Skip to content

10 tips om hagelys: # 3 – Slik bruker du spotlights best i landskapet

27 de februar de 2021

tips om hagebelysning

Sammendrag: Her er 10 tips om hagelys for gjør-det-selv-gartneren og hageanlegget. Selv om utendørs landskapsbelysning er enkel å installere, er det alltid best å ha noen tips og ideer når du går gjennom prosessen med hagelysdesignet ditt.

Spørsmål: Takk for at du svarte på spørsmålet mitt … Jeg leste artikkelen om «Lighting the Garden» som hjalp, men … har du noen andre tips om hagelys å dele, da vi vil at landskapsbelysningen skal være effektiv og se ut som ingen andre i nabolaget . Jenn, Atlanta, Georgia

>>> Hagelys hos Amazon <<<

Svar: Jenn, glad for å hjelpe. Spørsmålet ditt om «Lighting the Garden» fikk meg til å tenke mer på temaet hagebelysning og hvilke andre tips som vil være nyttige når du installerer utendørsbelysning i landskapshagen. Så her er noen flere hagelysetips.

I tillegg til å bruke alle mulige ferdigheter til å skjule belysningskildene dine, som vi diskuterte i «Lighting the Garden», er det andre prinsipper for god design for å sette opp hagebelysningen din.

Selv om det ikke er lite fleksibelt eller altomfattende, er det de viktigste belysningstipsene du må følge og vurdere når du skal oppnå en fortryllet lyshage sammen med et bredt utvalg av alternativer.

Tips om hagelys for å utføre belysningsplanen

landskap-belysning-10-tips-1

  • Siden naturlig lys nesten alltid kommer ovenfra, bør hovedparten av din utvendige belysning, enten det er utendørs sollys, sollys eller elektriske hagelys, komme fra samme retning – fra overhead – og jo høyere jo bedre.
  • Bruk relativt lave flomlys for det meste av dette, aldri utendørs lys eller lyspærer større enn 100 watt. Tenk også på lavspent belysning.
  • Hagespotter bør brukes sparsomt i landskapet og kun for aksentbelysning. Bruk dem til å markere en ellers jevnt opplyst scene, eller for å påpeke en interessant landskapsdetalj eller funksjon som et basseng.
  • Følg produsentens spesifikasjoner for den maksimale wattpæren som skal brukes i alle lysarmaturer. Men husk at en mindre pære ofte vil være tilstrekkelig for lysarmaturer, og med overraskende behagelige resultater. LED hagelys eller LED lys slukker mye lys og er effektive.
  • Foruten å sørge for at landskapets lys ikke skinner inn i øynene, krever høflighet også at de ikke skinner i naboens øyne. En måte å sjekke dette på er å ta en tur rundt i hagen om natten mens lysene lyser … eller spør naboen din!
  • Når du tenner et stort blomsterbed eller et annet planteområde i hagen, er det bedre å bruke et antall mindre lys i stedet for en enkelt stor enhet. Dette skaper en serie med mykt overlappende bassenger av lys som er fri for hard gjenskinn i sentrum.
  • Svært lite av landskapsbelysningen din skal være frontbelysning. Uansett om lyset kommer ovenfra eller nedenfra, bør det meste av lyset komme fra sidene. Prøv å få flere fra den ene siden enn den andre. Dette resulterer i bedre modellering, og vil gi en mer interessant skyggeeffekt. Eksperimenter med bakbelysning også for interessante silhuetteffekter.
  • Sammenlignende solide gjenstander vil bli belyst mer effektivt enn tynne skjelettlignende strukturer. Unngå bare trær, åpne trelliser og lignende.
  • Velg et brennpunkt eller tiltrekningssenter for hvert opplyste område, og fremhev dette ved å understreke det med ekstra lysstyrke, pek ut de mest attraktive funksjonene med en eller to spotlights, eller med et lys som kommer fra en uvanlig vinkel, for eksempel rett opp.
  • Benytt deg av lyse reflekterende overflater som vegglamper i lysskjemaet ditt. Lyse vegger og gjerder kan ofte med fordel brukes til å utvide belysningskilden ved å reflektere og diffundere lysstrålene over et bredt område.

Alt som er igjen å gjøre nå er å begynne å lage din plan for uteplass og komme i gang med å transformere daghagen din til en natthage.