Skip to content

10 solelskende planter: Hvor mange vokser du?

21 de februar de 2021

Når jeg hører ordet ”forsommeren”, går tankene mine rett til mye sol og høye temperaturer.

Problemet er ikke at alle planter er «solelskende planter» og som full sol og varme. Pokker når vikarer begynner å slå på 90-tallet ser vi alle etter skyggeplanter.

Imidlertid tilbyr solelskende planter et fantastisk utvalg av ekspressive blomster i et stort utvalg av former, størrelser og fargetoner.

Som navnet antyder, trives de godt i solfylte forhold eller direkte sollys, men tåler litt lys skygge og noen tåler til og med vannmangel.

Hvis du bor et sted med vannrasjonering eller trenger tørke-tolerante planter, kan disse plantene være et utmerket alternativ.

Dette innlegget inneholder et utvalg av varianter som passer ditt landskap, fra klatring av vinstokker til bakkedeksler.

# 1 – Rosmarin

rosmarin-plante-93020152670Rosmarin trives godt utendørs i containere, spesielt på et sted der den får full sol.

Den vokser best i en fruktbar, godt drenert jord. Den kan plantes sammen med andre blomster og urter i beholdere.

Mer om -> Dyrker rosmarinbusken i hagen din

Når planten endelig vokser og oppnår en størrelse som er for stor for potten, kan du fjerne den fra beholderen og beskjære av ca.

Når du gjør denne typen invasiv beskjæring, må du sørge for at du klipper den øverste delen av planten for å kompensere for beskjæringen av røttene.

Plant deretter tilbake i samme gryte med fersk jord.

# 2 – Dagsliljer

planting-daylillies-10312015En flerårig plante som overlever og trives godt i nesten hvilken som helst region – The day lily. De tåler en rekke jordforhold, men foretrekker en godt drenert jord med mye organisk materiale og er motstandsdyktige mot det meste av skadedyr og sykdommer. Disse solelskende staudene krever mindre vedlikehold og blomstrer trofast i årevis.

Deres botaniske navn, Hemerocallis, betyr ganske enkelt «skjønnhet for en dag» – de åpner om morgenen og dør om natten. Imidlertid produserer planten dusin blomsterknopper, og dermed vil den blomstre i flere uker.

De kortere variantene fungerer godt når de plantes i hagegrensene, ettersom de gir et løft fra midten til sensommeren. De kan danne et flott gjerde eller gangvei, ettersom de er kjent for å danne en tett skjerm.

# 3 – Ryllik

Selv om det betraktes som en blomstrende flerårig plante, er det faktisk en urt. Enten du bestemmer deg for å dyrke ryllikplanten i urtehagen din eller i blomsterbed, vil det fortsatt være et nydelig tillegg til hagen din.

Mer om -> Dyrking av Ryllikplanten (Achillea filipendulina) i hagen

Planten vokser tilnærmet pleiefri og er så lett å dyrke. Enten du dyrker den som en urt eller til dekorative formål, vil ryllikplanten gi skjønnhet til hagen din.

# 4 – Klatring Clematis Vines

lilla blomstrende clematis vintreetHver blomstergartner bør kjenne skjønnheten og gleden ved å vokse klatrende vinstokker. Noen av de tradisjonelle favorittvariantene inkluderer General Sikorski, Jackmanii og Henryl.

På grunn av den enorme etterspørselen etter dette vintreet de siste årene, har de fleste hagesentre lagret dusinvis av dem.

Når du velger et sted å dyrke clematis, bør du vurdere dens modne høyde og blomsterfarge.

Tradisjonelle varianter kan vokse kraftig opp til en høyde på 10-20 fot. Imidlertid; det er kompakte varianter som kan dyrkes i en liten hage.

# 5 – Cleome

Cleome, også kjent som edderkoppblomst, blir ofte oversett og sett på som frøplante på grunn av dets ujevne og ubeskrivelige utseende. Når den først er etablert, produserer cleome imidlertid en blendende sommerblomst som varer til en hard frost. Selv med en myk lukt, er de blomster som kolibrier, og «duften» holder heller ikke sommerfugler unna.

# 6 – Nasturtium blomster

oransje nasturtiumblomstNår nasturtiumblomstene vokser og modnes, ligner det grønne bladverket en haug med små liljepadeblader toppet med attraktive og fargede blomster på to inches.

De er to varianter av Nasturtiums; dvergvarianten som vokser til en maksimal høyde på 15 tommer og danner kompakte klumper og klatresorter som kan klatre til en høyde på seks til åtte tommer.

# 7 – Blue Rug Juniper

Disse plantene er lavvoksende busker som forblir eviggrønne. Løvverket deres er sølvblått og dermed dets fornavn. Planten danner en lav, tett matte, noe som gjør den til en ideell bakdekke. Den kan oppnå en høyde på fire til seks inches og kan spre seg til en bredde på fem til seks inches.

Løvverket blir til lilla farge om vinteren.

# 8 – Portulaca

Portulaca er en virkelig, fargerik lavvoksende bunndekkende plante som er hjemmehørende i Argentina, Brasil og Uruguay. De er enkle å dyrke og tiltrekker sommerfugler til hagen din på grunn av deres iøynefallende og fargerike blomster.

# 9 – Celosia

Celosia planter og blomster er en populær direkte solsår plante. En av grunnene til at denne blomsten er elsket, er fordi den er lett å dyrke. Du kan plante den i hagesenger, containerhager og grenser.

Denne solelskende planten blander seg godt med andre blomster og tiltrekker sommerfugler. De holder lenge når de også skjærer for buketter.

# 10 – Sweet Potato Vine

søtpotet-vintreet-07312016Det er en av de mest allsidige solelskende plantene på listen. Du kan dyrke søtpotetvintre i containerhager, hagesenger, grenser og landskap i enten sol eller skygge. Dens løvverk vises i nyanser av lilla, bronse, chartreuse, kobber eller svart farge.

Du kan dyrke det som et knutepunkt ved inngangen til hagen din. Bruk kompakte varianter plantet i hengende kurver.

Rådfør deg med ditt lokale hagesenter når du dyrker de ovennevnte solelskende plantene for å lære mer om dem før du planter i hagen din.

Andre solelskende planter å tenke på

  • Matthiola (lagerblomst)

Bilde: kilde