Skip to content

Tips om Jasminum Grandiflorum Care: Lær deg å dyrke spansk jasmin

16 de februar de 2021

Jasminum grandiflorum [JAZ-mih-num gran-dih-FLOR-um] er en løvfellende busk, best egnet til utendørs bruk. Jasminum finnes i hele Asia, Afrika og Midtøsten.

Mange antar at Jasminum grandiflorum med det vanlige navnet «Spanish Jasmine» og Jasminum officinale «Poet’s Jasmine» er de samme jasminplantene, men de er forskjellige arter.

Den spanske jasminum har hvite blomster med tynne kronblad. Noen kulturer bruker bladene til urtemedisin og blomstene til duften av jasmin i parfymer.

Den vokser nå mest som en prydplante. Planten tilhører den blomstrende plantefamilien Oleaceae.

Jasminum Grandiflorum Care

Hvor stor vokser spansk jasminum?

Jasminum grandiflorum vokser sakte. Det er en busk med lange, tvinnede stengler og vinlignende grener. De tynne grenene spirer med små sirkulære blader, men grenene forblir stort sett nakne.

Det kan bare nå en høyde på flere meter når det dyrkes innendørs. Det er ikke den tykkeste eller største busken, men er en flott vindusgryteplante.

Hvis den dyrkes utendørs, anbefales den spanske jasminen for USDA-hardførhetssoner 8 til 10. I tempererte områder og til slutt i planter, nå en høyde på ca. 8 ′ fot høy.

Blomstring og duft

Blomstene vokser fra spissene på stilkene i klynger på tre til ni blomster. Du bør legge merke til en sterk, behagelig duft fra de små hvite blomstene som vanligvis blomstrer i juli.

Når den dyrkes utendørs, kan blomsten vare i august. Innendørs kan blomstene fortsette ut i oktober.

Duften av jasminen (spansk) regnes som ganske nydelig. Kommersielt dyrkes planten for å produsere parfyme.

Lys og temperatur

Hvis bakken ikke fryser om vinteren, kan du holde planten utendørs. Den skal plasseres delvis til full sol og ser flott ut omgitt av planter med lavere vekst.

Når den vokser innendørs som en potteplante, trenger denne jasmin rikelig med naturlig sollys. Hvis det er mulig, plasser det i nærheten av et vindu mot sør.

Standard romtemperatur bør gi det ideelle miljøet for vekst året rundt, og det er derfor innendørsblomstringene har en tendens til å vare gjennom begynnelsen av høstsesongen.

Vanning og fôring

Forsikre deg om at du vanner planten ofte gjennom vekstsesongen. På høsten begynner du å skalere vannet tilbake. Om vinteren kan du vanligvis klare deg med å vanne planten en gang i løpet av noen få uker.

Gjødsel med vannløselig plantefôr i løpet av våren og sommeren, men unngå gjødsling om vinteren. Som de fleste planter trenger den ikke ekstra næringsstoffer i de kaldere månedene.

Jord og transplantasjon

Spansk Jasminum trives i sunn, rik jord. Bruk en godt drenert jord for å forhindre rotrot.

Ved repotting transplanteres tidlig på våren eller etter at plantene blomstrer. Unngå transplantasjon om vinteren eller i midten av vekstsesongen.

Pleie og vedlikehold

De fleste velger å holde spanske jasminplanter trimmet når de dyrkes innendørs. Etter blomstring, trim de lange stilkene til ønsket lengde.

Trim stilkene på utendørsplantene dine hvis du ikke vil at blomstene skal vokse fra toppen av en åtte fots stamme.

Heldigvis er dette en langsomt voksende busk. Du bør ha god tid til å trimme planten før den blir for lang.

Hvordan forplante Jasminum Grandiflorum (Poet’s Jasmine)

Bruk stammeskjæring til forplantning. Ta stiklingene om våren, da dette gir planten god tid til å komme seg i de varmere månedene.

Ta stiklinger 3 ″ til 4 ″ inches i lengde fra spissen eller stammen. Drypp skjæringen til et rothormon før du legger dem i små 2 ″ tommer potter som inneholder en forplantende jordblanding.

Dekk plantene med plast for å låse fuktighet, og sett dem deretter i et varmt varmt område. Stiklingene skal slå rot om fire til seks uker.

Fjern plantene fra plastposen etter kuttrøttene. Vent i flere dager, og transplanter de små vekstene til nye 4 ″ tommers potter.

Året etter kan plantene være store nok til å transplantere utendørs eller i en større pott.

Jasminum skadedyr eller sykdommer

Som Jasminum officinale er Jasminum grandiflorum en robust plante, ikke giftig eller invasiv. Bladlus er en av de eneste problemene du trenger å holde øye med. Hvis du oppdager bladlus, vask dem bort med såpevann eller et Neem-olje-insektmiddel.

Hvis bladene begynner å falle av tidlig på året, får planter kanskje ikke nok vann. Hold planter vannet regelmessig gjennom våren og sommeren.

Foreslåtte anvendelser av Grandiflorum

I regioner med milde vintre, dyrk grandiflorum utendørs året rundt på en trellis.

I kaldere regioner, vokse planten som en potte- eller beholderplante. Det ser bra ut på egenhånd som en prydpotte i et vindu og vokst i mange år mens den gir farger året rundt.