Skip to content

California Springtime

12 de mars de 2021
 • «Tuscan Blue» rosmarin i full blomst i Carolyn og Dicks urtehage i Santa Cruz. Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Nærbilde av rosmarinblomstring – denne er kjent som «Golden Rain» eller «Joyce DeBaggio».
 • Artisjokkplanter plantet med grønn hvitløk.
 • Kolibrier elsker blomstene til ananas salvie – og surrer nær huset her i hagen foran.
 • «Sitrontre veldig pent og sitronblomsten er søt, men frukten av den stakkars sitronen er umulig å spise.» Ikke sant! Disse er guddommelige.
 • Bare plukket kurv med gull – sitroner altså – fra Carolyns bakgård! Jeg vet ikke om dere kaliforniere vet hvor heldige dere er å få dyrket sitrustrær i sin egen hage!
 • Vårbønner på Santa Cruz bondemarked – smakfulle salatfiksiner!
 • Hjemmelaget, håndplukket og pakket, en potpurri med salatgrønnsaker med ringblomstblad – blir ikke mye bedre enn dette.
 • Med disse buntene med chard kan man se hvorfor det kalles «Rainbow».
 • California bounty – denne avlingen kommer fra Watsonville – artisjokkhovedstaden i USA
 • Mange fargetoner av grønnkål.
 • En studie i rosa; her er et blendende utvalg av tulipaner på bondens marked.

Jeg har nettopp vært i Santa Cruz, California, hvor min kjære venn og medforfatter Carolyn Dille bor sammen med mannen sin, Dick Walvis. Carolyn og Dick bor i et nydelig gammelt nabolag, med veldig kupert terreng og en fjern utsikt over Stillehavet. Hagene deres ligger langt foran mine tilbake i Maryland, siden påskeliljene mine var omtrent 3 tommer høye og akkurat begynte å spire da jeg dro, mens deres er på topp, med noen av de tidligere variantene som allerede er brukt. Rosmarin og salvias – alt fra 6-fots prydplanter til den kulinariske Salvia officinalis og lysrøde blomster av ananas salvie (Salvia elegans) er i full blomst, mens det i hagen min i sone 7 er for tidlig å til og med sette ut ananas salvie.

Bakgårdshagen deres som ligger i en skråning, er hjemmet til blomstrende plomme, mandel, California-bukten, oliventrær og et sitrontre lastet med frukt. Blant disse trærne plantes enorme blomstrende rosmarinbusker, mange urter, blomstrende pærer, rosebusk, hvitløk, artisjokker og mange stauder. Da jeg gikk rundt i nabolaget, ble jeg forbløffet over antall sedums og kaktus som vokser overstrømmende i det tåkeklimaet.

Jeg kunne ikke vente med å besøke Santa Cruz bondemarked, som var overfylt og fargerikt – med råvarer og mennesker. Grønnsaker i alle farger ble stablet høyt, noen av dem med lilla fargetoner (grønnkål) og strålende regnbuestengler (mangold). Brassicas ble utstilt fra brokkoli og blomkål til rosenkål og spisse kål. Tabeller fulle av artisjokker, asparges vårløk, purre og reddiker viste vårbønner i full regalia. Utvalget av sitrus var utrolig – alle typer appelsiner jeg kunne tenke meg og mer – fra søte tangelos og mandariner til saftige, blodrøde frukter. Gule kuler fra store til små ble forsiktig stablet i pyramider: grapefrukt, pommelos (enorme og søte!) Og sitroner.

Vi forlot markedet etter å ha drukket bilder av fantastisk hjemmelaget surkåljuice; våre valg var dill pickle, smokey jalapeno eller purre og pepperrot surkål! Selvfølgelig måtte jeg prøve sistnevnte siden pepperrot er årets urt for 2011 og den er deilig! Vår rikdom med lokalt dyrkede grønnsaker og frukt inspirerte oss til å lage mange minneverdige måltider. Jeg vil legge ut noen favorittoppskrifter neste dag eller to. I mellomtiden kan du nyte våren i California med noen av de følgende bildene. For de av dere i kjøligere deler av landet, vet at våren snart kommer!