Skip to content

Klimakontroll i drivhus

24 de juni de 2021

Som vi allerede har nevnt i andre innlegg, er en av viktigste fordelene med drivhus er at vi kan kontrollere temperaturen og klimaet vi har inne i den overbygde hagen vår.

Det er av denne grunn at vi i dag gir deg noen tips om klimakontroll i drivhus:

  • Hvordan øke lyset? For å øke lyset til drivhuset vårt er det viktig at vi orienterer det mot lengdeaksen fra øst til vest før vi plasserer det. Siden med dette vil vi sørge for at det får lys om dagen (når solen stiger) og om ettermiddagen (når solen motsetter seg). På samme måte er det viktig at vi unngår steder med mye skygge, og at vi prøver å holde drivhuset alltid rent, for å unngå opphopning av støv og vann, spesielt på takene og på veggene. Hvis du allerede har bygget drivhuset på et sted hvor ikke mye lys når det, anbefaler jeg at du bruker kunstig belysning med natriumlamper med høyt trykk.

  • Hvordan redusere lyset?: Hvis problemet ditt ikke er mangel på lys, men tvert imot overskuddet av det, anbefaler jeg at du bruker skyggenett for å mørke drivhuset litt.
  • Hvordan heve temperaturen? Hvis du vil øke temperaturen på drivhuset, må du sørge for å holde det lukket og ha et termisk plastdeksel. På samme måte kan du bruke et flyark for å begrense kjøling litt om natten eller bruke et luft- eller varmtvannsanlegg.
  • Hvordan senke temperaturen?: For å gjøre drivhuset kjøligere kan du bruke en type side- eller overliggende ventilasjon, plassere hvitt eller svart mesh utenfor drivhuset eller også bruke termiske skjermer med aluminium for å reflektere stråling.