Skip to content

Rusty Hawthorn

22 de februar de 2021

Rusty Hawthorn

Ikke en person, men et spørsmål om rust sopp på en hagtorn. Jeg ble spurt om hva jeg skulle gjøre med det under en prat, og hadde ikke tid til å svare på det. Jeg tror måten spørsmålet ble formulert på at personen spurte «hva kan jeg spraye for å bli kvitt rusten». La oss se på det ved hjelp av IPM beslutningsprosess.

La oss gjøre litt bakgrunn først. Hagtorn (Crataegus spp.) Er små trær eller store busker i rosefamilien, og stiger til omtrent 20 ′ til 30 ′ ved modenhet. De er ofte flerstamme og er hjemmehørende i Nord-Amerika og tempererte skoger i Europa, Asia og Afrika. Det er over 100 arter i USA, med en viss forvirring i beskrivelsene fordi den er enkel å hybridisere med. Bladform er variabel, ofte innenfor samme art. Blomstene og frukten tiltrekker fugler, bier og sommerfugler. Løvverk er ofte fargerikt om høsten. Blomstene er veldig prangende og vanligvis hvite, de vises om våren etter løvet. Grenene og grenene er tornete og kan skape en tett kratt. Faktisk blir hagtorn noen ganger brukt som levende gjerder, da tornene motvirker alle bortsett fra de minste dyrene og fuglene. Prøveplanter trenger beskjæring for å holde vannspirene og sugerne i sjakk. Vannspirer og suger er mer utsatt for insekt- og sykdomsangrep på grunn av deres «frodige og ømme» natur.

Insekt skadedyr er først og fremst bladlus og skala. Hagtorn kan være utsatt for brannskader, skorpe, pulveraktig mugg, entomosporium bladflekk og selvfølgelig rust. Hagtorn viser ofte motstand mot en eller flere sykdommer på art eller cultivar nivå. Når de tas som en slekt, er Hawthorns utsatt for omtrent et dusin rustpatogenkomplekser. De tre vanligste er Cedar-Hawthorn rust (Gymnosporangium globosum), Cedar-Apple rust (G. juniperi-virginianae) og Cedar-Quince rust (G. clavipes). Som navnet antyder, har disse tre sykdomskompleksene alternative verter. Dette betyr at rustsoppsporer fra en hagtorn ikke smitter andre hagtorn, de infiserer rødseder (einer). Det er sporutslipp fra enebær, ett til to år etter den første infeksjonen, som deretter infiserer hagtorn. Alvorlighetsgraden av skaden på Hawthorn avhenger av hvilket rustkompleks som påvirker treet.

Vårt første skritt er å finne ut av det nøyaktig hvilken rustsopp vi har. Få prøver av bladene, frukten og eventuelle berørte kvister, og ta disse med til ditt lokale fylke Cooperative Extension Service (CES) -kontor for en positiv identifikasjon. Det er høflig og nyttig å ringe til CES-kontoret før du tar med en prøve, de vil fortelle deg hva du skal samle inn, hvordan du skal pakke det, og når du skal ta det inn for diagnose. CES kan trenge å sende prøven til plantepatologiavdelingen ved statens landtilskuddsuniversitet, de er hovedkvarteret for CES i staten din. For å finne ditt lokale CES-kontor, skriv inn statens navn etterfulgt av Cooperative Extension på søkesiden. Nettsøkeresultatene fører deg til hjemmesiden for CES i din stat, derfra kan du finne fylkeskontoret. Du kan også se i din lokale telefonbok under fylkeskontorer for oppføringen.

Finn fokusområder og definer ledelsesmål:

· Hva er hensikten med hagen og hvordan trenger vi å klare den for å oppfylle det formålet? [Is it strictly ornamental, primarily food, or a combination of the two?]

· Er hagtornet et knutepunkt i hagen, eller er det en del av en blandet artsgruppe av trær? [How visible is the individual tree in the overall garden? Is this a problem only you notice or do visitors to your garden notice the problem too?]

Overvåkning:

· Er dette et problem du har år etter år?

· Har du lagt merke til (skrevet et sted) om sykdommen er verre noen år enn andre?

· Hvordan er vær- og miljøforholdene når sykdommen er et problem?

· Har du lagt merke til tegn på sykdommen lokalt på andre trær i rosefamilien? (Eple, crabapples, kvede, pærer, fjellaske, etc.)

· Er det einer (rød sedertre) i nærheten?

Terskel – Angi skadesnivå og behandlingsterskel:

Det første spørsmålet her er ekstremt viktig!

· Hvor mye er du plaget av sykdomssymptomene?

· Er symptomene alvorlige nok til å påvirke treets generelle helse, avhengig av hvilken rustsykdom som er tilstede, eller er dette mer et estetisk problem?

· Hvilke plantedeler er berørt av sykdommen? Blader, gren, frukt, to av disse, eller alle tre?

· Sykdommen «alvorlighetsforutsigende» for Hawthorns er antall galler som er tilstede på mottakelige einer og deres sporproduksjon i løpet av vårens smittsomme periode. Har vått vårvær hjulpet einerene til å produsere mange sporer, eller har en tørr kilde lagt kulene i dvale?

· Er følsomme einer i nærheten? Kan du overvåke dem?

· SPESIELL MERKNAD: Dette er poenget i IPM beslutningsprosess at du samler inn informasjon om alle behandlingsalternativene for denne sykdommen. Egentlig . . . samle inn alle av dem, selv om du tror du ikke vil bruke en, så skriv den ned uansett. Dette er din “behandlingshandlingsmeny”.

Observere:

· Se etter følsomme einer innen en kvart mil, er det mange, noen eller bare noen få?

· Se etter rustsymptomer på andre trær i rosefamilien i nærheten, de vil gi ekstra inokulum for enebærsyklusen til sykdommen.

Behandlingsterskel oppnådd ?:

Husk at «behandling» i IPM betyr enhver strategi eller taktikk som du bruker for å håndtere eller kontrollere et skadedyrsproblem.

· For en hagtorn er det først og fremst en estetisk beslutning å nå behandlingsgrensen. (Jeg har fortalt folk at bladflekkproblemer på noen av mine egne planter ikke var fra en sykdom, men at bladene var «spraglete», og de kjøpte det. I noen tilfeller, for eksempel tulipaner, er spraglene et resultat av virus. , så teknisk. . .)

· Hjelper hagtornet med å opprettholde sykdomsyklusen ved å produsere enebær som smitter spor, som påvirker nærliggende fruktproduserende trær i rosefamilien?

· Faller treet over tid? Fra sesong til sesong og år til år.

Bruk behandlingsprogram:

Nå kommer vi til den vanskelige delen, og velger akkurat hva vi skal gjøre her.

Kulturell:

· Fjern alle følsomme einer innen en kilometer. (Vanligvis ikke gjennomførbart. De fleste sporene fra einer kommer fra planter innen ca. 1 km. Sporer fra einer kan reise over 15 miles for å infisere rosestamtrær.)

· Fjern berørt hagtorn og erstatt med en art eller sort som er motstandsdyktig mot rustsykdommer. (Vær sikker på at hvis du velger en rustbestandig hagtorn som den er ikke utsatt for en av de andre sykdommene som rammer Hawthorns.)

· Hold løvverk og grener tørre om våren hvis dette er mulig. Det vil redusere infeksjonsraten.

Fysisk og mekanisk:

· Beskjær syke plantedeler på Hawthorn for å redusere enebærinfiserende sporer. (Hvis det er andre berørte trær i området, vil dette ikke være effektivt. Det kan være effektivt for å hjelpe planteutseendet for sesongen.)

· Beskjær gallene på følsomme einer før de produserer sporer under vårregn eller vanning.

· Fjern treet og erstatt det med et lignende tre ikke i rosefamilien.

Biologisk:

For øyeblikket er det ikke kjent at noen biologiske stoffer kontrollerer eller forhindrer de tre rustsykdomskompleksene som er diskutert her.

Utdanning:

· Diagnostiser sykdommen. Du må være sikker på den spesielle rustsykdommen du søker å kontrollere.

· Bruk det vitenskapelige navnet du har fått med sykdomsdiagnosen, og søk etter informasjon på nettet.

· Kunnskap er kunnskap. Det betyr egentlig ikke så mye hvor den vitenskapelige informasjonen kommer fra, den kan tilpasses din plassering.

· Kan du leve med sykdomssymptomene? Hvis sykdommen svinger fra år til år i alvorlighetsgrad, kan det være at du kan lære å leve med den. Et supplement til dette er å plante en resistent art / sort i nærheten av den opprinnelige hagtornen. Etter noen år kan du fjerne den mottakelige Hawthorn og la det nye treet vokse til sitt eget.

Minst-giftige plantevernmidler som en siste utvei:

Den eneste anbefalingen vi så falt i denne kategorien er bruken av svovel som soppdrepende middel. Alle andre soppdrepende stoffer vi følte falt ikke i kategorien «minst giftig», spesielt for prydplanter. Alle soppdrepende midler krever minimum 3 til 4 og maksimalt 10 til 12 påføringer av soppdrepende middel i det smittsomme stadiet. Forskjellene i applikasjoner vil være basert på hvor lenge det våte, varme (45oF til 75oF) og vindfulle vårværet varer.

Vi anser flere behandlinger til Hawthorns hvert år, selv med svovel, for å ha for mye potensiell negativ innvirkning på deg, din familie, kjæledyr, dyreliv og hageplanter og jord. Vi anbefaler ikke å behandle hagtorn eller einer for rust i hagesituasjoner. Det er best å fjerne treet og erstatte det med en ubeslektet art som har samme landskapsverdi som Hawthorn.

Overvåk for å avgjøre om behandlingsprogrammet ditt var effektivt:

· Hvordan gjør det hvis du valgte en resistent art?

· Hvis du fjernet smittsomme galler fra einer og ryddet opp inokulum fra Hawthorn (som smitter einerene), har dette senket infeksjonsnivået til akseptable nivåer?

· Du har kanskje bestemt deg for å «ikke gjøre noe på dette tidspunktet» og se om du tåler situasjonen. Har dette fungert for deg?

Bør overvåking fortsette ?:

· Overvåk igjen om våren for tegn på tidlig infeksjon og merk deg datoene og værforholdene som fører til tegn på infeksjon.

· Overvåk einer på sensommeren for tegn på galler, både gamle og nye.

Hva vi vil anbefale:

1. La det være i fred hvis du tåler sykdommen. Det kan være estetiske skader, men avhengig av hvilken rust du har, kan det ikke være dødelig. Sykdommen kan svinge fra år til år og bidra til å øke toleransen.

2. Fjern hagtornet og erstatt det med et tre som ikke er i rosefamilien. Din lokale CES og / eller Master Gardeners kan gi noen anbefalinger om arter som vil gjøre det bra i ditt område og har omtrent samme modne størrelse som en hagtorn.

3. Fjern Hawthorn og erstatt den med en resistent art / sort Hawthorn.

Konklusjon:

Vi gikk igjennom Hawthorn-rustproblemet så grundig vi kunne her ved hjelp av IPM-beslutningsprosessen. Våre alternativer var ganske begrensede, men vår konklusjon er å “utform skadedyrproblemet ut av hagen ved å fjerne problemplanten og erstatte den med en mer bekymringsløs art. ”