Skip to content

Double Duty Vegetable Gets Fortjent anerkjennelse

20 de mars de 2021
  • National Garden Bureau feirer 2018 som Rødbetsår. Våren er en god tid for å plante denne dobbelte grønnsaken. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey
  • National Garden Bureau feirer 2018 som Rødbetsår. Våren er en god tid for å plante denne dobbelte grønnsaken. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey

Mathistorikere mener at den ydmyke rødbeten stammer fra Middelhavskysten. I mange år spiste folk deilige villbeterbladene og fant til slutt ut at røttene også er spiselige.

Rødbeter er en av de smakfulle grønnsakene med to plikter, fordi både plantens røtter og blader er spiselige. Gartnere planter ofte en ekstra rad rødbeter for bare å nyte greenene. Rødbeter inneholder mye fiber, vitamin A og C og har mer jern enn de fleste grønnsaker, sier National Garden Bureau. NGB velger grønnsaker å feire hvert år, og 2018 er året for rødbeter.

Hvis ordet rødbeter fremkaller tanker eller typiske mørkerøde rødbeter, bør du vurdere å plante og dyrke andre typer, som gull, hvitt og noen med røde og hvite indre ringer. Rødbeter har også forskjellige formede røtter fra perfekte jordglobber til lange sylindriske røtter, gulrotformede røtter og flate røtter.

Rødbeter er en fantastisk kjølig sesongavling fordi de kan ta lett frost tidlig på sesongen. Planter rødbeter fra frø eller transplantasjoner. Mange rødbeter kan være klare mellom 55 og 70 dager.

For å plante rødbeter, velg et sted som får ca 6 timer sol hver dag. Hvis du vil ha en stor rødbete, kan du plante dem i et grønnsaksbed eller hevet bed. Rødbeter vokser også i beholdere, men du får et mindre utbytte.

Forsikre deg om at jorden er lett og leirete, fri for steiner, trerøtter og jordfinger for å oppmuntre til vakre rødbeter. Grav inn kompost og kompostgjødsel for å forbedre jordens fruktbarhet. Sukkerroer trenger å spire raskt, så hjelp dem å spire gjennom myk jord. Planlegg for drypp vanning eller en soaker slange for å sikre jevn og jevn jordfuktighet.

Hvis du planter sukkerroer, husk at hvert “frø” består av en klynge med flere frø som kan spire til forskjellige tidspunkter. Rødbeter må tynnes flere ganger i løpet av sesongen for å sikre at hver rot har plass til å vokse.

Når plantene er omtrent 2 inches høye, bruk en liten saks og tynn til ca. 1½ inches fra hverandre. Klipp alt bortsett fra den solideste frøplanten i hver frøklynge. Ikke trekk, ellers kan du forstyrre røttene til de andre plantene. Sørg for å skylle og spise tynnene.

Så, når rødbeter er omtrent 3-4 inches høye og toppen av roten er omtrent 1 til 2 inches i diameter, graver du opp hver andre. Rødbeter bør være plassert omtrent 4 tommer fra hverandre. Disse små rødbeter og grønnsaker er også gode å spise.

Hold jorda jevnt og jevnt fuktig. Når rødbeter fortsetter å vokse, må du holde beteskuldrene dekket av jord og ikke la dem tørke ut.

En sidebehandling av en velbalansert gjødsel rundt 4-6 uker etter planting kan gi planter et løft. Dryss tørr gjødsel på begge sider av radene og vekk fra roten. Rake gjødsel i jorden og deretter vann.

Rødbeter er deilig stekt, bakt og til og med grillet. Det er mange andre bruksområder for rødbeter, inkludert å bake dem til en sjokoladekaker.

Hvis du har andre interessante måter å bruke rødbeter på kjøkkenet, kan du dele dem med oss!