Skip to content

Novemberinspirasjon: Den femte sesongen

13 de april de 2021

Foto / Illustrasjon: Helen YoestFoto / Illustrasjon: Helen YoestDa den første frosten landet på bilvinduet mitt, visste jeg at jeg snart ville bli kalt til handling. Selv om bakketemperaturen holdt frosten fra hagen, var behovet for å legge hagen til sengs om vinteren på hælene mine. Jeg gikk lykkelig med vinterforberedelsene mine i påvente av det jeg håpet skulle komme. Jeg var klar. Uten denne første frosten kan vi ikke offisielt feire den femte sesongen – en indisk sommer.

Da jeg gikk inn i hagen, visste jeg med en gang: I dag skal vi ha en indisk sommer. Det kan bare vare en dag, kanskje to. Det kan komme igjen neste uke, eller ikke. Indian Summers er uforutsigbar. Kanskje det er derfor det er så viktig å feire sesongen når den inntreffer: I morgen kan det være for sent.

Det er ingen offisiell sjekkliste for å verifisere en indisk sommer, utover en usannsynlig varm dag etter frost. Men en nærmere titt vil avsløre mange indikatorer. Himmelen er den første indikatoren på en indisk sommer. Fargen er blå, men ikke hvilken som helst blå. Kanskje du vil beskrive det som safirblått, eller maisblomstblått, eller kanskje til og med Pantone Blue 292. Jeg kjenner det ganske enkelt som Carolina-blått.

Temperaturen øker og spådde å slå 77 grader.

Da jeg reiste nedover hagestiene, kunne jeg fortelle at fuglene var oppe i noe. Skravlingen deres hørtes ut som om de delte spenningen nylig. Ser høyt på Carolina-blå himmel, kunne jeg se enda flere fugler. Noen reiste nordover, andre sørover. De reiste alene, parvis og i grupper på tre eller flere. Det syntes ikke å være et mønster.

Var de på reise et sted eller bare fly fordi de kan, lurte jeg på? Følte de den samme spenningen som denne indiske sommeren brakte meg? Spiller de? Jeg var. Hvis jeg hadde makten til å fly bare en gang, ville det vært i dag.

Flere monarker var på besøk og stoppet for en slurk før den lange reisen sørover. Heldigvis for meg var vår første frost ikke vanskelig. Det var fortsatt mange nektarrike stauder for å mate dyrelivet.

Luften var tørr og resulterte i intens farge. Røde var rødere, gule gulere, greener grønnere. Amsonia hubrechtii begynte å kappe sin sen gule høstfarge. Oakleaf hortensiaene ble fantastiske rødt før de mistet bladene. Våre lobberte furuhøye på himmelen så best ut nå – eller de gjorde for denne gartneren. Deres kontrast mot Carolina-blå himmel var arrestert.

Jeg kan ikke huske at jeg la merke til Pinus strobus «Hillside Winter Gold» som begynte å bli vintergul, og jeg husker heller ikke grenene til den røde stammen kornved. Jeg husker absolutt ikke et snev av fargeforandring på korallbarken japansk lønn. Var det slik i går, eller kom fargene kanskje ut i dag for å spille den indiske sommeren?

Det gjorde ikke noe at jeg glemte å sjekke været i går kveld for å vite hva dagen ville bringe. Desto bedre, faktisk. En indisk sommer er ikke en planlagt begivenhet. Det er et øyeblikk; en sjelden dag for å feire naturen, høsten, fremtiden. En indisk sommer er en av de øyeblikkene gartnere omfavner. Hvis jeg bare kunne fly …