Skip to content

Voksende Daylilies For Midseason Color

29 de januar de 2021

Daylilies (hemerocallis) er utestående om sommeren i enhver hage – mer om dagpleie her.

Hvis du fremdeles tenker på dagliljer som kjedelige bronse eller slankblomstrede gule blomster, er det en godbit i vente for deg.

Bredt utvalg av farger og blomsterformer

Moderne hybrid dagliljer kommer i et bredt fargespekter – blek krem, melon, rosa, gul, oransje, rød og nær lilla. Flertallet er selvfarget, men det er tofargede, øye og bandede varianter.

Blomsterformer er også spennende. Det er små som måler to til tre tommer over ansiktet, mellomstore seks tommer, store store til ni eller ti tommer, og noen dobler. Det er slankbladede «edderkopper», stjernekopp eller trompetformede blomster, og de med brede flate ansikter. Du kan kjøpe korte, mellomstore eller høye som er skreddersydd til landskapsbehovet ditt.

Evergreen Daylilies sørlige favoritter

Evergreen varianter, med løvverk som holder seg fast året rundt, er favorisert av de fleste sørlige gartnere. Løvverk på sovende varianter vilter og brune etter den første harde frosten, noe som gjør disse staudene ideelle for gartnere i kaldere klima.

Forhandlerkataloger viser farge, omtrentlig høyde og blomstringssesong. Hvis en variant er eviggrønn, er den oppført som sådan. Alle andre er hardføre typer.

Bruk dagliljer til å lyse opp en innkjørsel, som ved bassengkanten eller for å sette pris på en uteplass. Planter en klump med blekgule, melon eller rosa på bunnen av en espalier av «Heavenly Blue» morgenherligheter eller blåblomstret clematis.

Bruk dem som eksemplarplantninger, som lyse fargesprut mot mørke eviggrønne planter eller som en del av din flerårige grense. De gir den nødvendige fargedriften etter at irisene og pionene dine har blomstret.

Individuelle blomster på de fleste hemerocallis-varianter varer bare en dag, men modne planter kan sette seg fra 25 til 60 knopper, så du vil bli møtt hver morgen med en avling av skarpe, friske blomster.

Spørsmål: Er det skadelig for dagliljeplanter hvis blomstertoppene kuttes umiddelbart etter at de er ferdig med å blomstre, eller bør de dø naturlig ned? NK, Kentucky

Svar: Det er ingen skade på dagliljer hvis blomstertoppene fjernes umiddelbart etter at de er ferdig blomstret. Dette burde faktisk hjelpe dem, selv om de vanligvis sprer seg og tykner raskt nok uten at dette blir gjort.

Daylilies Good In Arrangements

Daylilies er gode i ordninger. Hvis ordningen skal vare, men en dag, trenger du ikke bry deg med å sette dem i vann. Med dette i bakhodet er det ingen grense for ditt valg av container eller metode for å vise dem.

Hvis du vil ha en mer permanent ordning, gi dagliliene støtte av kjekk løvverk. Når blomster visner, plukk dem av og erstatt dem ved å feste friske blomsterblomster. Tunge messingnåler, størrelse 28 til 32, som du kan kjøpe fra en skrivesakerbutikk vil gjøre susen.

Eldre hemerocallis som flava (Europaliljen) ville vokse i hvilken som helst jord, selv langs en støvete motorvei. Nyere dagliljehybrider skal få den samme gode pleien du gir ethvert verdsatt hagefag.

Ta vare på dagliljer – å plante for å blomstre

Disse staudene reagerer vakkert på humusberiket jord, grundig vanning i løpet av sin knopp og blomstringsperiode, gjødsling om våren og høsten.

Planter dagliljer når som helst jorden er frostfri.

Undersøk en nyinnkjøpt vifte eller klump, og du kan fortelle plantedybden ved den lysegrønne fargen ved foten av bladene. Replant på denne dybden. Hvis du er i tvil, plant dem så omtrent en tomme av kronen (bladbunnen) er under matjorden.

Du får maksimal farge og tekstur fra røde og pastellfargede dagliljer hvis du planter dem der de får litt skygge fra større stauder eller busker. Andre kan plantes i full eller delvis sol.

Hemerocallis Skadedyr

Hemerocallis hage fiender er få, men noen produsenter har rapportert om beskadigelse av trips. Thrips skraper bort og arr kronblad og bladvev.

En sprøyting av Malathion eller Neem olje gjør kort arbeid med dem.

Tidligere økte noen arter og eldre varianter så raskt at de snart overtok hagen. Ikke så med de nyere hybridene øker de fleste av dem ganske sakte.

Hemerocallis er på sitt beste når de dyrkes i store klumper, slik at de ikke trenger å bli delt på fem eller flere år.

Former seg gjennom deling, rotproliferasjoner (små planter som noen ganger vokser fra stilkene) eller gjennom frø.

Ref: FG061959