Skip to content

Hvordan fjerne jernflekker fra betong i hagen

14 de februar de 2021

Har du noen gang prøvd å fjerne jernflekker fra betong? Jernflekker kan få en vakker hagesti til å se veldig lite attraktiv ut.

Betong er porøst, noe som gjør jern flekker lett å trenge gjennom overflaten, og krever skrubbing for å fjerne. En rekke kilder etterlater rustflekker når de kommer i kontakt med betongveiene og gangveiene.

Å la en sykkel ligge på overflaten eller gamle hageværktøy utelatt i regnet, kan etterlate jernflekker eller til og med oljeflekker på betong. Rust flekken vil ikke vaske bort ved å spraye varmt vann på overflaten.

fjern jernflekker fra betongGamle og sta flekker trenger sterkere stoffer for å rengjøre dem, mens nyere rustflekker lett kan fjernes ved bruk av naturlige rengjøringsmidler.

Bruk av klorblekemiddel anbefales ikke, da det bare vil gjøre rustflekken verre. Det er mange årsaker til rustflekk på betongen. La oss se på noen årsaker til rustflekker vi finner i hagen.

Les videre for å lære mer om hvordan du fjerner rustflekker fra betong.

Ironittgjødsel inneholder jern

Jerngjødsel inneholder jernsulfat som kan flekke gangveien din. Noen ganger kan en gjødselpose forårsake en ekkel flekk når den plasseres på en gangvei i betong.

Flekkene de forårsaker kan være vanskelige å fjerne ved å bruke dine daglige husholdningsprodukter. Du kan bruke rustflekkfjernere i betong som er lett tilgjengelige på hjemmet.

Du kan også velge mellom de kjemiske metodene for å fjerne flekker eller de naturlige eller hjemmelagde metodene.

Det er tider du kanskje vil skape et «aldrende» utseende til en gangvei.

Utsatt metall armeringsjern

En armeringsjern av metall brukes til å forsterke de konkrete fortauene og fundamentene. Hvis den blir utsatt, vil den sakte ruste og kan føre til flekker i betongen.

Husk å forsegle betongen etter at du har fjernet rustflekken for å forhindre ytterligere skader.

Jernrikt brønnvann brukt til vanning

For folk som vanner med godt vann, kan det være veldig vanskelig å kontrollere jernfarging av gangvei.

Det er vanlig at flekkene vises på innkjørsler på grunn av rustdannelse.

Når du vanner planter eller busker, bygger det seg opp rust over tid og etterlater det oransje merket som kan gjøre den vakre gangveien din til et øye.

Det anbefales at du setter vanningssprøytehodene for å redusere vannsprut fra sprut på gangveien.

Selv om det kan være vanskelig, prøv så mye å unngå å sprøyte gangveisbetongen med vann som har høye nivåer av jern.

Metallmøbler plassert på konkrete uteplasser og gangvei

Når metallmøbler plasseres på uteplasser eller gangveier i betong, kan det etterlate rustmerker på gulvet. Disse merkene kan gå lenge uten å bli lagt merke til før møblene flyttes.

Vedlikehold av et godt lag maling på gamle møbler vil hjelpe med dette problemet. Hvis du ved en tilfeldighet merker at «rust» begynner på utemøblene, kan du bruke stålbørsten for å fjerne den og male møblene på nytt.

Betongaggregatet brukt

Aggregatet som brukes til å lage betongen kan inneholde jernoksid eller armeringsjern som kan være for nær overflaten.

De fleste huseiere mener at problemet stammer fra installasjonen av steinbetongen.

Dette er ikke alltid sannheten. Jernoksydet er ansvarlig for flekken på gangveien din.

Løsninger for å fjerne jernflekker på betong

Bruke en trådbørste og vann

Før du begynner å bruke kjemikalier for å fjerne jernflekker fra betong, bør du først bruke denne enkle metoden.

Det krever ikke mye arbeid. Bare hell vann på rusten og børst den ut. Denne metoden fungerer på flekken som ikke har trengt dypt inn i betongen og bare er på overflaten av gangveien.

Bruk av tri-natriumfosfat

Å følge fremgangsmåten nedenfor vil fungere best når du bruker trinatriumfosfat [amazon].

 • Bruk gummihansker for å beskytte hendene og vernebriller for å beskytte øynene. Trinatriumfosfat kan forårsake irritasjon av hud og øyne. Det kan også være skadelig hvis det svelges eller inhaleres.
 • Bland en halv kopp trinatriumfosfat i en halv liter varmt vann, og vent til det oppløses helt.
 • Hell løsningen på jern flekken til den er helt dekket. La den stå i omtrent 15 minutter for å sikre at trinatriumfosfat trenger inn i rusten.
 • Bruk en stålbørste til å skrubbe området. Skuringen bør gjøres i sirkelbevegelser og samtidig legge presset på børsten for å løsne all rusten som ligger i betongen.
 • Området skal deretter skylles med rent vann for å vaske løsningen. Hvis rusten ikke har forsvunnet, gjenta påføringen av løsningen og skrubb betongen igjen.

Bruk av oksalsyre til fjerning av jernflekker

Fremgangsmåten som skal følges er som følger:

 • Oksalsyre er ekstremt etsende, og du må derfor bruke vernebriller og gummihansker for å beskytte øynene og hendene.
 • Bland fire gram oksalsyre i en liter vann. Oksalsyre kommer i form av krystall eller pulver i de fleste malingsbutikker.
 • Bruk en mopp for å påføre løsningen på flekken og la den stå i to timer slik at den trenger inn i betonggulvet.
 • Bruk en stiv børste til å skrubbe området og skyll området med rent vann. Det kan hende du må gjenta prosessen i noen tid, avhengig av alvorlighetsgraden av flekken.

Bruke sitronsaft

 • Hell ufortynnet sitronsaft over rustflekken. Forsikre deg om at alle deler av rustflekken er godt dekket. Forsiktighet bør utvises når du behandler et område nær gress eller verdifulle planter, siden ufortynnet sitronsaft kan skade plantene dine.
 • La området hvile i 15 minutter slik at sitronsaften trenger inn i betongen. Dette gir tid for rusten å brytes ned, noe som gjør skrubbingen lettere.
 • Bruk en stålbørste til å skrubbe, ved å bruke en sirkelbevegelse. Bruk hardt trykk når du skrubber for å løsne all rusten i betongen.
 • Vask sitronsaften med rent vann. Gjenta prosedyren hvis flekken ikke er helt fjernet.

Eplecidereddik og hvit eddik

 • Alle typer husholdningseddik kan brukes til å fjerne stygge rustflekker.
 • Hell eller spray ufortynnet eddik på flekken og la den legge seg i ca 15 minutter.
 • Skrubbe området med en solid børste og skyll deretter av eddiken og flekk bort.
 • Det samme som sitronsaft, eddik kan også forårsake skade på løvverket, og det bør derfor utvises forsiktighet når du bruker det i nærheten av gress eller planter.

Bruk av saltsyre

Også kjent som muriatsyre, det er et av de beste rengjøringsmidlene for rust. Du må imidlertid rengjøre hele betongoverflaten, da det vil endre overflatens farge.

Sørg for å holde deg til ett kjemikalie så vel som en kjemisk styrke så mye som mulig for å unngå å få elver i forskjellige farger på gangveien din.

Muriatsyren skal fortynnes fra 45% til 4 eller 5 deler vann i en plastbøtte. Løsningen skal ha minst 10% syre, med mindre du trenger den i full styrke.

Husk at når du fortynder syre, bør du tilsette syre i vann og ikke vann i syre for å unngå eksoterm reaksjon.

Hvis rustflekken er veldig sta, kan du helle syren rett ut av flasken som er 45% syre. Skyll området forsiktig med høytrykksspyler i ca. 1 minutt.

Ikke vask så lenge det kan etterlate en stygg flekk, syre på betongen. Bruk natron for å nøytralisere syreavrenningen.

Når du bruker HCL, må du bruke beskyttelsesklær som beskyttelsesbriller, gummistøvler, vinylhansker, lange bukser og langermet siden det er veldig farlig.

Skrubbing bør gjøres med vann for å unngå at partikler av syre flyr mot deg. Unngå også så mye som mulig å puste inn røykene fra syren.

Hvis du ikke får tilgang til de ovennevnte jernflekkfjerner, kan du lene deg til andre materialer som også kan fjerne rustflekker. Noen av disse rustfjernerne inkluderer kiselgurpulver, hydrogenperoksid og fyldigere jord.

Avslutningsvis er det viktig å nevne at noen av metodene som er beskrevet kan være farlige hvis de ikke brukes nøye. Les bruksanvisningen og sørg for at du overholder beløpene som er nevnt i hver av dem. Ikke glem beskyttelsesutstyret som må ha på seg før du går i gang med flekkfjerningen. Gjør «rengjøringen» på et godt ventilert sted.

Les instruksjonene nøye, og hvis du føler at det er noe du ikke forsto, kan du kontakte en profesjonell for å gjøre jobben for deg.

Også, hvis det oppstår et uhell, må du vaske delen der kjemikaliet har berørt med mye vann og oppsøke lege fra en kvalifisert lege. Husk alltid å være trygg til enhver tid

Kilder: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6