Skip to content

Episode 5: Down to Earth

21 de mars de 2021

Den ydmyke meitemarken (Lumbricus-arten). Spill av denne podcasten …
Foto / illustrasjon: Flickr-bruker Dodo-Bird, via Wikimedia Commons, lisensiert under CC Attribution 2.0 GenericDen ydmyke meitemarken (Lumbricus-arten). Spill av denne podcasten …
Foto / illustrasjon: Flickr-bruker Dodo-Bird, via Wikimedia Commons, lisensiert under CC Attribution 2.0 GenericMeitemark: hvor godt kjenner du dem egentlig? Odds er at du har sett disse skapningene i jorden din, men jeg vedder på at det er en stund siden du stoppet for å vurdere den ydmyke, hardtarbeidende meitemarken, som sannsynligvis har mer å gjøre med din jordnære verden enn du vet. Hva betyr ormer for hagen din? Hva betyr det hvis du ikke har sett dem i jorden din? Og spørsmålet i alles sinn: er det greit å pakke dem i en håndbagasje og ta dem med på et fly?

Spill podcast
Eller last ned
Fra iTunes

I denne episoden deler forfatteren Amy Stewart alt det og mer. Stewart kan være friskt i tankene dine som forfatter av Wicked Plants and Wicked Bugs, men hennes andre bok, The Earth Moved: On the Remarkable Achievements of Earthworms, ble nettopp utgitt på nytt av Algonquin Books. For denne månedens podcast hadde jeg en samtale med Stewart om hvor lite forskere vet om disse flittige annelidene, til tross for å ha fanget fantasien til ingen ringere enn Charles Darwin, hvis bok om formasjonen av vegetabilsk mugg fra 1881 delvis inspirerte Stewarts egen.

Vinn en kopi av Amy Stewarts bok …

Lytt til podcasten, og legg inn en kommentar på denne siden innen søndag 8. april kl 17 ET. En heldig person, valgt tilfeldig blant de som kommenterer, vil ha en kopi av The Earth Moved.

«Det var egentlig den første boka skrevet helt om meitemark,» sa hun. «Jeg innså at siden Darwins bok hadde det ikke blitt publisert mye for den gjennomsnittlige leseren om hva meitemark er og hvordan de fungerer og hvor mye vi vet om dem.»

Bli med denne måneden for å lære mer enn du forhandlet om meitemark – ikke bare hva de gjør for jord, men hva som skjer når ormer møter sikkerheten på flyplassen.

Musikk fra denne podcasten inkluderer Tchaikovskys “1812 Overture” av United States Army Band, og “Gaslamp Funworks” av Kevin MacLeod (incompetech.com).