Skip to content

Beskytt plantene dine mot frost

23 de februar de 2021

Beskytt plantene dine mot Old Man Winter i år.
Foto av ubichan under Creative Commons Attribution License 2.0.

De som bor i regioner der snøen hersker, trenger gartnere å plante kaldharde trær, busker og stauder hvis de vil ha dem i live for å se våren etter. Men for de av oss som bor der vintrene er mildere, kan beskyttelse mot hard frost gjøre hele forskjellen i å holde ikke-kalde hardføre planter som fuchsia, bougainvillea, sukkulenter eller sitrus i live.

Det er en rekke ting du kan gjøre for å beskytte planter mot frost. Det første er å flytte planter du kan under takskjegget til ditt hjem. Hvis de ikke kan flyttes, kan de dekkes med stoffduk, avis, burlap eller papp. Faktisk gir pappesker utmerkede nattdeksler. Gamle gardiner er også perfekte å gjenbruke som plantebeskyttere. Unge trær og sitrus kan beskyttes ved å pakke koffertene med burlap.

Noen gartnere bruker plast, og det fungerer bra. Nøkkelen med å bruke plast for frostbeskyttelse er ikke å la plasten berøre planten på noen måte. Så kan innsatser eller bambus skyves inn i jordparameteren for å holde plasten borte fra planten.

Hvis temperaturene stiger betydelig i løpet av dagtidene, bør plantedekslene fjernes og settes på igjen om natten. De fleste gartnere anbefaler å fjerne enhver form for beskyttelse om dagen hvis den berører planten.

En annen teknikk som fungerer overraskende bra, men som er dyrere enn ideene, er å sprøyte antitranspirant over hele planten. Antitranspirant reduserer transpirasjonen av bladene ved å beskytte planter ved å belegge løvet og holde i fuktigheten. Dette produktet sprayes ofte på juletrær for å holde dem friske.

Antitranspirant varer omtrent tre måneder, så gartnere som bruker det, sprøyter vanligvis plantene sine et par ganger om vinteren. Denne teknikken fungerer best der vintrene er milde, men froste.

Se etter tegn på frost

Når du hører værkaren nevne fallende temperaturer; gå utenfor sent på kvelden. Hvis du ser opp og merker godt … ingenting (en skyfri himmel), er det en ledetråd. Flere tegn er at luften er tørr og stille (ingen vind i sikte), og det er ingen kondens på frontruten til bilen. Hvis klokka er 22.00 og tempene allerede er under 45 grader – er frost på vei.

Mens Old Man Winter sparker rumpa og tar navn i år, er det hyggelig å vite at du ikke trenger å la ham få alt.