Skip to content

Fall Flowers of Japan på NYBG

16 de mars de 2021

En perfekt klemt kiku-skjerm.
Foto / Illustrasjon: Antonio ReisShino-tsukuri, eller kjører regn.
Foto / Illustrasjon: Antonio ReisOzukuri, eller tusen blomstrer.
Foto / Illustrasjon: Antonio ReisFoto / Illustrasjon: Antonio ReisFoto / Illustrasjon: Antonio ReisFoto / Illustrasjon: Antonio ReisFoto / Illustrasjon: Antonio ReisFoto / Illustrasjon: Antonio ReisEn perfekt klemt kiku-skjerm.
Foto / Illustrasjon: Antonio ReisShino-tsukuri, eller kjører regn.
Foto / Illustrasjon: Antonio ReisOzukuri, eller tusen blomstrer.
Foto / Illustrasjon: Antonio ReisFoto / Illustrasjon: Antonio ReisFoto / Illustrasjon: Antonio ReisFoto / Illustrasjon: Antonio ReisFoto / Illustrasjon: Antonio ReisFoto / Illustrasjon: Antonio ReisHar du noen gang sett en mamma så elegant som disse? I New York Botanical Garden’s Haupt Conservatory viste en utstilling med tittelen Kiku: Fall Flowers of Japan den unike japanske måten å dyrke krysantemum på. Selv om showet avsluttet forrige helg, orket jeg ikke tanken på å hamstre disse bildene på harddisken min.

De største mamma-variantene jeg noensinne har sett (fra mange av de 13 klassene av blomsten, Spider og Intermediate Incurve blant dem) ble beskåret, klemt og gått i strukturelle støtter som hjalp til med å forme dem til arrangementene vist her. Kikutradisjonen krever urokkelig dedikasjon til en plante fra gartnerens side. Kiku kan ta på seg mange former, som Shino-tsukuri, et arrangement med 24 blomster og stilker som er laget for å ligne fallende regn.

Ozukuri, eller tusen blomst, lokker en plante til å produsere hundrevis av blomster i en stor kuppelformet skår, synkronisert til å blomstre samtidig. Det er en vitenskapelig kunst som fremhever høstens Japan, og New York City også, i hvert fall i 2011. Sjekk ut noen videoopptak her. Jeg vet at vi beskjærer og pinner og knytter, men nærmer vi oss en plante med så fokus og disiplin? Jeg vil være interessert i å høre om noen Fine Gardening-lesere gjør det.