Skip to content

Voksende vannliljer: Hvordan vi gjør dem!

21 de februar de 2021

Dette innlegget er ikke ment å være en avhandling om vannliljekultur eller av varianter. Produsentens kataloger, som du bør få, eller søker på nettet, gir deg all den informasjonen en kunde trenger.

Som mange planter i disse dager, har vannliljer blitt hybridisert og arter blitt forbedret.

Mens vi har hatt mange slags vannliljer i årevis. Det siste året bestemte jeg meg for å bytte dammer og prøve noen av de gamle, så jeg bestilte noen.

Resultatene har vært positivt fantastiske. En som gledet oss spesielt var en nattblomstrende liljeplante, «Red Flare.» Mens katalogen refererer til den som brannbil rød, minnet den meg om en dyp rød rose. Bladene er rik rød mahogny.

Vi hadde også en gul kalt «Trail Blazer», en blå «Mrs. Martin E. Randig, «og en rose» Evelyn Randig. « Dette er dagblomstrere.

Bladene til mange vannliljer er nesten like interessante som blomsten. Dette gjelder spesielt for Evelyn Randig.

Den ene, «Eldorado» (City of Gold), var den største og reneste sitrongule jeg noensinne har sett. Det er så lyst at det ser ut til å reflektere solen.

Bladene er store og interessant flekkete. I motsetning til mange store løvvarianter krever det ikke mye plass i bassenget ved å spre seg over hele overflaten.

Se videoen nedenfor og fortsett å lese for å lære mer om vannlilje.

Den andre nye introduksjonen for oss var «Enchantment». Det er godt kalt. Som «Eldorado» er den nesten middagstallerken.

Jeg bemerker katalogbeskrivelsen som dyp lakserose. Det gjør det knapt rettferdighet. I det minste i hagegrunnen vår og vannoverflaten kom den ut i en klar pastellrosa rosa, med bare et snev av lys lavendel.

Så husk … katalogbeskrivelser gir ingen ekte garanti for den eksakte blomstringsfargen.

Så om dagen, med solen som skinner gjennom kronbladene, begynner lakstinten å bli merkbar.

En fin funksjon ved denne er at de store blomstene åpner seg flatt og viser det gyldne hjertet, og det kan flytes i en bolle.

Hybridisatoren som var ansvarlig for disse to vannliljer og mange av de andre var Martin E. Randig fra San Bernardino, California.

I over 35 år avlet han nye vannliliesorter, vokste fra frø – en kjedelig og høyspesialisert prosess. Han er en av få seriøse hybridiserere som jobber med vannliljer.

I tilfelle du ikke er kjent med vannliljer, vil du bli positivt overrasket over deres brede utvalg, ikke bare i størrelse, men i farger. Les videre for å lære mer om dyrking av vannlilieplanter.

Først til å blomstre om våren – De hardføre vannliljene

Først til å blomstre om våren, som er deres vekstsesong, og den enkleste å dyrke, er de hardføre liljer. De vokser fra en horisontal stamme eller jordstamme, og blomstene flyter praktisk talt på vannet.

De kommer i mange former og størrelser, i hvite, nyanser av gule, rosa, solnedganger og rødt. Som navnet tilsier, kan de bli igjen i bassenget om vinteren.

Neste kommer stjernene. Disse vannplanter blir noen ganger referert til som semi-tropiske. De vokser på lange stengler godt over vannet og kan dekke en liten dam. De kommer i hvitt, rødt, rosa, rose og blått.

Hvordan jeg overvintrer vannliljer

Planten vokser fra en grov ananaslignende knoll, en tomme eller to i diameter. Etter frost eller iskaldt vær, ta stjerneknollene eller liljeløkene opp og oppbevar dem vinteren i fuktig sand der de ikke vil fryse. Replant om våren.

Tropicals – The Exotic Bloomers

De virkelig eksotiske blomstene er de tropiske vannliljer. Disse blomstrende dagene eller nettene. Mange av disse vannplantene er krydret duftende. De kommer i hvite, gule, rosa, røde, blå og lilla.

Nattblomstrene holder åpent til midt på morgenen, og når været blir kjøligere, vil de holde seg lenger ute. På denne måten, med tropene, har du alltid noen trompetformede blomster åpne.

For å bære dine tropiske liljer det neste året, ta dem opp før frost. Du finner en veldig liten knollrøtter ved foten av bladene.

Denne kan lagres i fuktig sand. Ikke la den fryse, eller tørke ut. Jeg løfter plantene, kutter av alle bortsett fra noen få små blader og legger dem i en to-liters beholder eller steinkrukke eller gryte med litt skitt.

Så legger jeg disse damplanter på gulvet i utkanten av drivhusbenken der de får en god del lys. Dyrkerne anbefaler ikke de blomstrende tropene om natten for å bære vinteren.

Foruten steinkrukkene, har jeg hatt suksess ved å plassere dem i et kar i kjelleren nær et vindu for å få mest mulig lys. Et fluorescerende lys vil sannsynligvis fungere enda bedre. Som nevnt ovenfor kuttet jeg av de fleste bladene.

Om våren, når vanntemperaturen i dammen har varmet opp til ca 60 grader og all fare for frost er forbi, kan tropene plantes på nytt i bassenget. Dette er et godt tidspunkt å tilsette litt ekstra korngjødsel.

av Matthew Clem