Skip to content

Chili pepper, den varmeste pepper

17 de juni de 2021

De chili Det er pepper som ikke alle vil ha på tallerkenen. Smaken kan bli veldig krydret, til det punktet at en bonde nesten uforvarende har laget en som en enkelt bit kan gi deg et alvorlig problem.

Imidlertid har plantene av slekten Capsicum, som er de som produserer disse grønnsakene, også mange tilhengere. Så, Hvordan dyrkes de?

Chili-egenskaper

Ulike sorter av chili paprika

Chili, også kjent som ají eller chile, Det er frukten av arten av slekten Capsicum. Disse plantene er hjemmehørende i de tropiske og subtropiske områdene i Amerika, og kan være urteaktige eller buskige, med en normalt årlig syklus, men hvis forholdene er riktige, kan de leve i flere år.

Vokser veldig raskt opp til 2-4m. De har forgrenede stilker, med ensomme eller motsatte 4-12 cm lange blader, med petioles. Blomstene spirer i bladene med stammen, og er dannet av 4-5 kronblader (avhengig av art og / eller sort) i hvit, gul, blå, lilla eller tofarget farge.

Frukten, den såkalte chili pepper, er en hul kjøttfull bær som når den er moden blir gul, oransje, rød eller lilla som kan måle seg opptil 15 cm lang. Frøene er flate og gulaktige.

Hovedarter og sorter

Det er fem arter som er spesielt dyrket, som er:

 • Capsicum anuum: som inkluderer slike kjente sorter som cayenne, jalapeño eller chile de arbol.
 • Capsicum baccatum: som inkluderer den søramerikanske gule.
 • Capsicum chinense: som inkluderer de spiciest, for eksempel habanero eller naga jolokia.
 • Capsicum frutescens: inkluderer malagueta eller fugleøyet.
 • Capsicum pubecens: som inkluderer de søramerikanske rocotos og epletreet dyrket i Mexico.

Hvorfor er det så krydret?

Det er paprika som ikke er varm, og det er andre som er for varme. For hva er dette? Til et stoff som heter capsaicin, som er konsentrert i den hvite delen som er inne i frukten, i små vesikler. Selv om opptil ti forskjellige forbindelser er blitt oppdaget, dette er den som klør mest.

Avhengig av sorten og sorten, til og med personen selv, vil den bite mer eller den vil bite mindre. Scoville Scale er et mål på hvor paprika er basert på hvor mye capsaicin de inneholder. Den ble oppkalt i 1912 av Wilbur Scoville, som utviklet Scoville Organoleptic Test, som består av å fortynne et chiliekstrakt i sukkervann til krydret kan ikke lenger oppdages av en komite av undersøkere som vanligvis består av fem medlemmer.

Så for eksempel har jalapeño-pepper opp til 5000 på skalaen, noe som betyr at ekstraktet ble fortynnet opptil 5000 ganger.

Hvordan dyrkes den?

Chili frø

Å dyrke denne planten er veldig enkel, som du vil se nedenfor:

Såing

Chilifrøene bør sås på våren i såbedet. Som sådan kan du bruke et frøplantebrett, blomsterpotter, yoghurt eller melkebeholdere, … Uansett hva vi bruker, må det ha et hull for vanndrenering.

Når såbedet er valgt, må vi gjøre følgende:

 1. Det første er fyll den med universelt voksende medium (eller hage) som vi finner til salgs i alle barnehager eller hagebutikker.
 2. Seinere, vi legger frøene på overflaten forlater en avstand på tre centimeter mellom dem.
 3. Deretter, vi dekker dem litt, nok til at vinden ikke fører dem bort.
 4. Nå, vi legger frøplanten på et brett eller på en tallerken.
 5. Og endelig vi vanner under, det vil si å lede vannet mot det indre av brettet eller platen.

Frøene vil spire gjennom hele uken.

Transplantasjon

Når plantene har nådd en høyde på ca 10 cm, kan vi overføre dem til individuelle potter eller til hagen. Hvordan fortsette i hvert tilfelle?:

Pottransplantasjon

 1. Vi trekker dem forsiktig ut av såbedet. Når det gjelder to skjøter, kan vi forsiktig fjerne substratet fra røttene og skille dem.
 2. Nå, vi fyller potten, som må være minst 30 cm i diameter, med et universelt kultursubstrat blandet med 30% perlit.
 3. Så med fingrene eller en liten pinne, vi lager et hull i midten. Det trenger ikke å være for dypt, bare nok til at planten får plass godt, det vil si verken for høy eller for lav i forhold til kanten på beholderen.
 4. Seinere, vi plantet anlegg.
 5. Sist, vi vanner godt og vi plasserer det i et område med mye lys, men hvor det kan beskyttes mot direkte sol til vekst blir sett.

Planting i hagen

 1. Først av alt må du Forbereder terrenget. For å gjøre dette må du fjerne steiner og gress, og installere drypp vanningsanlegget.
 2. Nå, vi kan plante chili i rekkerog etterlater en avstand på omtrent 40 cm mellom dem.
 3. Seinere, vi vanner dem samvittighetsfullt, suge jorden godt.
 4. For at den skal vokse godt, anbefales det legg et lag på ca 2 cm tykt organisk kompost, som gjødsel.

Vedlikehold

Nå som plantene er på sine endelige steder, må vi vite hvordan vi skal ta vare på dem. For at det ikke skal oppstå problemer, anbefaler vi deg følgende:

 • Irrigasjon: vanning må være hyppig, 3-4 ganger i uken.
 • Abonnent: ettersom de er planter med frukt til konsum, må de betales med organisk gjødsel. Hvis de er pottet, vil de som selges i flytende form brukes slik at dreneringen fortsetter å være god; På den annen side, hvis de er i hagen, kan du bruke gjødsel i pulverform.
 • Beskjæring: Det er ikke nødvendig.

Innhøsting

Chili plante i blomst

Når chili skal høstes, avhenger av art og sort, men generelt kan vi begynne å høste dem 3-4 måneder etter såing, når de har den endelige fargen.

Og med dette er vi ferdige. Fant du det interessant? 🙂