Skip to content

Cattail (Typha)

9 de juni de 2021

Det er et anlegg som ligger ved bredden av elver og innsjøer som har blitt et kjent bilde en høy pigg med en karakteristisk sylindrisk formasjon som ofte blir tegnet i tankene når man forestiller seg sumpete landskap.

Dette anlegget er Typha, også kjent under navnene på Cattail, cattail, cattail gladio eller cattail.

Kjennetegn

plante i vann kalt Typha

Bladene har blitt brukt i århundrer til å lage kurver, stoler og andre gjenstander. Det har vært veldig nyttig som vevsmateriale.

Rhizomet konsumeres i mange deler som Bolivia og Peru, siden det inneholder en høy grad av stivelse, kan de ømme skuddene konsumeres kokt og pollen brukes som kosttilskudd.

De Typha o Cattail ble ofte ansett som et ugress som vokser uforstyrrende ved kanten av vannkilder, som innsjøer og elver. Derimot, denne gamle planten er edel, allsidig og veldig nyttig både for mennesker og for andre levende vesener.

Slekten til denne planten har forskjellige arter over hele verden. De finnes i sumpete og fuktige områder som stille områder med ferskvann, innsjøer, dammer, myrer, grøfter og kanaler.

Denne vannplanten med urteaktige egenskaper, det vil si hardføre flerårig gressDen kan nå en til tre meter i høyden med et gjennomsnitt på 2,5 meter, og være en rhizomatøs stamme.

Blomstene er enestående, det vil si mannlige og kvinnelige blomster på samme plante. De har en terminal blomsterstandskarakteristikk og består av en sylindrisk pigg av veldig tette blomster, hannen over og hunnen under.

Bladene er like eller overstiger høyden på piggene. De er oppreiste, bifaciale, nesten alltid basale, distale, kappe, enkle, udelte, flate, langstrakte og tynne, med parallell venasjon, med svampete parenkym.

Blomstene er veldig små, unisexual, actinomorphic, og de kvinnelige er hypogynous. Hannblomstene i pigger når en høyde på opptil 40 cm og 15 mm brede og er skilt fra hunnene med 0,6-5 cm.

Disse blomstene frigjør pollen i tetrader eller monader, og frøene har stivelsesholdig endosperm. Frukten av planten er dehiscent og achene type, med en skarp gynofor og skarp stil.

Typer Typha

De Typha Det er en plante som er utbredt i forskjellige områder av verden, det er derfor den har forskjellige navn, flere arter og forskjellige bruksområder. Hva mer gir et utmerket økosystem for fugler og insekter, som fungerer som råmateriale for fuglereder og mat for mange arter.

Typha latifolia

Også kjent som cattail, cattail, cattail bayon, siv av matter eller lidenskap og vannmace. Denne arten vokser i tropiske og subtropiske tempererte soner fra den nordlige halvkule, blomstrer om sommeren og forekommer i sumpete områder. Den kan nå en høyde på halvannen til tre meter, og bladene måler to til fire centimeter brede.

vannplanter inne i en dam

Typha angustifolia

Denne andre arten er kjent under det vanlige navnet cattail, cattail og cattail. Den er hjemmehørende på den nordlige halvkule, spesielt Nord-Amerika, den finnes til og med i Peru og Chile.

Stammen til denne planten er spiselig og det er veldig populært i Vietnam hvor de kaller det bón bón.

Typha domingensis

Dette og som de andre artene det er en urteaktig flerårig plante, funnet på den nordlige halvkule og spesielt i sumpete områder. Den ble introdusert i Nord-Amerika og regnes som subkosmopolitisk.

Omsorg og dyrking

Når du har eller vil ha en kultur av Anea, er det viktig å kjenne til noen av egenskapene og følge noen tips. Selv om det er en ganske motstandsdyktig plante på grunn av sin ville natur, det er viktig å kjenne habitatet der de lett trives.

Plasseringen av Typha bør gjøres utendørs der den mottar en god mengde direkte sollys. De skal plantes om våren og når risikoen for frost ikke eksisterer. Selv om det ikke er veldig krevende når det gjelder jord, er det veldig viktig at det har god drenering.

Å være en vannplante, må fuktighetsgraden tas i betraktning. Elvebreddeanlegget må ha en våt stammeImidlertid kan vannet ikke nå bladene eller i det minste ikke for mye. Kompostering bør gjøres i de varme månedene med mineraler.

Beskjæring bør gjøres når blomsterstandene og bladene tørker, helst med saks. Det er en veldig motstandsdyktig plante mot skadedyr og sykdommer Og den tåler kulde ned til minst 4 grader Celsius.

De Typha Det er en plante som vokser spontant, den regnes som et ugress og i noen deler av verden som i Argentina har de til og med brukt kjemiske behandlinger for å eliminere dem.

Siden det er en plante som betraktes som vill, er det ingen spesifikk håndbok for dyrking, men takket være det at den har mistet mye land på grunn av avskoging, har noen samfunn tytt til å plante dem med kunnskapen som ble brukt i fortiden.

Bruk av cattail i dag

planter i vannet kalt Typha

De Typha, Anea eller Totora har alltid hatt en tradisjonell bruk og er det med sine piggkurver blir møbler laget og når det gjelder noen urfolkssamfunn, til og med småbåter.

Møre skudd av Typha angustifolia De spises som grønnsaker og inneholder mye jod. Noen er også bestemt medisinsk bruk for å kontrollere feber og diaré.

Foreløpig er den mest overraskende funksjonen til dette anlegget dets motstand mot anoksiske stoffer, som brukes innen fytoremediering med sikte på å behandle avløpsvann. Dens bruk som tungmetallfytoakkumulator.

Til slutt skal det bemerkes at det har tjent som råvare for å lage papir i mange år og dets karakteristiske utseende og sterkt relatert til det fuktige landskapet gjør det til et essensielt element i dekorativt landskapsarbeid.

De forskjellige typene av Typha har alltid vært til stede i dyrelivet, og å erkjenne at deres verdi blir en Virkelig interessant økologisk kunnskap.