Skip to content

Eden, det største drivhuset i verden

24 de juni de 2021

Forferdelig tornadoer, ekstreme temperaturer, tsunamier, snøstormer. Konsekvensene av klimaendringene er i sikte, og det er de som spår en svart fremtid.

Det er derfor noen ingeniører med en fot innen økologi leter etter nye måter å beskytte miljøet på, og skaper nye toppmoderne infrastrukturer. Det er tilfellet med Eden Project, det største drivhuset i verden.

Et titanisk prosjekt

Navnet refererer til hagen bebodd av Adam og Eva, og valget er ikke tilfeldig: produsentene av denne drømmen har skapt et suveren drivhus beskyttet mot verden som huser mer enn 1 million planter og har blitt anerkjent av Guinness Book of Records. som den største i verden.

Eden-prosjektet

Det ligger i en tidligere leirgruve fra Cornwall, i Storbritannia, og strukturen består av tre ballongformede seksjoner kalt biomer, støttet av rørformede stålrammer som støtter hundrevis av sekskantede glasspaneler laget av en veldig lett polymer. I hver av seksjonene er en differensiert hage designet: Middelhavet, jungelen og eksteriøret (sistnevnte er koblet til utsiden).

Et drivhus med forskjellige klimaer

Ansvarlig for prosjektet er Tim smit, som har designet differensierte seksjoner for å huse forskjellige plantearter.

Eden-prosjektet

Biomo Selva har jverdens største kunstige glasur og den har viktige fossefall i tillegg til mange arter av tropiske planter. Klimaet oppnås fra et automatisk system som opprettholder den luftfuktigheten og jorden blir vannet av rør. Fossen hjelper også med å bevare fuktighet og resirkulerer også vann. I Middelhavsbiomet er temperaturen tørrere og det er mulig å finne planter fra California, Sør-Afrika og Middelhavsområdet, mens plantene i det ytre biom er typiske for Storbritannia.

For at drivhuset skal fungere, er det designet et underjordisk avløpssystem som fungerer fra 162,7 millioner liter regnvann drenert inne i gruven.