Skip to content

Tomatblossomdråpe: Hva er årsaken til at blomstre faller på tomater?

1 de mars de 2021

Du kan være en «gammel hånd» for å oppdra tomater, eller du kan være en «ivrig bever» som har satt ut sine første planter i år.

I begge tilfeller vil du sannsynligvis oppdage banen til alle tomatavlerne – «blomsterdråpe.»

Vanligvis tåler den delikate tomatklyngen ikke nattetemperaturer under 58 ° C.

Tomatplanten trenger også varme, solrike dager for å «sette» frukten. Sent på våren og forsommeren er det ofte kaldt og dagtemperaturen kjølig og overskyet.

Hvis forholdene ikke er i orden, vil de første lovende blomstene slippe vinrankene dine, og tomatavlingen din må komme fra en annen blomstring.

Modne tomater klare til plukking

Dette kan forsinke modning av frukt, siden det kreves 45 til 50 dager fra blomstring til full modenhet. En tidlig frost kan gi deg kurver med grønne tomater på hendene.

Tomatblossom Drop Spray når de åpnes

Igjen har moderne vitenskap kommet bønder og gartnere til unnsetning med en hormonspray, som, hvis den påføres tomatklynger akkurat som de åpnes, frigjør naturlige hormoner i eggstokken og setter frukten.

Tomater fra disse første blomstene modnes på god tid for å unngå frostskader.

Tester har vist at hormonet styrker festen av blomsten til stammen, og at sprøytede planter setter så mye som 90% frukt fra blomstene sine, sammenlignet med 50% fra usprøytede planter.

Hormonet i sprayen, som markedsføres under flere handelsnavn, er en av den store familien av vekstregulerende hormoner som har revolusjonert hagebruk.

Tidlige eksperimenter med disse hormonene ble gjort for flere tiår siden i Holland og England, men de første amerikanske testene ble startet rundt 1930 av Boyce-Thompson Institute for Plant Research.

Frukt uten frø

I 1944 overrasket Eugene Olshansky, en ung forskerkjemiker hos General Electric Company i Pittsfield, Massachusetts, hagebrukverdenen ved å bruke en hormonspray til å produsere tomater uten frø!

Han demonstrerte at hvis tomatblomsten sprayes før pollinering av vind, fugler eller bier finner sted, pollinerer hormonet det kunstig og tomaten er frøfri.

Selv om frøfrie tomater har noen fordeler, spesielt for personer med tannproblemer eller mageforstyrrelser, innså Mr. Shansky at den største verdien av hormonsprayen lå i kvaliteten på å produsere bedre frukt tidligere ved å sette de første blomstene.

Tomater fra blomster sprøytet med hormonet var tyngre, har færre sprekker og er mindre utsatt for svartråte.

Tomathormonsprayen ble feltprøvd av regjeringen og universitetene i så vidt adskilte områder som New Jersey og Texas og under slike divergerende værforhold som de i Florida og Colorado.

Overalt varierte avlingsøkningene fra 30% til 50% etter bruk av sprayen. Femti til 75 modne tomater per tomatplante var et gjennomsnittlig utbytte, men en vestlig produsent sprayet en plante fem ganger og fikk 200 tomater!

Slik konsentrert sprøyting anbefales absolutt ikke for den lille gartneren eller den store operatøren. Erfaringen har vist at en enkelt applikasjon vil gi gode resultater, og en eller to til med ukentlige intervaller enda bedre.

Kostnaden ved å bruke sprayen er så liten at den er praktisk for både ”bakgården” og den profesjonelle produsenten.

Alt hjemmegartneren trenger i veien for utstyr er en vanlig hagesprøyter. De fleste kommer i en sprayflaske og er klare til bruk!

Det er så mange vekstregulerende hormoner på markedet i dag at eksperter advarer gartneren om å forsikre seg om at de kjøper riktig forberedelse for jobben han vil gjøre.

Ikke kjøp en spray for jordbær, og forvent at den vil produsere fantastiske tomater! Riktig spray, brukt i henhold til anvisningene på flasken, skal gi deg en fin avling og gi god forsikring mot «blossom-drop».

Hvis du er interessert i å sjekke ut disse sprayene med tomatblomst. Besøk denne samlingen av Tomato Blossom Set Spray på Amazon.