Skip to content

Jord solisering: Hvordan drepe jord skadedyr og sykdommer

1 de mars de 2021

Har du noen gang hørt begrepet solsolering av jord? Det er en prosess som gjør det mulig for gartnere i hjemmet å fange og bruke energien fra solen som en skadedyrsbekjempelsesmekanisme.

Gartnere legger en klar plastpresent, sort plastfolie eller klar polyetylen på hagen.

Solenergien er konsentrert på de øverste 12 ″ til 18 ″ tommer jord. Denne effektive, enkle teknikken blir referert til som solsolering av jord.

Fordelene med solsolering av jord

For hjemmegartnere er den største fordelen med solisering ugressbekjempelse.

De beste resultatene nær jordoverflaten og reduseres med dybden. I de øverste 6 ″ tommer jord kan den fangede varmen under plastfilmen nå høye temperaturer på 140 ° Fahrenheit og over. Denne intense temperaturen fra soloppvarming dreper:

 • Insekter
 • Rotknute nematode
 • Jordbårne patogener
 • Ugressfrø
 • Ulike bakterie- og sopppatogener
 • Sopp
 • Andre sykdomsfremkallende organismer

Hvorfor betyr dette noe?

Dette er skadedyrene og patogenene som forårsaker:

 • Potetskorpe
 • Verticillium visner
 • Crown gall sykdom
 • Fusarium vil
 • Phytophthora rotrot
 • Andre jordbårne sykdommer

Solstråling etterligner jordgasser

Sterilisering av soljord etterligner jordgassdannelse uten å bruke jordgasser som metylbromid og dreper billerormer og patogener i jorden. Det er en generell biocidbehandling.

Denne naturlige metoden gir betydelige fordeler ved jordsterilisering. Imidlertid setter det hagen din i drift i 4 til 6 uker på den varmeste og mest solrike tiden av året. Denne perioden er vanligvis den største vekstperioden for de fleste hageavlinger.

I områder som California er vekstsesongen relativt lang. Solarization kan gjøres om sommeren og følge opp med en høsthage avling.

I andre områder kan du delvis sterilisere jorden hvis hagen din er stor nok. Delvis soling er å sterilisere en del av hagen din og hage aktivt resten.

Hvis skadedyr i jorda er spesielt dårlige, kan du velge å avstå fra hagearbeid i ett år og bake jorden for å sterilisere i stedet.

I slekt: Kan du bruke pottejord på nytt?

Soil Solarization En enkel 4-trinns prosess

Trinn 1: Dyrke jordarealet du vil solisere, og samle og kast død plantemateriale sammen med annet rusk som inneholder skadedyr.

Steg 2: Jevn ut og jevn overflaten på jorden

Trinn 3: Tilfør vann til jorden ordentlig til en dybde på minst 12 inches. Dette sikrer at jordvarmeledningsevnen vil øke.

Trinn 4: Legg sort plastfolie, plastbarkflis eller en hagespredning på jordoverflaten. Deretter forankrer du kantene på presenningen din med jord.

Jo nærmere presenningen din er til jordoverflaten, jo bedre blir jordtemperaturen. Fjern presenningen etter 4 til 6 uker og fortsett hagearbeidet.

Ikke oppbevar plasten på sterilisert jord i mer enn 6 uker, ellers vil den begynne å gå i stykker.

Killer Solarizing The Soil Nematodes?

Mobil skadedyr inkludert nematoder og insekter, kan unnslippe varmen ved å grave seg dypere ned i jorden eller bevege seg ut under presenningen.

Varmen konsentrert fra solstrålingen under presenningen dreper vanligvis skadedyrorganismer lettere enn fordeler. Jordbårne skadedyr dør vanligvis lettere ut i fravær av planter og plantematerialer.

Hvor soling av jord ikke er like effektiv

Sterilisering av pottejord og potteblanding med plast fungerer best når været er skyfri og varm. I områdene som aldri blir for varme eller aldri får mye sol, kan prosessen mislykkes.

I slike områder kan solisering skape en drivhuslignende effekt og faktisk oppmuntre til vekst av ugress

Gartnere i tåke kystregioner og nordområdene bør sjekke med sitt lokale utvidelsesagent for å se om sterilisering av jord med solen fungerer i deres område.

Økt næringsstofftilgjengelighet

Solarisering gir også en fordel ved økt næringstilgjengelighet. Når den vanne, fuktige jorda begynner å varme opp, begynner det organiske materialet i det å gjennomgå en mild tilberedningsprosess.

Denne milde tilberedningsmetoden ved bruk av en solfyr fører til at det faste materialet begynner å brytes ned og derved skaper en næringsfylt væske.

Når du er ferdig, vil disse rike næringsstoffene være tilgjengelige for avlingene dine, vanligvis med en høyere hastighet enn de ellers ville vært.

Sammendrag

Solsolisering av jord er en effektiv og naturlig metode for å bekjempe skadedyr i hagen din, som tydelig vist i denne artikkelen. Det kan imidlertid ikke fungere hvis du er i områder som ikke liker for mye sol og høy temperatur.

I tillegg påvirker det hagearbeid siden du ikke kan bruke områdene som går gjennom sol- og dampsterilisasjonsprosessen til hagearbeid.

Likevel gir soling flere fordeler for gartnere. Det gir økt næringstilgang og gir et effektivt, kjemiskfritt middel for å kvitte seg med skadedyr og plantepatogener i hagen din.

Hvis du ønsker å prøve jordsolisering i hagen din, følg de fire enkle trinnene beskrevet ovenfor, men sørg for at stedet ditt oppfyller de ideelle forholdene.