Skip to content

Ananas salvie (Salvia elegans)

8 de april de 2021
  • De skarlagenrøde blomstene av ananas salvie er et godt tillegg til høsthagen. Klikk på den andre pixelen for å forstørre og lese bildeteksten.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Salvia elegans er plantet i teselskapshagen, siden det er en urt jeg liker som en avslappende te.
  • Blomster smaker som en kaprifolium med ananas-smak for meg – ikke rart at pollinatorene tiltrekkes av denne urten!
  • Kombinasjonen av uklare lyse grønne blader og skarlagenrøde blomster gjør denne planten til en knockout i hagen.
  • Wow! Ananas salvie gir flott hagefarge i det falmende høstlandskapet.
  • Gartnervenninnen Deborah Hall kombinerer Salvia elegans med S. leucantha og zinnias for en nydelig skjerm.
  • Denne planten var en god 4 meter høy før jeg kuttet den for å bringe innendørs og laget en strålende blomsteroppsats.
  • Okie-gartner og urtekompis Kay Whitlock dyrker sin ananas salvie i hevede senger og bur dem for å beskytte dem mot hjort.
  • Levende røde blomsterpinner tiltrekker pollinatorer og lager også flotte blomsterbuketter.
  • Løvverk er mykt og uklart og bladene er elegante i form.

I går kveld hadde vi vår første frostadvarsel, så i går sendte lokale gartnere seg rundt og prøvde å høste det siste av urter og blomster, plukke chili og samle grønne tomater. Ananas salvie var i hennes fulle regalia, og jeg ville ikke kutte henne, men hun er nå en stor, nydelig bukett; for stort for spisebordet, pryder hun stuen.

Denne søt-duftende salvien, en øm flerårig for meg, er en urteaktig busk som kommer fra høylandet i Mexico og Guatemala. Det er semi-woody, ganske buskaktig, ved at den vokser til en stor busket plante som kan nå fire til fire og en halv meter høy og lett spre seg til tre eller fire meter bred. Den liker full sol, og kan lide tørke – den mister bladene etter visning – og hvis den blir vannet, vil den vanligvis komme tilbake.

De myke, uklare bladene til Salvia elegans er virkelig elegante i tekstur og form; de varierer fra limegrønn til lysegrønn avhengig av kultivaren. I varme klima, fra soner 9 til 11, kan de fremtredende, røde blomsterpiggene dukke opp så tidlig som i august, mens de i min sone 7-hage her i Maryland dukker opp veldig sent på sesongen, tidlig på høsten og går med den første frosten. Vanligvis henger kolibrier for at denne planten skal blomstre før de drar sørover; de elsker den søte nektaren til disse skarlagenrøde rørformede blomstene. Jeg elsker dem, ikke bare for smaken, de er estetisk herlige om høsten når de fleste andre planter dør, og avslutter sommersyklusen og hagen ser litt melankolsk ut. Disse lyse bladene og blomstene skiller seg ut mot høstens bakgrunn. Hvis du er heldig nok til å ha et drivhus, kan du ta med ananas salvieplanten innendørs og nyte blomstene i ganske lang tid før de blekner.

I varmere klima vil denne prangende salvia blomstre gjennom hele vinteren, hvis den er beskyttet. Jeg har sett det blomstre i New Orleans i januar og februar. Ananas salvie bør forplantes med stiklinger eller splittelser. Hvis du gjør deg klar for frost og ikke kan bringe planten innendørs, så fortsett og ta tipsstikk nå, og prøv å rote dem og ha dem til våren. Det er best å ta en rotkutting fra en bladspiss uten en blomst eller blomsterknopp – men jeg har gjort det – med mindre suksess enn bare en bladspisskutting.

Når de gnides eller børstes, lukter de spisse bladene av ananas salvie fruktig av ananas og litt musky av salvie. Avhengig av vær, klima og vann, lukter disse bladene noen ganger sterkt av ananas, mens andre ganger er det knapt et snev av det. De strålende, langhalsede blomstene har en lignende aroma og smak, selv om blomsteraromaen er sterkere og salviesmaken er mildere.

Jeg bruker både bladene og blomstene i oppskrifter, men jeg liker blomstenes farge og smak best. For å bruke blomstene på kjøkkenet kutter du blomsterpiggene og vasker dem og tørker dem forsiktig. Blomstene kan plukkes eller fjernes fra stammen til blomstertoppene. Selvfølgelig foretrekker jeg dem friske: Jeg tørker dem for å bruke den rosenrøde fargen i te.

Jeg nyter te fra både bladene og blomstene, og bruker dem friske når de er tilgjengelige og tørkes også. I tradisjonell meksikansk medisin brukes en infusjon av ananas salvie for å behandle angst og for å senke blodtrykket. Dermed antas det å være en urt med angstdempende og antidepressiva dyder.

Foruten te og andre drikker, brukes disse duftende blomstene i gelé, syltetøy, scones, shortcakes, kaker, sorbet, iskrem, desserter, salater, med frukt og som pynt for slående farger og et søtt snev av ananas-kaprifolssmak. For en imponerende og deilig dessert liker jeg å legge blomstene og / eller hakkede bladene i røren til ananas opp-og-ned-kaken, og så når den er vendt ut av pannen, sprer du blomster over toppen.

Ikke la Salvia elegansene være ute i kulden – høst den, ta planten innendørs, lag rotskjær – og nyt den!