Skip to content

Utendørs gangbrobelysning: Tror du sikkerhet først?

9 de februar de 2021

Når landskapsbelysningsplanen din består av belysning gangveier, stier, trinn, innkjørsler og parkeringsområder, bør du først tenke på å gjøre dem trygge å reise. Lagre kunstneriske hensyn til senere.

Hvor mye lys trenger du?

Åpenbart trenger trafikkveiene rundt hjemmet ditt belysning på det lett å se-veien-nivået. Men den nøyaktige mengden lys varierer med gjennomkjøringen.

Generelt:

  • Fremgangsmåte trenger mer lys enn nivåvandringer
  • Turer trenger mer enn de fleste innkjørsler
  • Innkjørsler trenger mer enn parkeringsplasser
  • Parkeringsplasser trenger mer enn hagestier (kanskje)

For å komme til et mer presist svar, må du imidlertid vurdere følgende punkter:

  • Faren – jo større fare, jo mer lys trenger du.
  • Bruken – jo mer bruk en trafikkvei får, jo mer lys trenger du.

Nærheten til huset – jo nærmere en trafikkvei er til en ofte brukt dør, jo mer lys trenger du. (Årsaken: Når du går ut fra et sterkt opplyst hjem, tar det kortere tid for øynene dine å tilpasse seg en godt opplyst tur enn til en svakt opplyst.)

Når du planlegger utendørs gangbrobelysning, tenk sikkerhet først og kunstnerisk senere.

The Lighter The Paving, The Less Light Needed

Skinn et lys på en mørk overflate, blir det svelget? Skinn den på en lys overflate og den sprer seg. Vi forstår alle konseptet.

Men ikke glem ideen når du legger til banelys på en tur. Jo lettere belegningsfargen er, desto lettere er det å se belegget og desto mindre behov for lys.

Samme lette men forskjellige effekter

Nok et grunnleggende faktum om gangbelysning; Du kan se dem bedre når du går mot lyset enn når du går bort fra lyset.

Den åpenbare konklusjonen er at hvis du vil tenne en sti slik at du kan se komme og gå, enten lys i begge ender eller romlys langs den.

Kan hende du også liker:

  • 10 tips om hagelys
  • Tips om bruk av farget landskapsbelysning i hagen

Utendørs gangbrobelysning fra høyt eller lavt nivå

Du kan tenne gangveiene dine (kanskje flere av dem samtidig) med noen få armaturer installert høyt over dem, eller du kan plassere et større antall lavmonterte armaturer langs kantene. Dette er generell belysning kontra lokal belysning.

Fordelen med høyt monterte lys er besparelsen i innretning og ledningskostnader. Hvis du bor på en liten tomt, er det ganske mulig at bare en flomlys vil belyse gangen din, oppkjørselen og til og med fortauet.

Flomlys montert på huset og rettet utover hagen, forringer eiendommens utseende. Flombelysning på et stort åpent område ser aldri veldig attraktivt ut), og skaper absolutt en kritikkfull gjenskinn.

Bruk i stedet mer flom, rettet rett ned på bestemte asfalterte områder. Alternativet er å bruke noen stolplamper ved innganger og lavspent belysning langs kantene av gangen og oppkjørselen.

Belysning gangveier med nedlys montert ca 27 inches over asfalteringen koster mer fordi det er behov for flere belysningsarmaturer og mer ledninger. Og effekten er ikke bra med uattraktiv belegning.

På den annen side er belysningen utmerket på grunn av det konsentrerte området på belegningen. Du får ikke gjenskinnet du får fra dårlig skjulte høyt monterte lys.

Når vi snakker generelt, la oss bli spesifikke.

gangvei-lighitng-08312015

Lighting Walkways – Alternativene

Med flomlys – Monter dem 10 til 20 fot over turen. Fokuser dem på de farligste områdene, for eksempel en skarp sving eller et sted som ofte er glatt. Plasser dem slik at sirkler av lys overlapper hverandre.

Med postlys eller sammenlignbare inventar montert 6 til 8 fot over belegningen. Husk at du trenger lys i begge ender av turen; og hvis det er en lang spasertur eller det er beplantninger som kutter lys fra endene, vil du sannsynligvis trenge flere lys.

Med nedlys plasser dem langs kantene av turen slik at lyset faller på belegningen. Romlys er ikke mer enn 16 meter fra hverandre, men som med alle utendørslys, eksperimenter med avstanden før du gjør en permanent installasjon.

Med nivånivålys – Bruk disse små forseglede lampene i værbestandige bokser og belysningsturer og trinn. Enhetene er montert 6 til 8 meter fra hverandre og på nivå med kantene på en spasertur, og gir et mykt, uten lys som lyser opp asfalteringen, men lite annet. De er veldig rimelige å betjene.

Med veggmonterte inventar – Bruk disse der en gangvei går rett ved siden av huset, garasjen, et gjerde eller en vegg. Monter pyntegjenstander som ligner på stolpelys, men uten stolpen høyt på veggen.

Eller du kan bruke Spesielle inventar – litt mer enn lamellkasser av metall – og sett dem inn i eller monter dem på overflaten av veggen 16 til 24 tommer over belegningen. Plasser de innfelte enhetene omtrent 8 meter fra hverandre; avstanden til overflatemonterte armaturer kan være noe større.

Belysning Hagestier

Noen lener seg mot å lyse hagestier sterkt; andre lener seg mot å tenne dem akkurat nok til å tillate sikker bevegelse. Jeg favoriserer sistnevnte ved bruk av solbelysning.

Stier er ikke kjørt gjennomfartsvei. Det er det du kan kalle en «humør» -vandring – et sted å slappe av mens du nyter nattens mysterier.

Du er enig i dette eller ikke. Imidlertid håndter belysningen på samme måte som for gangveier. Heng flomlys i trærne eller legg nedlys langs sidene av stien. Øk lysintensiteten på farlige steder.

tent-trinn-08312015

Lysstrinn

Hvis du ikke lyser noe annet, går i det minste lys godt. Installer en eller flere down-lys ved siden av dem, eller lys dem ovenfra med lyskastere, stolpelys eller hengende inventar.

Skisserer tydelig alle trinn og stigerør, samt topp- og bunnlanding.

Belysningsveier og parkeringsområder

For å tenne en innkjørsel, monter flomlys høyt på garasjen eller i trærne. Bare området foran garasjen krever belysning, ikke hele oppkjørselen.

En ideell måte å kontrollere lysene på er med en elektronisk bryter som automatisk slår på lysene når billyktene treffer et «seende øye.»

Lys opp parkeringsplassen med lyskastere. Imidlertid teppe hele området fordi parkerte biler kuttet av lyset. Hvis de er pakket tett uten nok lys, kan vennene hekte klærne på støtfanger eller dørhåndtak.

For å skremme bølger

En av vennene mine, en elektroingeniør som bor godt ute i landet, installerte for lenge siden en elektrisk tur ved foten av hans lange innkjørsel. Når en bil ruller over dette, ringer den automatisk en bjelle i huset og slår på to eller tre utenfor flomlys om natten.

Selv om det ikke er med vilje, er det absolutt en god måte å motvirke sjøflyere hvis du bor i et landlig område. I byer hvor det er større sannsynlighet for at det er prowlers til fots, er en enklere installasjon å foretrekke.

Bare monter flomlys på alle hjørner av huset og sikte dem for å belyse eiendommen rundt. Kontroller lysene fra en enkelt bryter ved siden av sengen eller enda bedre – bevegelseskontrollerte lys. Så hvis du hører noen merkelige lyder utenfor, kan du blinke på lysene og av for å ødelegge den kommende inntrengeren.

Se ut av vinduet ditt

Når du sitter innendørs om natten, er vinduene rundt deg kalde, svarte, ugjennomtrengelige overflater. Dette kan ikke plage deg for mye hvis du har vinduer av gjennomsnittsstørrelse. Men bildevinduer er noe annet igjen.

De er så store at du ikke kan unngå å være klar over dem. Med mindre gardiner ødelegger de dekorasjonen av rommet. Og det faktum at de ble installert for å tillate glede av en vakker utendørsscene gjør deres speillignende svarthet mer irriterende.

Bildevinduer skal være like attraktive om natten som de er på dagtid. Og utendørsbelysning kan gjøre dem det hele året.

Skjermede verandaer også

Skjermede verandaer har omtrent samme slags problemer. Skjermen om natten blir en svart barriere mellom deg og utendørs. Selvfølgelig gjenspeiler det ikke interiøret, og det samme gjør et vindu. Men effekten er uansett dårlig nok.

Hva å gjøre

Generelt er løsningen på problemet med bildevindu og veranda-screening ganske enkelt å kaste nok lys på utendørsscenen. Dette vil balansere den lyse belysningen i rommet og dermed redusere refleksjoner på innsiden av glasset eller skjermen.

For å være spesifikk er det første trinnet å heve hagenes overordnede lysnivå med 150 watt flomlys.

Monter inventar 10 til 20 fot over bakken (minst 2 fot over toppen av vinduet). Hvis de er montert på huset, må du rette dem i omtrent 45 graders vinkel over vinduet.

Flommene alene vil komme langt for å løse problemet, men lyset de gir er ganske flatt. Så det er tilrådelig å gi gnisten til scenen ved å kaste litt konsentrert lys på viktige trekk ved hagen.

Dette kan gjøres av flekker, flom eller små lokale belysningsenheter.

En anbefaling av og til er å tenne bakken rett utenfor vinduet som et siste trinn i å drepe refleksjonene i glasset. Dette lykkes imidlertid bare med å drepe refleksjonene nær bunnen av vinduet.

Oppnå fullstendig eliminering av refleksjoner bare ved å senke lysnivået inne i rommet, eller ved å justere plasseringen av lamper slik at de ikke kaster lys direkte på glasset. Bruk av ugjennomsiktige lampeskjermer hjelper også veldig mye.