Skip to content

Ikke overse japanske lønner om våren

15 de desember de 2022

Jeg antar at det er helt naturlig å hylle japanske lønner (Acer palmatum) for deres glødende høstløvverk. Ingen annen gruppe trær kommer i nærheten av å matche deres skarlagenrøde, oransje, karmosinrøde, gylne og burgunderrøde høstblader. Imidlertid er et aspekt av løvet som ofte overses den strålende visningen når de først dukker opp om våren. For noen japanske lønner overstråler vårshowet høstens.

«Purple Ghost»

Slik er tilfellet med lønnen som vises øverst kalt «Purple Ghost». Wow, se på de ketchup-røde bladene! Treet mitt er litt mer enn knehøyt, men det er den første planten som fanger øyet mitt når jeg går inn i skogshagen min. (Jeg har et halvt dusin japanske lønner der. I USDA Zones 8A setter de pris på flekkete ettermiddagsskygge.) Bladene blir grønne om sommeren og endres deretter til granatrøde med fremtredende, mørke lilla årer om høsten. «Purple Ghost» vokser sakte til omtrent 15 fot høy og 8 fot bred og ville gjøre seg bra i en container.

«Sommergull»

Grønne dominerer en skoghage, så hvorfor ikke få litt sol der inne? Det var min tanke da jeg la til «Summer Gold» japansk lønn (over). Om våren blir bladene lyse gule med røde kanter. Om sommeren eldes de til chartreuse-gule og blekner ikke eller brenner av varmen. Høsten finner dem lyse oransje og røde. «Summer Gold» er en oppreist dyrker og blir rundt 12 fot høy og 8 fot bred.

«Osakazuki»

Osakazuki-lønn

Noen her som noen gang har plantet en japansk lønn for blomstene? Sannsynligvis ikke, men du vil kanskje gjøre et unntak for «Osakazuki.» En av de eldste navngitte japanske lønnene, den ønsker våren velkommen med anhengsklaser av små skarlagensrøde blomster støttet av sitrongrønne blader. Bladet blir middels grønt om sommeren før det blir ferdig rødbrun sent på høsten, ofte etter Thanksgiving hjemme hos meg. «Osakazuki» er spesielt varmetolerant og tar full sol uten å brenne seg. Noen sier at den blir 20 fot høy og bred, men min er ikke halvparten etter 25 år. Kanskje jeg plantet den på toppen av en fossilisert Triceratops. Hei, det er mulig.

«Keiser 1»

Emperor 1 Maple

Når en leser spør meg hvilken japansk lønn jeg skal begynne med, peker jeg alltid på «Keiser 1.» Den blader ut en uke eller så senere enn andre typer og unngår dermed skader fra sen frysing. Lyst rødt løvverk holder fargen fra vår til høst, selv i skygge, og de falmer ikke i sommervarmen. Denne spreke dyrkeren når rundt 15 fot høy og bred. Mange anser det som en forbedring i forhold til den svært populære «Bloodgood».

«Hubbs røde pil»

Hubbs Red Willow Maple

Jeg avslutter denne opplysende diskusjonen med en japansk lønn som er veldig kul – «Hubb’s Red Willow.» Den har eksepsjonelt lange, smale, strenglignende brosjyrer som minner om bambus. Bladene utfolder seg knallrøde om våren, blir dypere til burgunder om sommeren og tar farvel med skarlagenrødt om høsten. Busket og nesten søyleformet, denne raske dyrkeren modnes til 12 fot høy og 6 fot bred. Plant en i dag! Kjøpested: «Emperor 1» er allment tilgjengelig på hage- og hjemmesentre. De andre er vanskeligere å finne. Gode ​​postordrekilder inkluderer Mr. Maple og Maple Ridge Nursery.