Skip to content

Oktoberinspirasjon: Fall for Fragrance

13 de april de 2021

Foto / Illustrasjon: Helen YoestFoto / Illustrasjon: Helen YoestLuften i oktober er fylt med duft. Av på avstand og ved siden av dekk, design med høyduft fullfører en fin design. Høsten finner oss mer i hagen; slappe av, spille, spise. Hvilken bedre måte å forbedre disse øyeblikkene enn med duft?

Når jeg reiser nedover urtehagestien, er luften tynn, med en lett bris. Bena mine børster rosmarin vokst bredt fra sommeren. Et minne om et deilig måltid med stekt kylling krydret med rosmarin kommer til å tenke på.

Jeg reflekterer bare et øyeblikk til en sommerfugl fanger øyet. I en dans som ser ut til å være en ustadig flagring, finner sommerfuglen den mest ønskelige lantana-blomsten. Den myke duften av lantana virker uimotståelig for sommerfuglen.

Den blomstrende Osmanthus fragrans fyller luften. Disse små blomstene er i stor overflod, med duft som dekker en stor radius, velkommen i hele hagen.

Gingers hilser på nesenivå for å sikre at de ikke blir savnet, som om det var mulig. Hvite og ferskenvarianter finnes, nær og fjernt, i min fallduftende hage, Helen’s Haven. Hardy for oss, disse tropiske plantene med søte dufter nytes av dyrelivet, mens de tilfører villmark i våre liv.

Topper nå med sporadiske blomster gjennom frost, den passende navngitte søte høstklematisen sperrer opp på siden av huset. Mange dyreliv finner dette et nyttig sted å gjemme seg.

Et tropisk sneglevin (Vigna caracalla) plassert i postkassen ønsker velkommen til Robin, vår postmann. Sent til å blomstre, men løper tidlig ut for å fylle plassen; blomsterformen vil tryllebinde deg, så ikke glem å puste inn og nyt øyeblikket når du kommer over en.

Rosenhagen min fyller mer og mer tropene. Denne oase sonen vannet med avrenning trakt fra bakken har en duftende floribunda, isberg. Petit og pen, jeg slutter å lukte på rosene.

Følelsen av å falle i luften begeistrer meg. Jeg ser etter unnskyldninger for å holde meg utenfor. Når jeg snur hjørnet for å finne et behagelig sete på baksiden av gårdsplassen, passerer jeg en Gardenia «Radicans» med hennes duft, noe som tyder på at jeg setter passet mitt for en duft som du må lukte. Og det gjør jeg.

En hages appell kan endre seg fra sesong til sesong. Hver sesong, hver måned, hver dag er en gave i hagen. Hver har sin betydning. Dette høsten føles viktig for meg. I høst fyller duft meg med inspirasjon. Mens duft er naturens design for å appellere til dyrelivet, betyr det ikke at det ikke kan gjelde meg også. Følg dyrelivet; følg nesen din, velg blomster med duft når du bygger deg en følelse av sted.

Helen Yoest er hageskribent og coach gjennom sin virksomhet www.GardeningWithConfidence.com. Følg Helen på Twitter @HelenYoest og hennes Facebook-side, fansiden Gardening With Confidence. Helen sitter også i styret for rådgivere for JC Raulston Arboretum.

138