Skip to content

Bomullsdyrking

4 de juni de 2021

Har du noen gang lurt på hvor de får bomull og hvordan dyrkes den? Vel, det viser seg at en av de mykeste gavene skapt av naturen (hvis ikke den mest) kommer fra en slekt med busk og urteaktige planter som er ideelle å ha i små hager av slekten Gossypium. Den mest kjente og mest brukte er Gossypium hirsutum, som vokser som en årlig plante som når 150 cm i høyden i Mexico. På grunn av sin rustisitet og enkle dyrking, kan den plantes i et bredt utvalg av klima.

Bomull har blitt brukt av mennesker siden uminnelige tider, spesielt og spesielt for å lage tepper og strøk for å beskytte seg mot kulde. Men i tillegg er det en veldig interessant plante som er vel verdt å så minst en gang i livet.

Hvordan gjøres bomullsdyrking?

Å dyrke bomull er ikke vanskelig

Bomull er brukt av mennesker i uminnelige tider, spesielt og spesielt for å lage tepper og strøk for å beskytte deg mot kulde. Men i tillegg er det en veldig interessant plante som er vel verdt å så minst en gang i livet.

Først av alt er å få frø. Det blir lettere å finne distributører som selger bomull. Det er grunnen til at ditt nærmeste barnehage eller hagesenter mest sannsynlig har eller kan få dem uten problemer.

Såbedet (som kan være en skogsbrett, individuelle potter, … hva du enn har mer for hånden) blir klargjort om våren, like etter at risikoen for frost har gått. Som underlag kan du bruke en spesifikk til såsenger, eller en universell. Hvis du får betalt bedre, men det er virkelig ikke viktig.

Vi må plassere den i full sol slik at plantene kan vokse raskt og sunt. Hvis du ser at de vokser veldig slanke, med veldig lange og veldig fine stilker, er det et entydig tegn på at de mangler lys.

For å unngå unødvendige risikoer, når de er omtrent 15-20 cm høye, kan de plantes i store potter, ca 45 cm i diameter. Det kan virke som en overdrivelse for deg, men jo mer substrat røttene har, desto kraftigere vil planten vokse.

Bomullsplanter vil blomstre, hvis alt går bra, om sommeren. Kjønnet Gossypium har hvite og gule blomster, men formen endres ikke. Når blomsten er pollinert, begynner kapselen å danne seg, som når den modnes og åpnes, vil eksponere bomullen.

Dette er en plante som, i tillegg til å ha flere bruksområder i tekstilverdenen, er veldig dekorativ, ideell å ha i hagen eller i potter.

Hvordan ta vare på en bomullsplante?

eksistere to viktige nøkler som vil gjøre bomullsvekstene dine vellykkede, som er den korrekte tilstanden til jorda der den skal dyrkes og i utgangspunktet tar hensyn til mengden vanning den trenger.

Bomullsplanten klarer seg best i jord som viser litt dybde og når den vannes, vannet beholdes. Dette har å gjøre med at bomull hele tiden trenger fuktighet for riktig vekst, så leire anbefales ofte som et av de viktigste elementene for jorda til disse avlingene.

Selv når underlaget beholder alt vannet du vanner med, uansett alltid det er bedre å gjøre en konstant vanning, som gir riktig fuktighet til jorden, uten å overskride dette og etterlate vannpytter. Som du vet, er det forskjellige måter å vanne på, og du kan velge hvilken som helst av disse, og oppnå positive resultater hvis jorden holdes fuktig.

Irrigasjon

Dette er typene vanning du kan velge:

Dryppvanning

Denne drypp vanning teknikken Det er en av de mest brukte i nyere tid, spesielt i avlinger som dyrkes i urbane områder, og representerer en av de beste måtene å vanne etter en bomullsavling.

Dette har å gjøre med at dryppet vil gi konstant fuktighet, men samtidig kontrolleres. Fra på denne måten vil planten alltid ha den nødvendige mengden vann, men samtidig vil den aldri danne pytter som kan skade den.

Vanning av furer

Fra de første sivilisasjonene og imperiene til i dag, fure vanning er en effektiv metode for riktig vanning av bomullsplanten, men det er også sant at du må ta noen forholdsregler.

I prinsippet må gulvet vise et perfekt nivå, slik at det ikke stikker og stagnerer en mengde vann i et bestemt område av avlingen, som påvirker planter. Denne teknikken i dag kan også være dyr.

Sprinkler vanning

Sprinklerne for vanning er også en veldig effektiv metode, siden de til og med vil bli programmert til å vanne automatisk på bestemte tider av dagen og den nøyaktige og nødvendige mengden for denne typen avlinger. Problemet er at et avlingssprinklersystem kan bety for mye av en investering, ikke bare av materialer, men av arbeid.

Abonnent

En annen av de grunnleggende faktorene når det gjelder riktig stell av bomullsplanter, er å gi dem næringsstoffene de trenger gjennom riktig gjødsling av landet sitt.

På samme måte som med risikoen, abonnenten må være perfekt balansert og presentere visse mineraler som vil være avgjørende for dens utvikling. En av de mest brukte for å gjødsle denne typen planter er fosfor.

Generelt er det i store kommersielle bomullsplantasjer at bomull brukes i gode proporsjoner, fordi det gir planten den nødvendige styrken for å åpne kapselen raskere og mer effektivt.

Et annet godt næringsstoff for en bomullsplante, som for mange andre planter, er også kalium, noe som får disse avlingene til å vokse seg sterkere og sunnere og til og med føre til at stilkene blir høyere enn om de ikke ble gjødslet. Det er en plante som krever konstant gjødsling.

I tilfelle tilstrekkelig gjødsel ikke er gitt, vil volumet av bomull som skal ekstraheres fra hver plante helt sikkert være mindre og svekkelsen av planten vil bli sett med det blotte øye.

Når plantes bomull?

Bomull er en plante som vil ha sol

Det vil være våren det rette tidspunktet å begynne å dyrke plantene av bomull, når temperaturene begynner å stige og vi ikke lenger har registreringer av forkjølelse som kan påvirke den i den første delen av veksten. Vi kan gjøre dette selv med frøene som andre avlinger har etterlatt oss i løpet av høsttiden.

Det vil være på denne tiden av året når anlegget vil ha et miljø som bidrar til riktig utvikling og vekst, i et varmt og fuktig miljø som invaderer hagen din om våren.

I tilfelle du ikke har frø, kan du kjøpe dem i hvilken som helst hagebutikk eller barnehage du kan finne for å starte plantearbeidet. De du vil suge i vann i omtrent en dag, for neste dag å velge de som har sunket i det vannet. De som flyter, vil ikke gjøre deg bra.

Deretter plasserer vi såbedet i en gryte, som blir fylt fullstendig med jord og deretter vannet, for å avslutte med å sette av to eller tre frø i hvert av disse frøbedene. Dette vil bli belagt med et gjenværende underlag, og deretter vann igjen, men denne gangen ikke med direkte vann, men heller sprayet.

Hvor lang tid tar det før bomull vokser?

Etter den første prosessen med å forberede substratet og frøene for spiring, må vi vent mellom en og en halv måned og to måneder slik at vi ser planten for første gang, og så kan vi overføre den til hagegulvet eller til forskjellige potter.

Etter dette vil hele vekstprosessen komme, som med den perfekte gjødsel vil gjøre at bomullsplanten vår har vokst og klar for fiberproduksjon om seks måneder, fra det øyeblikket du har plassert dem i frøbed.

Bomullssorter

Det er mange varianter av bomull

Visste du ikke bare er det en art bomull som kan plantes, men er det rundt 40 forskjellige typer rundt om i verden? Bomullsplanten har forskjellige varianter, men det er kjent at bare 4 av disse artene er de hvis fibre kan brukes kommersielt.

Dette er de fire variantene som dyrkes for senere salg:

Gossipium arboreum

En av de mest brukte plantene for dyrking og handel med bomull i verden kommer fra Sri Lanka og India, men Den distribueres mange andre steder, blant hvilke en stor del av det afrikanske kontinentet og hele Europa skiller seg ut, og er en av de mest funnet i bomullsområdene i Andalusia.

Gossypium barbadense

Denne typen bomullsplanter er hjemmehørende i sørlige områder, som Sør-Amerika og til og med noen land som bader Stillehavet, men også i den sørlige delen. Det er en av de mest brukte bomullsstoffene fordi det er en del av en utvalgt gruppe kalt ekstra lange fiber bomull.

Gossipium herbaceum

En annen av variantene som gir motstandsdyktige fibre i bomullene og som har sin opprinnelse i de tropiske områdene i Afrika, selv om den også brukes i hele Spania og Portugal, der det har blitt en art som vokser naturlig.

Gossypium hirsutum

Denne arten Det er også hjemmehørende i det mellomamerikanske området og har blitt et emblem for handel med bomull over hele dette kontinentet, og er veldig populær for å være den mest dyrkede sorten i USA. Denne arten representerer det absolutte flertallet av bomullsproduksjonen globalt.

Ulike varianter av bomullstrær finnes i alle de varme og fuktige områdene i verden. Disse ligger vanligvis i skoger som ikke finnes i høye høyder, siden de ikke motstår mer enn 300 meter over havet og kan nå nærmere tretti meter på voksenstadiet.

Utvilsomt, utvinning av bomull fra disse trærne er den største bruken av disse trærne, selv om det er kjent at treet er mye brukt for sine oppdriftsegenskaper, for å lage flåter og akvatisk tilbehør.