Skip to content

Spiselige blomster: fra hagen til kjøkkenet

26 de juni de 2021

På lørdag laget jeg for noen venner som kom til middag a salat med blomster, tanker konkret. De ble overrasket da de oppdaget at de ikke var til pynt, at de ble spist. Å hva som møter det første øyeblikket med å sette dem til munnen og hvordan de endret seg til smil når de smakte på aromaen. Exit.

Visst nok, det er blomster dagligvarer, som kan gi et eksotisk preg på rettene våre. Men kan de alle spises? Vel nei. Noen av oss anser dem ikke engang som blomster, som artisjokk, blomkål eller brokkoli, men det er de. Andre, jeg trodde aldri de ble spist, men de blir spist, som nelliker eller tulipaner. Og andre, ikke spis dem langt, de er det giftig, slik som oleander eller azalea. Uansett må spiselige blomster komme fra avlinger uten giftige eller kjemiske stoffer. Vi kan dyrke dem hjemme eller kjøpe dem i markeder, urtemedisiner eller spesialforretninger som garanterer opprinnelsen uten giftstoffer.

Det er mer enn 200 arter av spiselige blomster som er identifisert over hele verden. Generelt konsumeres de ferske, selv om det er noen, som kamille, som brukes som en infusjon.

Men denne gastronomiske trenden er ikke ny i det hele tatt. I det andalusiske kjøkkenet, og i håndbøkene til kokkene til de spanske kongene på 1500- og 1600-tallet, var bruken vanlig. Romersk og gresk mat har hatt dem siden den klassiske antikken. I kinesisk gastronomi, lotusblomsten, magnolia og jasmin for infusjoner og bakverk. På japansk er det krysantemum. Og i Midtøsten, rose og appelsinblomst. I Mexico er blomstene til squash (der kaller de dem gresskar) de pynter og smaker et stort antall retter, og i italiensk mat er de foretrukket som fyll for ravioli og kroketter.

Andre spiselige blomster, bedre kjent for deres tilstedeværelse i buketter enn i retter, er valmuer, ringblomster, fioler, tulipanpærer, nelliker, krysantemum og stemorsblomster.

Facebook teCuidamos twitter teCuidamos

Men vær forsiktig med blomstene, det er også dem giftig. For ikke å gi dem å spise dem til venstre og høyre og havne dårlig. Vær også forsiktig med barn i hager som inneholder oleanders, azaleaer, engelsk eføy, tobakkblomst, blåregn, lantana, lilje, søt ert eller iris, blant andre.

Hvis du er interessert i emnet, i denne lenken, er det en veldig komplett liste over spiselige og giftige blomster.