Skip to content

Ettårige planter og toårige planter

27 de juni de 2021

Selv om du kanskje ikke gjenkjenner ettårige og halvårlige med disse navnene, vet du sikkert hva de er. Dette er urteaktige planter, vanligvis små i størrelse, selv om de kan overstige en meter når de er i blomst, hvis kronblad er så fargede at det er mulig å kombinere forskjellige arter for å oppnå et spektakulært blomsterteppe.

Og det er at disse plantene, som spiser lett om våren med bare litt substrat og vann, de lar deg nyte en hage og / eller en balkong full av liv og farger.

Både årlige og toårige planter, De er preget av sine prangende blomster i forskjellige farger, og for å være ganske rimelige siden du kan bruke frøene selv til å formere dem. I tillegg til dette vil denne typen planter, ved å kunne fornye dem hvert år, tjene til å endre estetikken i hagen vår som vil bli fornyet årlig.

Her er et utvalg av de beste årlige og toårige plantene du kan dyrke i en hage eller krukke:

5 eksempler på årlige planter

Årsplanter, eller mer ofte kalt sesongplanter, er de plantene som bare vil leve noen få måneder en gang i året, det vil si når kulden kommer eller når blomstringen har opphørt, tørker de opp og dør. Noen eksempler på årlige planter er:

Kornblomst (Centaurea cyanus)

Knapweed er en årlig urt med blå blomster

Kornblomst, også kjent som fliser eller scabiosa, er en naturlig årlig urt fra Europa. Den har stilker som kan måle seg opptil 1 meter høye, og noen blå, eller noen ganger hvite blomster. Disse er små, da de måler omtrent 2 centimeter, men veldig mange.

Valmue (Papaver rhoeas)

Den røde valmuen er en årlig urt

Valmue er en urt som vokser i feltene i Eurasia og Nord-Afrika. Den er omtrent 50 centimeter høy, og har pinnate blader uten petioles. Blomstene består av fire veldig delikate røde kronblad, ettersom de kommer lett av, og måler omtrent 3 centimeter i diameter.

Clarkia (Clarkia amoena)

Clarkia er en plante med rosa blomster

Clarkia, eller godesia, er en urt innfødt i det vestlige Nord-Amerika. Den kan måle 1 meter i høyden, og utvikler lineære grønne blader. Blomstene er store, opptil 6 centimeter lang, og rosa eller lilla i fargen.

Larkspur (Konsolider ajacis)

Consolida ajacis er en urt med blå blomster

Larkspur er en årlig urt innfødt i Europa. Den har pubescent stengler som er opptil 1 meter høye. Bladene er grønne og veldig splittede. Blomstene er blå og de måler omtrent 2 centimeter.

Solsikke (Helianthus annuus)

Den gule solsikke er en årlig urt

Solsikke, også kalt ringblomst eller mirasol, er en urt som vokser i Nord-Amerika så vel som i Mellom-Amerika. Den har oppreiste stengler som kan nå 3 meter i høyden, avhengig av sorten. Blomstene, gule eller røde, er faktisk blomsterstand som i gjennomsnitt måler ti centimeter i diameter.

5 eksempler på toårige planter

Biennale planter er de som utvikler seg i to år, og etter blomstring, noe som skjer i andre sesong, dør. Det betyr ikke at de lever 24 måneder, men at en del av livet tilbringes et bestemt år og det andre i det neste, det vil si at hvis de blir sådd om sommeren eller høsten, blomstrer de våren året etter etter å ha tilbrakt vinteren. Noen eksempler på toårige planter er:

Wallflower (Matthiola incana)

Veggblomsten er en urt som faktisk er flerårig, men den dyrkes som en toåring fordi den ikke er motstandsdyktig mot kulde. Den utvikler oppreiste stengler opptil 80 centimeter høye, hvorfra spydformede blader spirer. Blomstene, 1-2 centimeter i diameter, spirer fra en stilk og er hvite eller lilla.

Campanula (Campanula medium)

De Campanula medium det er en ca. 60 centimeter høy toårig urt som vokser i Middelhavsområdet. Den har grønne blader, med en noe tannet margin. I løpet av den neste våren produserer den blussede blomster, hvite, blålige eller lilla., 5 centimeter lang.

Digital (Digitalis purpurea)

Foxglove er en type toårig urt

Planten kjent som revehanske eller revehanske, er en toårig eller toårig urt som er hjemmehørende i Europa, Asia og Nord-Afrika. Det utvikler stilker som når en høyde på mellom 0,50 og 2,5 meter. Blomstene er gruppert i klynger, og er rørformede, 5 centimeter lange og rosa eller lilla i fargen.

Royal Mallow (Alcea rosea)

Elgen er en toårig plante

Det kongelige malva eller elcea er en toårig syklus urt som når 2 meter i høyden. Det er hjemmehørende i Asia, selv om det er naturalisert på praktisk talt alle kontinenter. Bladene er grønne og svømmehud. Blomstene er rosa, og er omtrent 2 centimeter i diameter.

Verbasco (Verbascum thapsus)

Verbasco er en toårig plante

Verbasco er en toårig urt som vokser i Europa. Den har en oppreist stilk som når 2 meter i høyden. Bladene er grønne og lansettformede, med en hvitaktig midrib. Y når det gjelder blomstene, de kommer fra en terminal stamme, de er gule og er omtrent 1 centimeter i diameter.

Kjenner du andre årlige planter og toårige planter?