Skip to content

Omsorg for innendørs palmer

23 de februar de 2021

rhapis-excelsa-103114

Rhapis utmerker seg – Lady Palm Outstanding for containerkultur. Bambuslignende stokker og vifteformede blader. Temperaturområde 50-70 grader. Delvis sollys for å skygge. Fuktig jord. Eldre planter vil stå 18 grader. Rhapis excelsa er noen ganger kjent som R. flabelliformis. En japansk miniatyrrapis, som ennå ikke er identifisert, modnes på 18 tommer.

Palm Plant Care

Hvordan starte innendørs palmer

Palmehusplanter vokser sakte, spesielt som potteplanter. Hvis du begynner med en liten og en, kan det gå flere år før den når noen størrelse. Du vil ha gleden av å se den vokse til en prangende håndflate, og den første investeringen din vil være liten.

Hvis du ønsker en større håndflate for en umiddelbar dekorativ effekt, vil alder, størrelse og art bestemme prisen. Jo eldre håndflaten er, desto mer tid vil produsenten ha investert i den.
RhapisExcelsa

Light and Your Indoor Palm

Noen palmer foretrekker et sted som mottar sterkt lys, men ingen direkte sol. Andre trenger fullt sollys. Ta hensyn til spesifikke krav til individuelle arter, besøk vår innendørs palmseksjon her for mer informasjon.

Enten det er sol eller skyggeelskende, snu innendørs håndflaten en og annen gang slik at hver side får sterkere lys. Dette hjelper det å være symmetrisk og rett i vekst.

Innendørs palmer: Varme og kulde

Palmer potteplanter tåler et bredt spekter av kulde og varme. Spesifikke preferanser varierer etter palmearter. Imidlertid gjør de fleste palmer seg innendørs med en 70-75 graders dag og en 10 graders dråpe om natten. Jo nærmere du kan komme til å møte det ideelle for en art, jo bedre vil den vokse.

Jord og pottepalmer innendørs

Når en håndflate er pottet, bør jorden strammes godt rundt røttene. Hvis du repotter en som har røtter viklet rundt og rundt den gamle rotkulen, løsner du disse og omgir dem med ny jord. Replant i en beholder som ikke er mye større enn originalen. Bruk en porøs jordblanding som er rik på humus og godt drenert. Den skal være lett nok til at vannet renner raskt. Repot etter behov om våren eller sommeren.

Vanning innendørs palmeplanter

For de fleste innendørs pleieplanter for palmer, hold jorda fuktig hele tiden. Fuktig ikke våt. Jeg foretrekker sub-vanning for planter dyrket innendørs. Vanning av vanning bestemmes av årstiden, størrelsen på håndflaten og gryten, temperaturer og fuktighetsinnholdet i luften.

Palmer vil tåle tørke, men det dreper de små materøttene, og forsinker dermed ny vekst. Hvis du bruker en god jordblanding som en afrikansk fiolett blanding, bør drenering være rask nok.

Gjødsling og fôring av innendørs palmer

Fordi palmer vokser sakte, krever de sjelden gjødsel – spesielt innendørs. En generell regel for å mate dem:

Når sesongen er solfylt, er det varmt og fuktig, gjødsles (lett). Når været er solfritt og kjølig, ikke gjør det. Enhver velbalansert gjødsel av husplanter er tilfredsstillende, men en gjødsel for palmer er bedre.

Insekter på innendørs palmer

Under varme, tørre forhold kan røde edderkoppmidd føre til at en palme får et kjedelig utseende, inkludert gulaktig flekker av løvverket og små, fortellende nett.

I varmt vær er et godt kontrolltiltak å sprøyte bladene, over og under, med en kraftig vannstrøm fra hageslangen. Om vinteren kan det være nødvendig å bruke et miticid. (Hvis den er oljebasert, bruk den med halv styrke.) Meallybugs og brunskala angriper noen ganger palmer.

Som en sideanmerkning anbefaler jeg ikke Majesty Palm som en innendørs håndflate. På toppen av den røde edderkoppmidd finner palmen et ”majestetisk” sted å bo. Dette gjør Majesty palm care så mye vanskeligere innendørs.

Vedlikehold av palmer innendørs

Hold håndflatene glitrende rene ved å svampe av bladene fra større planter; dusje de som kan flyttes til en vask eller et badekar. Når gamle blader blir gule, skjær (ikke trekk) dem fra bagasjerommet.

Sommertid

Når det er varmt vær, kan du kose deg med palmer i containeren i hagen din og på terrassen eller verandaen, men ta hensyn til lysets preferanse for hver art.