Skip to content

Brennesle lager vakker suppe!

12 de april de 2021
  • Nettlesuppe er like velsmakende som den er næringsrik. Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
  • Man trenger å bruke hansker når man håndterer brennesle, ettersom de har et langvarig stikk. Jeg bruker dem for å høste og fjerne bladene fra stilkene. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Sauter rotgrønnsakene med litt selleri først: løk eller purre, poteter, gulrøtter, hvitløk, kanskje en rødbete. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Når du har tilsatt buljongen og kokt grønnsakene til de er møre, legg til de stammede neslene. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Vikk nettlene og smak til krydder. Suppen kan spises som den er, eller purees – en del av den eller hele den – avhengig av hvilken tekstur du vil ha. Foto / illustrasjon: susan belsinger

Det er så mange fantastiske ting om våren – og det gleder meg å ha friske, mineralrike og vitaminbelagte grønne urter som dukker opp for å bringe inn på kjøkkenet og lage de sesongbaserte rettene som vi ikke kan ha resten av år. Brennesle er en favoritt av meg, og selv om jeg ganske nyter en nesle spanakopita og en salsa verde laget av brennesle, kylling, løvetann, og sorrel eller oxalis – nesle suppe er en god komfortmat i tillegg til å være en vår tonic.

Instrumenter for å lage suppe:

Jeg følger ikke en streng oppskrift – jeg bruker det jeg har på hånden eller det jeg har lyst til. Start med en knott usaltet smør og noen spiseskjeer olivenolje i en tunge bunn suppekanne. Varm opp på middels varme og tilsett en hakket løk eller 2 hakkede purre og surr i noen minutter.

Tilsett 2 til 3 mellomstore poteter, hakket. Rør og sauter noen minutter og tilsett 2 stilker selleri og 2 gulrøtter, hakket. Rør, dekk til og svett i noen minutter.

Denne siste suppen jeg lagde, hadde jeg noen dampede gyldne rødbeter, så jeg hakket en stor og la den i gryten (jeg gjorde aldri dette før, men den var ganske fin).

Jeg legger vanligvis et nytt løvblad til de fleste supper, og jeg brukte ca 5 eller 6 fedd hakket hvitløk og et par ts tangflak. Rør innholdet i gryten og tilsett ca. 6 kopper grønnsakskraft, dekk til og kok opp; reduser varmen og la koke i ca. 15 minutter til grønnsakene er møre.

Tilsett 4 til 6 kopper nesleblader, dekk til og vis dem i noen minutter. Smak til krydder og tilsett havsalt og nykvernet pepper etter smak, sammen med en klype eller to med cayennepepper og kanskje 6 eller 8 dråper bitters.

Rør godt, juster eventuelt krydder og server som den er, eller pure del eller hele suppen med en nedsenkende (stav) blender. Jeg foretrekker å ha minst halvparten til tre fjerdedeler av suppen. Serveres varm; det er ganske bra laget på forhånd.

Et alternativ er å tilsette 1 kopp piskekrem i suppen når du blander den; det gir en rik suppe. Hvis du ikke har brennesle, kan du prøve noen andre blandede vårgrønnsaker fra hagen: kylling, løvetann, sorrel, spinat, chard eller karse.

Kos deg snart med en nydelig bolle med vårsuppe!