Skip to content

When Purple Ain’t Purple—Det irriterende etuiet til Purple Coneflower

20 de januar de 2023

Fioler er lilla. Lilla hjerte er lilla. Concord druer er lilla. Beautyberry er lilla. «Jackmanii» klematis er lilla. Lilla coneflower er ikke lilla, og det er frustrerende. Det er rett og slett ikke noe lilla med blomstene til Echinacea purpurea, en av våre mest populære innfødte planter. Blomsten (over) består av en piggete, oransje kjegle med hengende rosa kronblad. Du oppdager kanskje den minste lilla sprut der inne hvis du fotograferer blomstene i skyggen og justerer fargen i fotoprogrammet ditt, men ingen har noen gang stukket en av disse koneblomstene i en haug med «Provence» lavendel og konkluderte med at begge plantene var lilla . Faktisk er det ni arter av Echinacea hjemmehørende i Nord-Amerika, og ikke én har lilla blomster. Noen er nesten hvite. Den ene er gul. De fleste er rosa. Ikke en av dem heter rosa coneflower. Så jeg vil gi det nytt navn bare for denne artikkelen. Grumpy kan gjøre det.

Coneflower farger

På den tiden var rosa coneflower den eneste Echinacea du kan kjøpe på hagesenteret. Så sa noen: «Jeg skulle ønske det var andre farger». En annen kimet inn: «Jeg skulle ønske kronbladene ikke sank.» Planteforedlere lyttet og nå har vi en hel rekke farger – rød, oransje, korall, gul, rosa, hvit – med kronblader som stikker rett ut. Men fortsatt ingen lilla. Vi har til og med dobbeltblomstrende med pomponger i midten. I hagen min prøvde jeg en hybrid ved navn E. Artisan «Red Ombre» (nedenfor). Den er kompakt og blomstrende, og omtrent 18 tommer høy. Røde blomster blekner sakte til oransje-røde. Jeg liker det.

Coneflower blomstrer

Flate, tusenfrydlignende blomster som koneblomster kombinerer godt med piggete blomster som blå salvia og angelonia. De blomstrer i lang tid, spesielt hvis du deadhead de gamle blomstene og gjødsle. Hvis du velger å la de gamle konglene forbli, vil de bli matere for finker og kilder til frøplanter (men ikke voldsomt).

Coneflowers For pollinatorer

Folk planter dem også som nektarkilder for pollinatorer, men ikke alle koneblomster er like i denne forbindelse. Pollinatorer ignorerer stort sett de doble typene. For en stund tilbake evaluerte Mt. Cuba Center i Delaware koneblomster for deres attraktivitet for pollinatorer. Topputøvere inkluderer rosa «Pica Bella», rosa «Sensation Pink», korallrød «Santa Fe», hvit «Snow Cone», rosa «Glowing Dream», hvit «Fragrant Angel», Kismet «Intense Orange», Kismet «Raspberry ,» Sombrero-serien og rosa «Ruby Star.» «Red Ombre» ble ikke testet, men mine observasjoner tyder på at pollinatorer liker det.

Hvordan ta vare på koneblomster

Hagelitteratur forteller deg at koneblomster er tøffe, bekymringsløse planter som tåler tørke. Du vil imidlertid få mye bedre resultater hvis du behandler dem pent. De foretrekker full sol og fuktig, godt drenert jord som inneholder organisk materiale. Jeg dekker min med hakkede treblader. Etter at du deadhead dem, gi dem en drink flytende gjødsel for å stimulere til ny vekst. De vil vokse i USDA-sonene 4 til 10. Bare ikke kall dem lilla.