Skip to content

Byggdyrking

7 de juni de 2021

I dag skal vi snakke om kultivering av bygg. Dens vitenskapelige navn er Hordeum vulgare og kultivering av den er kjent for alle siden eldgamle tider. Opprinnelsen til denne avlingen er fra både Sørøst-Asia og Nord-Afrika. Det antas å være en av de første plantene som begynte å bli brukt da jordbruket først oppsto blant mennesker. Mange mennesker har funnet byggrester i arkeologiske utgravninger over 15.000 år gamle.

Av alle disse grunnene skal vi fokusere denne artikkelen på bygg. Du kan lære om dens egenskaper og dyrking.

Byggegenskaper

moden korn

Det er en plante som tilhører familien Poaceae. De som dyrkes, skiller seg fra de naturlige ved antall spikeletter som er igjen på hver tann i rachiene. Bladene er lysegrønne og smale i form. Den skiller seg fra hvete ved at den har en lysere grønn farge og hveten er mer oppreist i de første stadiene av veksten.

Når det gjelder røttene, har den et fibrøst rotsystem som ikke når for dypt hvis vi sammenligner det med andre frokostblandinger. Hvis forholdene og veksten deres er gode, når de knapt 1,20 meter dyp. 60% av alle røttene er bare i de første 25 cm av bakken.

Den har en tykk, oppreist stamme som består av mellom 6 og 8 internoder. Disse mellom nodene har større tykkelse i den sentrale delen. Avhengig av variasjonen av bygg som vi dyrker, endres lengden på stilken. Likevel, gjennomsnittshøyden svinger mellom 50 cm.

Blomstene ligger i tre stammer og en pistil med to stigmas. Det er en selvbestøvende plante som åpnes etter gjødsling. Dette er viktig for å bevare egenskapene til en gitt sort i fremtiden.

Byggkrav

Vær

For at bygg skal kunne dyrkes under gode forhold, må visse krav oppfylles. Det første du må vurdere er været. Selv om det ikke er altfor kresen om klimaet, trenger det at det er kjøligere og moderat tørt for at det skal trives. Ved ikke å være for krevende med dette, kan vi finne bygg utbredt over hele verden. Det trenger mindre varme for å kunne bli moden, slik at den kan bli funnet både på høye breddegrader og i høye høyder. I Europa kan du for eksempel se byggavlinger som ligger på 70 grader nordlig bredde. I andre land som Peru, kan vi finne bygg dyrket på 3000 meter høyt.

Dette i høyden skyldes at korn har stor kapasitet til å tilpasse seg i høyden. For at dette skal blomstre, må det sikres at den eldgamle arten blir fanget.

Et annet krav vi har er temperatur. For at byg skal spire, trenger vi en minimumstemperatur på 6 grader. Slik at den kan blomstre, omtrent 16 grader og, for å modnes helt, vil det trenge omtrent 20 grader. Som du kanskje forventer, er det frost i mange deler av verden om vinteren. I disse tilfellene, ikke bekymre deg for mye, fordi det tåler opptil -10 grader. Hvis vi er i klima hvor vinterfrosten er for sterk, er det bedre å så vårvarianter. Dette vil føre til at de begynner å utvikle seg så lenge frostene er over.

til vanlig

ører av bygg

Når det gjelder jorda, trenger bygg fruktbar jord. Selv om du kan ha gode produksjoner i ikke for dype og steinete jordarter, er det bedre hvis jorden er fruktbar og røttene kan ta godt tak. Den kan overleve så lenge, i begynnelsen av utviklingen mangler det ikke vanning. Ved å tolerere god saltholdighet kan bygg også sås i felt nær kysten. Han vil ikke ha jord som er for leirete eller kompakt. Dette er fordi spiring blir vanskelig ved å måtte gå gjennom komprimert jord og reduserer de tidlige stadiene av plantevekst.

Andre jordsmonn som De er ikke bra for bygg, de er de som er fuktige og utsatt for vannlogging. Det er sant at det er nødvendig å bevare en viss fuktighetsgrad i avlingene, men bare akkurat nok. Hvis vanningsvannet ender opp, vil røttene drukne og vil ikke kunne vokse. Hvis du har leirejord, kan du gjøre en god jordbearbeiding som du kan spare jordfuktighet med, men oppnå god drenering.

Med jord med for mye nitrogeninnhold kan innkvartering dannes og øke andelen nitrogen som vi finner i kornet til upassende nivåer. Dette skjer noen ganger når avlinger brukes til å lage malt til øl.

Angående mengden av kalsium du trenger, er det ganske tolerant. Den er i stand til å overleve i kalksteinsjord. Selv om den tåler en bred pH-verdi, foretrekker den leirjord som ikke har dårlig organisk materiale, men som har et høyt innhold av potash og kalk. Det er det eneste frokostblandingen som er så tolerant mot saltinnhold. Den tåler ganske høye verdier uten å redusere avlingen i avlingene.

Irrigasjon

byggdyrking

Fordi bygg har høyere transpirasjonskoeffisient enn hvete, absorberer det mindre vann totalt sett med en kortere syklus. En av fordelene er at det krever mer vann i begynnelsen enn på slutten, slik at en stor vanning ikke er nødvendig når avlingen har blitt moden. Dette er grunnen til at det ofte sies at bygg er mer motstandsdyktig mot tørke enn hvete. Og det er at siden det trenger mindre vanning, spiller det ingen rolle at det har en høyere svettekoeffisient. Dette gjør den mer motstandsdyktig mot tørke.

Hvis vi går overbord med vanning, er bygg veldig utsatt for skalering, så vi må være forsiktige.

Jeg håper at du med disse tipsene kan lære mer om å dyrke bygg.