Skip to content

Plenproblemer

5 de april de 2021

Plenen min er i bakgrunnen.Plenen min er i bakgrunnen.Ved siden av invasive planter har plener blitt det mest hatte innen hagearbeid. Bevisene som vanligvis tilbys mot plener er fornuftige: De tar opp for mye vann, gjødsel, plantevernmidler, ugressmidler og soppdrepende midler, alt vi trenger å bruke så lite av som mulig hvis vi ønsker å holde planeten sunn.

Ikke alle trenger plen. Det gjør ikke Susan Harris, og i artikkelen «When You’ve Grown Beyond Your Grass» (Fine Gardening # 132, March / April 2010), viser hun deg hva hun har plantet i stedet. Alternativene hennes er trygge – for brukere og miljøet – og lite vedlikehold: perfekte valg for de som ikke vil ha gress.

Susan erkjenner at plener har sin plass – som hjemme hos meg. Jeg har plen og vil ikke være uten den. Hvor skulle barna mine leke? Grus og mulch er ikke egnet for fotball eller tag. Gress er det perfekte stedet for min kone å spre et teppe for å spise druer og Popsicles med barna mens de ser på meg slite med litt hagearbeid (som ofte resulterer i mye fnise fra deres side).

Det eneste vannet plenen min får er fra skyene. Den eneste fôringen den får er hvis jeg søler kompost beregnet på hageplantene mine (dette skjer mye). Plenen min får aldri ugressmidler, plantevernmidler eller soppdrepende midler – hovedsakelig fordi jeg ikke bryr meg om ugress, dårlige insekter eller onde sopper er til stede. Fordi plenens funksjon er å gå på, løpe på, falle på eller sitte på, tenker jeg ikke så mye på.

Jeg har imidlertid en gressklipper som forårsaker luftforurensning. Men plenen min blir vanligvis bare slått når det er opp til anklene. Så er plenen min en del av problemet? Litt (takket være gressklipperen), men det er ikke det virkelige problemet. Det er opp til meg hvor mange ressurser og kjemikalier plenen min krever. Så, kanskje, er det sanne problemet med menneskene som vedlikeholder plener på en måte som er usunn for miljøet og forventningene vi stiller til dem (plener og deres vedlikeholdere). Hvis folk flest ikke trodde at bare en plen hvor Tiger Woods kunne synke en 40 fot lang putt var akseptabel, så hadde vi kanskje ikke denne besettelsen som resulterer i konstant klipping og bruk av alt det vannet og de herbicidene og plantevernmidlene.

Jeg er ikke en golfspiller, og jeg legger ikke mye aksjer i å holde tritt med Joneses (som jeg tror plager dem). Men jeg blir påminnet om hvorfor jeg har plenen når jeg ser barna mine løpe – og uunngåelig falle – overalt. Jeg må jobbe med å finne et alternativ til bensinklipperen min – sau, kanskje. Men jeg er glad for å vite at plenen min er trygg for barna mine å spille på og gir meg tid til å leke også.