Skip to content

Hvordan vedlikeholde en vertikal hage?

14 de juni de 2021

Den vertikale hagen er et sant under: den lar deg ha mange flere planter enn du normalt ville hatt i et lite rom. I tillegg får det rommet til å se noe annerledes, mer naturlig, mer muntert og mer levende ut.

Men, Hvordan holder du en vertikal hage i god stand? Å lage en er relativt enkel, men å ta vare på den … Å ta vare på den er en annen historie. Derfor skal vi gi deg nøklene slik at du kan ha hagen din i god stand.

Vertikal hage med plastflasker

Den første tingen å gjøre er finn stedet der vi skal plassere strukturen som vil tjene som en støtte for hagen din. Dette området skal være veldig lyst, selv om du skal sette skyggeplanter som bregner eller orkideer. Det er veldig viktig at de får lys fra solen, ellers vil de ikke kunne se pene ut.

Et annet emne som vi ikke kan glemme er irrigasjon. Underlaget må være fuktig, så det bør vannes tre eller fire ganger i uken om sommeren og hver fjerde dag resten av året. Det er nødvendig å sikre at vannet kan fukte jorden godt, for å forhindre at røttene tørker ut. Slik sett kan en vannpumpe plasseres i den nedre delen slik at alle plantene får væsken de trenger.

Vertikal hage

Det anbefales også på det sterkeste betale om våren og sommeren med en spesifikk gjødsel for plantetypen vi har plantet. I barnehager og hagebutikker finner vi spesifikk gjødsel for blant annet palmer, grønne planter, orkideer, kaktus og sukkulenter, så det å ta vare på den vertikale hagen vil være mye lettere. Selvfølgelig må du følge instruksjonene som er angitt på emballasjen for å unngå risikoen for overdosering.

Til slutt må du gjøre forebyggende skadedyrsbehandlinger hele året, for eksempel med neemolje eller kaliumsåpe. På denne måten trenger vi ikke å bekymre oss for bladlus, melblomst eller andre parasitter som kan skade dem så mye.

Hvis du vil vite hvordan du lager en vertikal hage, klikk her.