Skip to content

Bærekraftig brann, økologisk varme: bioetanol

31 de januar de 2021

For bare noen få dager siden snakket vi om en ny generasjon peiser som i tillegg til andre fordeler (som å være bærbar) var en gest for å bevare miljøet. Biopeiser er foreslått som alternativ til tradisjonelle peiser, men også som en varmebestand for å redusere vårt fotavtrykk på planeten. Et oppvarmings- og dekorasjonssystem basert på et veldig særegent biodrivstoff: bioetanol.

Også kalt biologisk alkohol, bioetanol er en helt naturlig varmekilde. Å forstå hvor den kommer fra er den beste måten å bli vant til ideen: den innebærer gjæring av organisk materiale som er rik på karbohydrater. Dermed blir korn (som bygg), sukkerrelaterte avlinger (som sukkerrør i seg selv) og stivelsesholdige matvarer (som poteter eller mais) forvandlet til en fornybar energikilde som er fullstendig respektfull for miljøet vårt. En nysgjerrighet å huske på: basen til denne biologiske alkoholen er ingen ringere enn den samme etylalkoholen som vi kan finne i en Tempranillo-vin. Noe som står for i hvilken grad det er et mer naturlig alternativ å generere varme uten å for eksempel ty til forbruk ved å brenne andre råvarer av vegetabilsk opprinnelse.

Men selv i den sammenligningen, bioetanol har aspekter som skiller det i en peis: Siden det er denaturert alkohol (som en gang blir brent, forvandles det til vanndamp og CO2), genererer det ikke røyk, sot eller lukt. Den eneste forholdsregelen vi må ta for å bruke den til en biopeis, er behovet for ventilasjon av rommet der det ligger.

Ellers vil brannen vår med biologisk alkohol ikke ha noe å misunne det vi kan generere i en konvensjonell peis. Spesielt siden biopeisene har forskjellige brennende krefter for å tilpasse seg behovene til hvert rom. Og for de som tror at sjarm er tapt med denne typen drivstoff, bare to gode grunner til å overbevise dem: flammen er helt ekte, og ja, den kan ledsages av tømmerstokker hvis vi ikke vil miste peisens magi. alltid. Med en fordel: de vil aldri bli fortært.

Bilde | Gulv