Skip to content

Chile serrano (Capsicum annuum)

6 de juni de 2021

De chile serrano eller «Capsicum annuum« den kommer fra fjellene i det nordlige Mexico, mer vanlig i Hidalgo og Puebla. Det er også kjent som grønn chili, og dens viktigste kjennetegn er den intense varmen enda kraftigere enn jalapeño. Formen er sylindrisk, liten i størrelse og noen ender på et punkt.

Hovedegenskapene til serrano pepper

serrano chili plassert på en tallerken

I Mexico konsumeres det sterkt, da det er til stede i utallige typiske retter som chilaquiles, i sauser, supper, lapskaus og lapskaus. Anlegget måler 50 til 150 centimeter, bladene er flate, ovale og langstrakte, kantene er glatte, overflaten er hårete og grønn. Blomstene er hvite, har 5 kronblader, er hermafrodittiske og vises to måneder etter plantingen.

De er dannet i det aksillære området av planten, De går av etter to dager og viker for fødselen av chilipepper. Hver plante er i stand til å produsere 50 eller flere chilipepper, den gjennomsnittlige størrelsen er 5 til 15 mm bred og 60 mm lang. Når de er utviklet, når de omtrent 4 cm, deres tone endres fra oransje til rød og utseendet er buet og langstrakt. En plante som veldig godt kan dyrkes hjemme siden den ikke er veldig stor og produserer en god mengde chilipepper.

Kultur

Det første er å garantere en jord siden den må være lett og godt drenert, den anbefalte er en god sand, jord og kompostblanding som garanterer at frøene genererer et produkt med en sprø tekstur, riktig tykkelse og ideell varmegrad; tre elementer som direkte påvirker kvaliteten på chilien.

Det er praktisk å måle mengden av komponentene i underlaget for ikke å komme til kort, siden planten trenger en god mengde næringsstoffer for å bli sterk, sunn og gi god chili-paprika. Det er verdt å merke seg at det med en godt forberedt jord ikke er nødvendig å gjødsle kontinuerlig. Sesongen for dyrking av chili er sommer, av denne grunn er det nødvendig å kontinuerlig overvåke vanningen uten å falle i overflødighet, det vil si jordpytt, siden røttene kommer til å bli skadet og planten dør.

Et tegn på overflødig væske er at planten blir gulaktig, hvis den er i en åpen bakke, reduserer den vanningens intensitet, og hvis den er i en gryte, forhindrer den at det akkumuleres vann i fatet.

Hvis temperaturene er veldig høye og det tørre underlaget er merkbart på overflaten, før vanning er det viktig å kontrollere fuktigheten litt lavere for å avgjøre om jorden skal fuktes eller ikke. Spesielt hvis underlaget ikke har god drenering. Ekspertene i disse paprikaene anbefaler høsting før de er modne, noe som skjer omtrent 75 dager etter planting.

Dyrking krever god belysning, kvalitetsunderlag og godt ivaretatt vanning og uten overdrivelse. Chili paprika må samles direkte fra planten, da de er nødvendige for å alltid garantere et friskt og kvalitetsprodukt. I følge avlingseksperter er anbefalingen å plante dem i selskap med løk, koriander og tomater ettersom de kommer hverandre til gode.

Avlingsfare

Spiring og vekst av serrano pepper

Som andre avlinger utsettes de for forskjellige sykdommer og skadedyr, og det er derfor du må være årvåken. Blant de vanligste finner vi rød edderkopp, hvitflue, bladlus og bladgraver. Når det gjelder sykdommene som forekommer i disse avlingene, har vi hvit mugg og grå råte. Plantasjer krever passende avlinger for å unngå å bli påvirket av noen av disse elementene.

Eiendommer

Blant eiendommene er bidrag av vitamin C og A., mineraler som jern og magnesium, fiber, kalsium, svovelkarbohydrater, proteiner, jod, natrium og kalium, i tillegg til det høye vanninnholdet. Serrano chili har en primær bruk i meksikansk mat, som vi nevnte før, den er til stede i forskjellige tradisjonelle oppskrifter og er høyt verdsatt for sitt høye nivå av varme.

Det har også andre bruksområder som er til fordel for helsen, for eksempel å redusere blodtrykket eller aktivere sirkulasjonssystemet, samt å bidra til hudpleie. Andre av eiendommene fokuserer på forebygging av hjerteinfarkt, senker kolesterol, hjelper med blodtrykksforstyrrelser og er en naturlig blodfortynner.

Det er også knyttet til smertestillende, antimikrobiell, kreftdempende, smertestillende, migrene kontroll, slimløsende, appetitt beroligende og metabolisme akselerator, blant annet. Hvis vi snakker om den estetiske delen, tilskrives de helbredende egenskaper for kviser, stimulering av kollagenproduksjon, lindrer brannsår, fremmer hårvekst og sirkulasjon.

Typer serrano pepper

Serrano paprika stablet høyt

Faktisk det er bare en chili serrano og det er avledet hybridarter der visse egenskaper skiller seg ut, for eksempel er noen mer motstandsdyktige mot skadedyr eller sykdommer, andre har mer kjøtt, andre er bedre bevart over tid eller er mer krydret, og blant disse variantene er det noen som virkelig skiller seg ut:

 • Koloss.
 • Tampiqueño.
 • Centaur.
 • Paradis.
 • Tuxtlas.
 • Serrano 237.
 • Serranito.
 • Serrano Lord.
 • Serrano Huasteco.
 • Serrano del sol F1.
 • Serrano 3036.
 • Serrano balín.
 • Serrano lilla.
 • Tørr Serrano.
 • Serrano Veracruz.
 • Yucatan tørr fjellkjede.
 • Tampico Serrano.

Enhver av serrano pepper plantearter er preget av bredden på kronen som får den til å orientere seg mot sidene, som du vil observere hovedsakelig i plantene som er plantet i åpne rom. Likevel er fruktene vanligvis større og i større mengder. enn når de plantes i potter.

Denne chilien er ikke bare veldig populær og brukes i meksikansk mat, siden dens varme og ekstraordinære smak har gjort den til favoritten i mange andre land. I tillegg tilpasser den seg til ulike vekstforhold, noe som gjør det lett å så hvor som helst du har permanent sol og godt underlag.

Det er flere elementer i serrano som gjør den høyt verdsatt, den første er at den ikke bare gir et deilig krydder, men også etterlater en godt uttalt smak i maten. Den er så kjøttfull og saftig at du kan spise den råJa, gjør deg klar for en eksplosjon av smak på ganen.