Skip to content

Bruke opplyst og nedbelysning i landskapshagen

21 de februar de 2021

Har du noen gang hørt om begrepet “opplyst”? Landskapsbelysning, med popularitet som vokser og påvirkningen den kan ha for hagedesign, blir fremdeles oversett og ikke forstått av mange huseiere.

Altfor ofte installerer huseiere bare utendørs landskapslys – noen ganger merket Malibu-lys – langs en hagekant, stier og gangveier, som begrenser belysningen, for å skape en «rullebaneeffekt.»

Utendørs belysningsteknologi og produksjon har redusert kostnadene og enkel installasjon. Å gjøre hagebelysning rimelig for nesten ethvert budsjett, med enkel installasjon kan nesten alle gjøre.

Belysningsdesignere og ingeniører har til rådighet mange nye, slitesterke materialer som de har laget et bredt utvalg av lamper og nye landskapsarmaturdesign fra.

Hagelysarmaturer kan nå spille en rolle i den overordnede landskapsdesignplanen.

I stedet for bare «rullebaneeffekten» kan lysteknikker skape skygger, fremheve planter, vannhageegenskaper og trekke oppmerksomhet, alt med automatisk kontroll.

Solbelysning

Solcelledrevne hagelys «tennes» automatisk når natten faller på. Solarmaturer er flotte i områder som krever lys, men må installeres på steder der de får full sol for lading om dagen.

hagelys-pc-05312015

Energieffektiv og økonomisk, utmerket for lysveier, gangveier, innkjørsler, basseng og inngangsområder. De gir trygghet og trygghet for besøkende og natt turer i hagen.

Landskapslamper med lav spenning

Lavspenningsbelysning (Malibu-belysning) har vært tilgjengelig for bruk i landskapet i flere tiår. De fleste systemer fungerer på 12 volt strøm, er økonomiske og enkle å installere.

Brukt riktig, gir lavspent utendørs belysning i ditt landskapsdesign en vakker, nyttig og elegant løsning for belysning av uteområder.

Belysningsganger: Sol- eller lavspenning?

Både sol- og lavspenningslys er smarte valg for å tenne en gangsti til en uteplass eller dekk for sikker kveldstilgang.

Begge belysningsarmaturene ved å bruke et skjold eller en reflektor kan forhindre gjenskinn mens de retter lyset nedover og utover.

Det eneste kravet til sollys er solbehovet som kreves for lading hver dag, og lavspenningen trenger en praktisk strømkilde.

Lysideer og teknikker

Ved å bruke en rekke dramatiske lysideer og teknikker som «opplyst» er det mulig å lage og fremheve plantesilhuetter eller vise frem arkitektoniske trekk i landskapet.

Hva er «opplyst»?

landskap-belysning-ficus-pc-05312015

Opplyst retter oppmerksomheten ved å fokusere lys på en enkelt gjenstand som et tre, en busk eller et tillegg til landskapet som et lysthus, arbor eller pergola.

Avhengig av belysningskrav for belysning utendørs, sammen med plantestørrelse, modenhet og plassering, kan en brønn- eller kuleformet belysningsarmatur være spesifisert.

Du kan også like: Oppløftende palmer

Hva er «bakgrunnsbelysning»?

Bakgrunnsbelysning noen ganger kalt silhuettbelysning, skaper en «spesiell effekt» ved å belyse eller belyse store overflater som vegger ved å bruke en armatur som kalles vaskebelysning. Objektene foran lyset fremstår som silhuetter.

Nedbelysning

Nedbelysning også kalt måneskinn er en lysteknikk som belyser et stort generelt område som gir sikkerhet, sikkerhet og estetikk.

Lamper og kuleinnretninger er vanligvis installert over øynivå, og armaturtype velges avhengig av ønsket belysning og ønsket lysstyrke.

Belysningstips

Å sørge for tilstrekkelig belysning rundt utsiden av et hus er like nødvendig som rundt interiøret. Du trenger ikke blindt å finne veien langs gangveier, innkjørsler og andre uteområder mer enn langs innvendige ganger, trapper og romområder.

Begrensede belyste områder

For mange hus gir bare belysning over inngangsdøren, en sidedør eller en bakdør, med resten av hjemmet og landskapet skjult av mørket når natten har falt.

Dette er en kontinuerlig fare som kan elimineres med installasjon av tilstrekkelig og riktig utformet lysplan.

Flomlys, lavspennings- eller solbelysning langs gangveier og stier, gir jevnlig beskyttelse mot sjøflyere og vandaler som raskt frarådes å bryte seg inn i et hjem omgitt av en flom av lys.

Tips om installasjon av belysning

Når du installerer belysning i landskapet, er det best å la øynene dine tilpasse seg gradvis til de mørkere omgivelsene. Lysstyrken bør være høyere i nærheten av huset, og skal reduseres sterkt bare etter å ha flyttet seg fra det lyse interiøret.

sti-belysning-messing-05312015

For maksimal sikkerhet, unngå all gjenskinn. Bruk frostet glass i stolpelanter og andre inventar der pæren er synlig. Pærene i seg selv må kanskje være frostet i stedet for klare.

Belysningssider av et hjem

Mange huseiere forstår hvor viktig det er å legge landskapsbelysning til sidene av huset. De ser fordelene med å tenne på bakgårdslandskapet, men stiller spørsmål ved sidene.

Å sørge for tilstrekkelig nødvendig belysning og belysning langs sidene av et hus er like viktig for gangene og innkjørslene foran, pluss lite ekstra belysning er nødvendig.

Svært lite tilleggsbelysning er nødvendig for sikker og klar sikt langs alle stier og serviceområder. Bruk svampelys eller små lamellglass eller frostede glasslys som ligger for å lyse opp attraktive kantplantasjer, og gir dermed ekstra farge og interesse.

Flomlys, som ligner på andre deler av hjemmet, kan også brukes. Plasser dem så høyt som mulig for å eliminere blendende gjenskinn og for å gi størst mulig belysningssirkel for hver armatur.

Vær spesielt forsiktig så lysene ikke skinner inn i naboens vinduer eller hjemmet. Uskjermede lyskastere kan bare brukes hvis de er plassert høyt og utenfor veien.

Monter alle lysene i vippende eller svingbare braketter, slik at de kan sikte etter behov for best resultat.

Konklusjon

Selv et lite bakgårdsdesign, med noen kreative installasjonsteknikker, belysning og kombinasjoner kan gjøre et hjem sikrere, morsommere og mer verdifullt.

Effektene som er skapt praktisk og estetisk med landskapslamper er bare bundet av designerkreativitet, landskapsarbeid og eksisterende arkitektoniske trekk.

Tillegget av landskapsarkitektur utvider en hageopplevelse i verdi både i tid og skjønnhet ut på kveldstid.