Skip to content

Versailles Gardens

6 de juni de 2021

De Versailles Gardens De er de mest populære franske hagene, ikke bare i Frankrike, men også i resten av verden. De okkuperer et enormt område og pynter opp palasset som bærer navnet deres. Et palass som var bebodd av flere konger, og som har sett mange planter plantet siden opprettelsen, for mer enn 300 år siden.

Dens historie er at menneskene kontrollerer naturen, men det er det også nøkkelsymbolet for hvordan du kan ha et felt fullt av liv.

Litt historie

Gravering av hagene i Versailles

Opprinnelsen til Gardens of Versailles kan bli funnet i kong Louis XIII. I 1632 kjøpte han jordene som på den tiden tilhørte Jean-François de Gondi, og kort tid etter fikk han utformet de første hagene til vestfløyen to veldig kjente gartnere av tiden: Claude Mollet og Hillaire Masson. De må ha likt ham mye siden grunnopplegget varte til 1660, da han fikk dem utvidet.

Imidlertid er det detaljer som fremdeles er veldig til stede. For eksempel øst-vest og nord-sør akser som krysser den, eller rekkefølgen pålagt planter, samt bruken av disse som hekker.

Med Louis XIVs ankomst til makten, hadde han flere møter med Louis Le Vau, som var arkitekten til finansministeren hans (Nicolas Fouquet), maleren Charles Le Brun og en landskapsarkitekt ved navn André Le Notre. Frukt av de utallige samtalene, Gardens of Versailles ble utvidet og pyntet gjennom hele hans regjeringstid.

Stadier av gjenoppbygging, fra 1662 til 1709

Ludvig XIV viet en god del av sitt styre til byggingen av hagene som omgir palasset. Faktisk er det for ham at vi skylder utseendet de har i dag.

Men som enhver hage som er verdt saltet, gikk den gjennom forskjellige stadier av gjenoppbygging:

  • År 1662: Dette året var viet til å utvide sengene som allerede var, og skape nye. Orangerie, som er et område der appelsintrær kan beskyttes mot vinter, er elementer å trekke frem; og grotten til Tetis, som ligger nord for palasset og som relaterer Ludvig XIV til solens imaginære.
  • År 1664 til 1668: i disse årene begynte en fase med bygging av fontener og forskjønnelse av hagene med skog, samt statuer relatert til Solen og Apollo. Byggingen av Canal Grande startet også i 1668 og ble fullført i 1671.
  • År 1674 til 1687: I de årene gikk hagene fra å ha en naturlig stil til å ha en mer arkitektonisk. Dammer med geometriske former ble bygget, Orangeriet ble revet og en større struktur ble opprettet, og tre skoger ble ombygd eller opprettet.
  • År 1704 til 1709: etter niårskrigen og krigen med den spanske arven ble noen skoger modifisert litt og fikk til og med andre navn som var knyttet til de siste årene av Ludvig XIV.

Usikkerhetsalder (1715 til 1774)

Fra 1715 til 1722 var kong Louis XV helt fraværende fra hagen i Versailles, og da han kom tilbake, ønsket han heller ikke å være særlig oppmerksom på det, påvirket av oldefaren, som rådet ham til ikke å gå i gang med større byggekampanjer.

Det eneste relevante han gjorde var å fullføre dammen i Neptun mellom 1738 og 1741, samt bygge Le Petit Trianon, som ligger i »Queen’s Village». Noen år senere, i 1774, gikk han bort.

Forsøk på transformasjon (1774 til 1791)

Little Forest of Apollo, fra hagene i Versailles

Med fremveksten av Louis XVI til tronen i Frankrike, gjennomgikk Gardens of Versailles et forsøk på transformasjon. Denne mannen ønsket å konvertere en rent fransk stilhage til en engelsk; Med andre ord gjorde han alt for å få det til å se naturlig ut, uten å endre stedets landskap for mye.

Dette er grunnen til at mange av plantene som ble plantet under Ludvig XIVs styre ble kuttet ned. Hva mer, Levende hekker, som krevde konstant beskjæring, ble erstattet av trær som lindetrær eller fôrede kastanjetrær.

Imidlertid skjønte han snart at topografien i området ikke tillot ham å ha en tradisjonell engelsk hage; så han gikk tilbake til å gi den fransk stil, men ja, han fjernet bare det ekspertene hans rådet ham til å fjerne. For eksempel arbeidet Grotte des Bains d’Apollon, Den ble bygget i en skog i engelsk stil som fremdeles er bevart.

Revolusjon og senere napoleonstid

Året 1792 var et veldig dårlig år for hagene i Versailles. Noen trær ble felt fra skogene, og deler av Grand Parc ble ødelagt. Heldigvis ble ikke situasjonen mer komplisert takket være direktøren for den botaniske hagen Louis Claude Marie Richard, som snakket med regjeringen og sa at grønnsaker kunne plantes i blomsterbedene, og at i områdene som hadde blitt stående åpne frukttrær kunne plantes.

Dermed kommer vi til epoken til Napoleon, som bodde sammen med keiserinne Maria Luisa i slottet. I hagene fortsatte mange trær å bli kappet, og som en konsekvens ble jorden eroderte og nye måtte plantes.

Restaurering (1814 til 1817)

I 1814 startet den første restaureringen av hagene siden revolusjonen. Planter som var dårlige ble byttet ut, problemene som fontene og dammer kunne ha ble rettet, kort sagt, Gardens of Versailles fikk gradvis sin ære igjen på denne tiden.

Ny æra (1886 – nåtid)

I 1886 kom Pierre de Nolhac som direktør for Museum of the Gardens of Versailles. Denne mannen var en stor lærd, og Han viet en god del av livet sitt til å kjenne, og gjøre kjent gjennom bøkene han skrev, palassets historie og dets hager. Men i tillegg skrev han hvordan de skulle restaureres og bevares.

Disse kriteriene følges for øyeblikket.

Hva kjennetegner Gardens of Versailles?

Hagene i Versailles De har et areal på 800 hektar, pyntet av rundt 200 000 trær, pluss ytterligere 210 000 blomster som plantes hvert år.. Disse plantene bruker i gjennomsnitt 3600 kubikkmeter vann. Hvis du vil besøke dem, må du dra til Place d’Armes, i Versailles, Frankrike.

Hva er det å se

Å se og nyte hagene i Versailles er en uforglemmelig opplevelse. Du kan se planter, det er klart, mange av dem. Men også andre ting som får deg til å elske stedet. For eksempel:

Queen’s Village

Dronningens landsby ble bygget av Marie Antoinette

Dronningens landsby ligger i Lille Trianon, i Versailles-palasset. Den ble bygget av Marie Antoinette i 1782, som lette etter et område der hun kunne komme vekk fra retten og dens regler. Hun lengtet etter å kunne føre et liv nærmere naturen, og å kunne glemme at hun var en dronning. Og dermed, Det ble bygget tolv hytter, som hver hadde sin egen frukthage, frukthage eller blomsterhage.

Canal Grande i Versailles

Hagene i Versailles er veldig gamle

Med et areal på 24 hektar og to meter dypt er det den største dammen i hele Versailles. Den ble bygget av André Le Notre mellom 1666 og 1679, og siden 1979 har den blitt erklært et verdensarvsted av UNESCO, sammen med resten av hagene samt palasset.

Flott Trianon

Grand Trianon er en del av Gardens of Versailles

The Great Trianon, eller marmor Trianon som det også er kjent, ble beordret til å bygges i 1687 under Ludvig XIV. Den består av en gårdsplass, et palass, hager og dammer. 20. august 1913 ble det erklært som et historisk monument i Frankrike.

Hva synes du om Gardens of Versailles? Har du noen gang vært?