Skip to content

Bøker for gartnere, fôrere og kokker

29 de mars de 2021
  • Salongbordet mitt stablet med bøker – bare noe av lesestoffet mitt. Klikk på en annen piksel for å forstørre. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Foto / illustrasjon: susan belsinger

Jeg er en tilstått bibliofil; Jeg elsker bøker. Jeg liker å lese og lære og prøver å tilbringe tid hver dag med en bok. For øyeblikket leser / leser jeg minst seks bøker. Her er noen ideer til gaver til favorittgartnere, villmatfôrere og kokker akkurat i tide til høytiden eller å lese i det nye året fremover. De fleste er nye – noen bare nye for meg.

Bøker tar meg til et lykkelig sted. Det spiller ingen rolle om jeg forsker eller leser for fornøyelsen, jeg kan sitte koselig ved vedovnen med en kopp te og slappe av på sofaen med en cocktail i badekaret (ja, jeg har en bokhylle med vinglassholder og stearinlys), eller støttet opp på puter i sengen langt ut på natten.

Det var utfordrende å velge bare seks bøker å ta med her – ingen spesielle kriterier egentlig – disse er nærmere toppen av haugene på salongbordet mitt.

Jeg er for alltid en elev av trær – vi mennesker kunne ikke leve uten dem. Den første boka på denne listen er ikke ny, men den er nylig publisert på nytt. Jeg så illustrasjoner fra denne boka i en artikkel, som tilskyndte meg til å fortsette å finne den.

Treboka for barn og deres voksne, skrevet og illustrert av Gina Ingoglia, utgitt av Brooklyn Botanic Garden, Inc., 2019, er en vakkert illustrert bok, med enkel å forstå tekst og ordliste og «fanger trærnes absolutte magi». Det er informasjon om hvordan trær vokser, “spiser og drikker”, blomster og frukt; og så er det oppføringer på individuelle trær med utsøkte, detaljerte tegninger av form, blader, blomster, frukt, frø og samaras. Det appellerer til både barn og voksne.

I løpet av den siste sommeren da jeg deltok på den store åpningen av Center for Medicinal Plant Conservation dedikert til Jim og Peggy Duke ved United Plant Savers Botanical Sanctuary i Rutland, Ohio, hadde jeg den store gleden å gjøre en tur i vill skog med Paul Strauss. Han er virkelig en treelsker og jeg kjøpte boken hans: De store urtene, undertekst Bruk og misbruk, naturhistorie og identifikasjon av store tre- og buskearter i Midt-Vest og Øst-USA, med historier og innsikt i et liv gift med gård og skog, som ganske mye beskriver hva boka handler om. Publisert i 2014 av XOXOX press, dette er en veldig hyggelig lesning, og jeg må si at det er veldig mye gult utheving i eksemplaret mitt. Her er et sitat fra Paulus: “Et liv sentrert på jorden er det mest givende, og gir deg muligheter til å se sammenkoblingen av alle ting og de dansende sirkler av liv og død, å være uendelig ydmyk og overrasket når du høster det du sår. ”

Saving Our Seeds, The Pratice & Philosophy er den andre boka om frøsparing av vennen Bevin Cohen fra Small House Farm. Foruten å dyrke og redde sitt eget frø, gjør Ben utrolig arbeid for å fremme frøsparing og reiser rundt i landet for å delta på og holde foredrag på frøbytter, og har hjulpet mange lokalsamfunn med å starte sine egne frøbiblioteker. Jere Gettle, grunnlegger av Baker Creek Heirloom Seed Company, skrev fremover for denne fullfarge boken, og det er mange flotte bilder av produsere med tillatelse fra Baker Creek. Ben har ubegrenset entusiasme for alt som er relatert til hagearbeid og frø, og selv om han er ung, har han evnen til å fortelle en god historie.

Mens jeg studerte Nord-USA, kom jeg over det Sioux Chef’s Indigenous Kitchenav Sean Sherman med Beth Dooley, utgitt av University of Minnesota Press i 2017. Denne boka vant en James Beard Foundation Book Award og med god grunn; den inneholder bare urfolk, grønnsaker, frukt, vilt og grovfôr, vilt og fisk. «Sherman fjerner utdaterte forestillinger om indiansk mat – ingen yngelbrød eller indiske taco her – og bruker ingen europeiske stifter som hvetemel, meieriprodukter, sukker og svin og storfekjøtt.» Denne boken vekket tankene mine om ekte urfolksmat og oppskriftene inspirerte meg – med smakfulle resultater – jeg beundrer hans arbeid.

Siden jeg fôrer og spiser villmat, har jeg nylig funnet to bøker om emnet – begge er vakre tomater – og veldig forskjellige. The New Wildcrafted Cuisine: Exploring the Exotic Gastronomy of Local Terrior av Pascal Baudar, utgitt av Chelsea Green Publishing i 2016, fremhever mat fra hans kystnære bioregion i California, men det handler ikke egentlig om identifikasjon av vill mat – selv om det er mange bilder av vill mat. I forordet, forklarer Baudar, “Denne boken handler om å utforske fra et kulinarisk perspektiv hva villmarken gir oss så sjenerøst, og om hvordan du kan lage interessante ingredienser som vil representere din lokale terrior som fôrmann, kokk eller kokk. I noen grad fyller det et gap mellom fôring og matlaging. ” Hans bruk av ville botaniske planter er spennende og ærefrykt inspirerende – herregud – jeg har skapt nye eddiker, krydderblandinger, sukker og sirup – og en utrolig gjæret varm saus med ville greener. Og jeg har bare begynt!

Siste, men absolutt ikke minst, er Marie Viljoen Forage, Harvest, Feast: A Wild-Inspired Cuisine, utgitt i 2018 av Chelsea Green Publishing. Dette er min nye favorittkokbok som bruker villfôr. Viljoen kjenner villmatene sine og har kapitler om 36 forskjellige planter, og bruker dem i alt fra forretter og cocktailer til hovedretter, desserter og alle slags sauser, gjæringer, krydderblandinger og salter. I sin introduksjon sier hun: “Å anerkjenne og utforske et miljø gjennom dets planter er en viktig måte å orientere oss på, å gjenkjenne hvor vi er og å ære det. Foraging handler foraging like mye om å lære av plantene rundt meg som for å fremme deres beste kulinariske kvaliteter, og redusere eller transformere deres verste. Det er et givende, spennende og uendelig oppdrag. ” Jeg kunne ikke vært mer enig! Hennes kapittel om Sumac inspirerte meg så at jeg umiddelbart fulgte instruksjonene hennes for malt sumac og laget henne Sumac Essence og Sumac Sugar. Jeg holder på med tiden til våren da noen av disse ville plantene vil være tilgjengelige for høsting. I mellomtiden sitter jeg ved vedovnen og leser og drømmer om gjenoppvåkning av jorden og alle våre grønnvoksende planteallierte.