Skip to content

Hvordan jord pH-testing kan gi bedre vekst og avkastning

24 de februar de 2021

Alle planter trenger tre hovedelementer for riktig vekst – nitrogen, fosfor og kaliumchlorid. Hvis jorden din ikke inneholder dem i riktige mengder, er den beste veksten umulig.

Det er grunnen til at pH-test i jord er nødvendig, slik at du kan gi jorden de manglende næringsstoffene i riktig mengde.

Nitrogen stimulerer vekst; fosfor gir bedre blomster, frukt, frø; potash hjelper røttene, stilkene og stilkene; motvirker sprø vekst. Det forsterker også fargen og duften av blomster, og det er sterkt nødvendig om sommeren og høsten.

Jordforandringer hvert år

Voksende planter absorberer faktisk disse elementene og fjerner dem fra jorden. Din fruktbarhet i hagen din er veldig annerledes i vår enn den var i fjor sommer. Alle plantene dine tar mat ut av jorden som en sparsommelighet tar penger ut av banken. En dekar tomater tar omtrent tonn gjødsel ut av jorden!

Hvordan kan du vite hvilke gjødsel som må tilsettes denne våren for å bringe jorden tilbake til sitt ideelle fruktbarhetsnivå?

Hvordan kan du vite hva slags gjødsel du skal bruke? Og hvor mye?

Hvordan kan du vite om jorden din er søt eller sur, og hvordan du kan rette den?

Jordtesting er det eneste svaret. Grønnsaker, blomster, frukt, eviggrønne planter, busker, roser og plenen må alle ha et balansert kosthold for å gjøre sitt beste. Nesten hver hagejord er i ubalanse med mindre den blir testet.

Gjør det selv

For et hjem gir jordprøvesett hjemmet til gartnere en enkel, nøyaktig måte å bestemme gjødselkravene til jord.

Disse settene viser hvor mye og hva slags plantemat som trengs i alle deler av hagen din og på eiendommen, og sparer også penger.

Gartnere finner ofte at de bruker for mye av noen slag som kan gjøre mer skade enn godt – ikke nok av andre.

Disse testsettene, komplett med alt som trengs i mange år med hagearbeid og enkle å følge instruksjonene, viser deg direkte hvilke plante næringsstoffer som må tilsettes jorden din for hva du vil vokse.

De tester også for pH (surhet eller alkalinitet) og forteller deg hvordan du kan lage jorda din akkurat den riktige pH-verdien for de spesielle plantene du vil dyrke, for eksempel kalkelskende syriner og clematis-vinstokker, så vel som de som trenger sur jord som azalea, rododendroner, blåbær osv.

Bilde: Kilde