Skip to content

Min hemmelige skam

12 de april de 2021

Foto / Illustrasjon: Steve AitkenFoto / Illustrasjon: Steve AitkenJeg dreper potteplanter. Min modus operandi er ikke å vanne dem. Noen ganger, bare for en forandring, vil jeg legge dem utenfor – for å få litt regn eller noe – og så la dem være der. Jeg er ikke ond. Jeg er bare glemsom.

Utendørs planter har en kampsjanse fordi regnet vanligvis kommer til deres redning. Eller de dør før jeg blir knyttet til dem, og jeg husker bare svakt deres eksistens («Plantet jeg ikke noen astrantier et sted? Jeg lurer på hva som skjedde med dem»).

Husplanter går imidlertid ikke stille. De bruker mye tid på å vise meg sine blafrende blader, og jeg går forbi dem og tenker: «Jeg skal vanne det.» Men jeg blir distrahert av viktigere oppgaver som å gjøre hva det var min kone ba meg om å ta vare på vår 18 måneder gamle sønn. Jeg vil gjerne vanne plantene, men jeg vet at jeg ender med å forklare hvordan jeg lar søt, liten Evan raste ned trappene eller spise en Magic Marker ved å si: «Vel, filodendronen så litt villty ut.» Så noen uker med å se på en tørst plante blir fulgt av en måned eller så å se på en død. De fjernes bare fordi «kast bort døde planter» snart kommer opp på listen over «tingene min kone vil at jeg skal gjøre».

Det første trinnet på veien til utvinning er ikke uavbrutt å klage (jeg prøvde det); det er å innrømme at du har et problem. Etter å ha blitt inspirert av å lese Julia Hofleys artikkel om kreative potteplantekombinasjoner («Break the houseplant rules» Fine Gardening, Jan / Feb 2010), tilsto jeg forbrytelsene mine til resten av FG-personalet. Til min overraskelse ble jeg ikke møtt med den hånlige forakt jeg forventet, men med innrømmelser om at også de hadde drept noen få potteplanter. En (jeg vil ikke nevne navn) innrømmet til og med å ha drept heldig bambus – to ganger.

Jeg har ikke sett nok talkshow på dagtid til å vite hva det andre trinnet til bedring er (jeg håper det spiser iskrem), men jeg føler meg nå trygg nok til at hvis jeg setter sammen noen potteplantekombinasjoner som er like fantastiske som de i artikkelen, vil det ikke være mulig å glemme dem. Men kanskje jeg vil vente til Evan vokser ut av sin Magic-Marker-spise fase.