningen for dine valgte mødre. Tidlige blomstrer kan vise seg så tidlig som i slutten av juli, mens sene blomstrer vil være best å vise gjennom høsten, vanligvis inn i oktober. De tidlige høstblomsterne kommer vanligvis i september, og blomstringen fortsetter inn i oktober.