Skip to content

Slik beskjærer du tregrener trygt med en stavsag

1 de februar de 2021

Beskjæring hjelper trær med å utvikle seg sunt, blomstre, dyrke frukt og opprettholde en ønskelig form. I løpet av årstidene når stormer, sterk vind og orkaner kan slå uventet, holder trær beskåret minimert risikoen for fallende grener. Dette kan forhindre personskader og materielle skader.

Den beste tiden for beskjæring er i dvale sesongen, som faller mellom sen vinter og tidlig på våren. Dette er når trær ikke har blader og sår kan gro raskt. Grenene er enkle å beskjære når de er unge og fremdeles vokser, fordi de fremdeles er små og ømme.

Beskjær tregrener trygt med en stavsagVia: Pixabay lisensiert under CC0Beskjæring av fullvoksne trær kan derimot være utfordrende. Dette skyldes i stor grad at du ikke vil kunne komme til grenene med en beskjæringssag. Å ha en profesjonell til å gjøre dette for deg er et alternativ, eller du kan klatre opp en stige og utføre beskjæringsoppgaven.

I denne artikkelen gir vi deg et annet alternativ, beskjæring av trær med stangsag. Du lærer hvordan du bruker stavsag for å beskjære trær på en sikker måte.

Hva er en stavsag?

Via: Pixabay lisensiert under CC0Å vite hva en polsåg er, er et utgangspunkt. Det er i utgangspunktet en drevet motorsag på en stang. Den kan betjenes med gass, bensin, batterier eller strøm. Det kan også være en ikke-drevet eller manuell stangsag. Så, hva kan en stavsag gjøre? Den brukes hovedsakelig til beskjæring av høye tregrener.

Før stangsagen hadde du måttet stå på en stige og trimme grener med motorsag og flytte stigen innimellom. Stangsagen lar deg forbli på bakken mens du fremdeles når disse høye grenene, og minimerer både innsats og risiko for skade.

Velge en passende polsag

Hva bør du vurdere når du velger stavsag? Du må tenke på høyden på trærne, størrelsen og prisen på stavsagen når du vurderer hvilken du skal kjøpe. Undersøk dimensjonene til trærne du skal kutte, og bestem deretter stolpelengden og stangstørrelsen.

Lengre stenger gjør at du kan kutte tykkere grener. Du bør kjøpe motorsagssliper for å sikre at skjærebladet holdes skarpt. Vekt er en annen viktig faktor å vurdere. En lett sag er den enkleste typen sag å bruke. Elektrisk drevne stangsager, som er under 12 pounds, har en tendens til å være lettere enn bensin eller bensinstenger.

Bruke polssagen for å beskjære trær

Via: flickr lisensiert under CC0Når du beskjærer trær med stangsag, bør følgende regler følges:

  • Rydd arbeidsstedet for mennesker og dyr, siden fallende grener kan forårsake personskade.
  • Fjern eventuelle hindringer.
  • Planlegg en rømningsvei i tilfelle skade.
  • Beskjær aldri tregrener ved en kraftledning. Du kan ved et uhell kutte linjen.
  • Bruk vernebriller, hjelm og hansker for beskyttelse.
  • Bruk motorsagssliper for å slipe stangsagen din før bruk. Dette vil hjelpe deg med å kutte grenene enkelt.

Planlegg hvilke grener du skal kutte på forhånd. Plasser deg slik at du kan holde stangsagen vertikalt på en kontrollert måte.

De fleste kutt vil bli gjort vinkelrett på grenen, slik at tyngdekraften er på din side. For å hoppe eller kutte nedenfra og opp, må du legge ned mer krefter. Dette er fordi du kutter mot tyngdekraften.

Små greiner er enkle å trimme, men store grener krever ofte 3-4 kutt for å fjerne dem fra treet. Det første kuttet skal være 6-10 inches fra koffertens underside. Du kan kutte en tredjedel eller halvveis.

Det andre kuttet skal være omtrent en tomme fra det første kuttet. Skjær nedover til grenen faller på bakken. Følg grenen nøye slik at du kan bevege deg når den faller. Før du tar en siste kutt, må du se etter grenkragen som vokser fra stammevæv rundt grenens base.

Ikke skjær gjennom kragen, fordi den har celler som hjelper såret til å gro etter beskjæring. De fleste trær kan helbrede sår selv, men latex kan brukes til å dekke sårene for å forhindre insektoverførte sykdommer som eikevilt.

Ikke la grenene hoper seg opp rundt skjæreområdet. Det er tilrådelig å rydde nedlagte grener før du klipper de neste grenene, slik at du har et hindringsfritt rom å bevege deg i mens du skjærer. Disse grenene kan krydres til ved. Hvis du har store grener, kan du bruke en vedkløyving til å dele dem i mindre biter.

Polesager kan være vanskelige å bruke i begynnelsen, men øvelse gjør mester! Prøv å kutte små grener før du prøver å kutte større. Å se tregrenene dine pent stablet og vite at treet ditt nå kan helbrede seg selv, er nok til å sette et smil på ansiktet til noen.