Skip to content

Planter du aldri bør beskjære om vinteren

16 de januar de 2023

Nettene blir lengre, temperaturene blir kaldere, og hagen ser mørk ut. Det er ingen tvil om det – vinteren kommer og hagen din kommer til å trenge litt hjelp.

Å klippe eller ikke å klippe?

Selv om ikke-planteelskere kanskje ikke skjønner det, er vinteren en veldig travel tid i hagen, selv om de fleste planter er i dvale. Vinteren er når du bør rydde opp i bed, kutte ned prydgress og stauder, pleier å gi busker frukt, og det er planter du alltid bør beskjære om vinteren (vi har en liste her).

Mens mange planter og trær kan og bør beskjæres om høsten eller vinteren, før den nye sesongens vekst begynner og etter årets siste blomstring, er det andre planter som absolutt bør stå i fred. Bla gjennom denne listen over planter som saksene dine må unngå i de kaldere månedene. Vi er sikre på at du vil finne minst en som du allerede pleier i hagen din.

Sommerblomstrende busker

Mens sommerblomstrende busker kan beskjæres på slutten av vinteren eller tidlig på våren, inkluderer vi dem her, siden det å plukke opp saksene midt i den kalde årstiden er et stort nei-nei. Beskjæring på slutten av vinteren eller begynnelsen av våren gir dem fortsatt tid til å sette blomster for det påfølgende året. Løvfellende busker som ikke er dyrket for blomster kan trimmes tilbake samtidig.

Rochester Lilac Festival, New York

Syriner

Den beste tiden å beskjære dem er sent på våren, umiddelbart etter at de er ferdige med å blomstre. Beskjærer du senere på året kan du risikere å fjerne knoppene som du har ventet så lenge med å dyrke.

Klematis

Det er en god tommelfingerregel å beskjære klematis etter at den er ferdig med å blomstre. Du må imidlertid forstå hvilken type klematis du har en tendens til. Tidspunktet for blomstringen og varigheten kan variere. Gjør leksene dine for å sikre at du beskjærer til riktig tid.

Jasmine

Som med andre vårblomstrende planter, ikke trim jasmin om vinteren, ellers kan det hende du ikke får blomster til våren. På den annen side, ikke glem at det er en variant som kalles vinterjasmin som vil blomstre i de kalde månedene som vil sette deg i en blomstrende, solrik stemning midt i grå dager.

Kaprifolium

Kaprifolium

Kaprifol er dypt varmetolerant, noe som gjør den til en populær vintreet å inkludere i landskapsarbeidet ditt. Duften er himmelsk, og planten kan ofte luktes før den sees. Den beste tiden å beskjære vårblomstrende busker er rett etter at vårblomstringen har falmet.

Rosmarin

Kutt aldri tilbake i gammelt tre, da dette kan drepe rosmarinplanter. Du kan utføre mindre beskjæring tidlig på våren når du høster. Den kraftige beskjæringen kan finne sted om høsten når du prøver å kontrollere størrelsen, men la planten tilpasse seg minst en måned før frost oppstår.

Lavendel

Hvis du kutter lavendel for tidlig, vil du kutte av knoppene som ville ha åpnet seg denne våren. Pass på og gjør det riktig, siden det er så mange fantastiske bruksområder for lavendel. Du kan bruke den på kjøkkenet, som et naturlig insektmiddel, eller for en forlokkende aromaterapiøkt.

Rhododendron

Rhododendron

Hvis du beskjærer dem senere i vekstsesongen eller om vinteren, vil du fjerne blomsterknopper og redusere mengden av vårblomstring. Det er mange komponenter til rhododendronsuksess som går langt utover beskjæring. Les gjennom disse tipsene for å være sikker på at du lener deg i riktig retning.

Forsythia

Som andre vårblomstrende planter, hvis du beskjærer en forsythia om vinteren, kan du fjerne blomsterknopper. Husk at forsythia elsker minst 6 timer med direkte sollys daglig. Klarer du å plassere buskene dine riktig, vil du få mest mulig ut av blomstringene når de er i sesong.

Magnolia

Å trimme en magnolia om vinteren kan koste deg knoppene som var bestemt til å blomstre til strålende blomster. Visste du at magnolia bare er urfolk i Sør-Kina og Sør-USA? Her i sør ser det ut til at alle har en favorittvariant av denne strålende blomsten. Lær mer om magnolia her.

Dogwoods

Som med vårblomstrende busker, bør disse trærne som blomstrer tidlig på våren stå alene om vinteren slik at knopper kan vokse, noe som fører til blomster om våren. Kornel er hardfør fra Upper Midwest og ned til Gulf Coast, men ikke la det brede spekteret lure deg. Planteskoletrær fra nord klarer seg bedre i nord enn de som dyrkes i sør og omvendt.

Okame blomstrende kirsebær

Kirsebær- og pæretrær

Beskjær disse trærne etter at de har blomstret eller risikerer å kutte ned sommerfrukthøsten. Kirsebærblomster dukker opp gjennom flere nyanser av rosa, og du vil absolutt ikke gå glipp av showet.

Maples

Sammen med bjørker, almer og andre såkalte «bleeder»-trær kan beskjæring av lønn om vinteren føre til mye saft. Vent til sommeren for å unngå mulig rot. Det finnes flere varianter av lønnetrær, og å velge den som er best for deg, kan meget vel være nødt til å gjøre fargen som tilbys om høsten.

Asalea

Unngå å beskjære disse blomstene om vinteren, da det kan hemme deres vekst på våren. Ikke glem at asalea er giftig for hunder, katter og hester. Planlegg nøye når du prøver å finne ut hvor disse vakre buskene skal plasseres.

Noen rosevarianter

Enkelte roser som damasker, klatrere og gamle hagesorter blomstrer bare en gang i året, så vinterbeskjæring kan koste deg blomstene dine. Beskjær i stedet bare om sommeren når de har blomstret.